Hirdetés

Rendszerezd életedet digitálisan!



|

Azt gondolod, elbutulsz, ha nem tartasz mindent fejben, elveszted az irányítást, ha nem emlékszel mindenre? Épp ellenkezőleg: produktívabbá és hatékonyabbá válhatsz, ha appokat hívsz segítségül.

Hirdetés

Sokak fejében az a kép él, hogy elektronikai eszközeink csak hátráltatnak minket, elterelik a figyelmünket a fontos dolgokról, butítják a fiatalságot, kizárólag arra jók, hogy rabolják értékes időnket. Tény, hogy a Facebook, az Instagram, a TikTok, a Reddit hosszú órákon át tartó vad görgetése vagy a Netflix és más streaming szolgáltatók kínálatának böngészése, teljes sorozatévadok egyetlen délután alatti ledarálása sem a hatékonyságunkat nem növeli, sem agyunk pihentetését nem segíti elő, de ha mértékkel fogyasztjuk a szórakoztató tartalmakat, beleférhet.

Az okostelefonok, táblagépek, laptopok és PC-k nem az ördög eszközei, a megfelelő appok és módszerek használatával társaid lehetnek a mindennapokban. Újságíróként jól tudjuk, hogy a határidők mennyire fontosak, az "elfelejtettem" nem elfogadható kifogás, és mindig egyszerűbb egy táblázatra ránézni, mint kérdezni, ezért mind a saját, mind a kollégáink, és legfőképpen az olvasók érdekében segítségül hívtunk olyan alkalmazásokat, amelyek emlékeznek helyettünk, segítenek, hogy a legtöbbet hozzuk ki magunkból, és ne arra menjen el minden erőnk, hogy megpróbáljuk teendőinket, ötleteinket észben tartani, hanem gördülékenyen tudjuk végezni munkánkat.

Hirdetés

A produktivitást serkentő appok azonban nem csak az irodában, a magánéletben is sokat segíthetnek, összességében teszik élhetőbbé, kevésbé stresszessé a mindennapokat. Ezért olyan alkalmazásokat válogattunk össze, amelyek az élet különböző területein támogatják válogatott problémák megoldását, ügyelve arra, hogy platformokon átívelő mivoltuknak köszönhetően mindig kéznél lehessenek. Az ingyenesség nem mindig garantált, de igyekeztünk ezt a szempontot is szem előtt tartani.

Microsoft To Do

Produktivitásod növelésének első lépése, hogy bevezeted mindennapjaidba a to do lista használatát, lehetőleg digitálisan, mert bár lehet ceruzával papírra irkálni, a jegyzettömb nem szól, ha valami esedékessé válik. Az olyan appokban, mint a Microsoft To Do, rendszerezheted a tennivalóidat, emlékeztetőket állíthatsz be (akár ismétlődéssel, ha valamit minden héten, hónapban el kell intézned), jegyzeteket és alfeladatokat adhatsz hozzájuk, kategorizálhatsz, halaszthatsz, sőt teendőlistáidat megoszthatod másokkal, például a családtagjaiddal, akik így mindig tudhatják, ha hozni kell valamit a boltból, esedékessé vált a lakás kitakarítása, vagy számlákat kell befizetni. Szuper alternatíva lehet például a Habitica is, ami az egészet játékosítással fejeli meg: tapasztalati pontokat és jutalmakat kaphatsz, szörnyekkel harcolhatsz barátaid, kollégáid segítségével, de pont- vagy életerő-levonás járhat, ha elszalasztasz valamit.

Bring!

Többféleképp is csapdába eshetsz, ha azt gondolod, minden a fejedben van, amit egy boltban vásárolni szeretnél: vagy elfelejted a legfontosabbat, vagy nem olyat veszel valamiből, amilyet kellett volna, netán csak beugrasz egy tejért, és annyi cuccal jössz ki, amennyit szatyor nélkül el sem tudsz vinni. A bevásárlólista kezelésében segít a Bring! - használhatsz persze bármilyen to do alkalmazást, de ennek egyedi funkciói kimondottan a hűtő és az éléskamra feltöltését hivatottak elősegíteni. Egy egyszerűen átlátható felületen csempéket hozhatsz létre vagy választhatsz ki a számos, előre felvitt példa közül, és ha betetted a kosárba, ami kell, elég ráböknöd, hogy "kipipáld". A példatermékek segítenek, hogy biztosan semmiről se feledkezz meg. Tud magyarul is, de nem muszáj a néha furán fordított elemek közül választanod, bármilyen saját terméket felvihetsz, és megjegyzést is hozzáadhatsz, jelölve a mennyiséget vagy a márkát. A listák természetesen megoszthatók és közösen kezelhetők.

Simplenote

Egy korábbi cikkünkben is előkerült már a Simplenote, akkor kimondottan platformfüggetlen mivolta miatt ajánlottuk. Azóta sem találtunk jobb jegyzetelőalkalmazást, nincs még egy olyan teljesen ingyenes, kellően sokoldalú, mégis egyszerűen használható app a célra, mint ez. A Simplenote-ba felviheted gondolataidat, tennivalóidat, visszanézheted jegyzeteid korábbi változatait, a Markdown formátum segítségével formázhatod őket, és címkék, valamint belső linkek segítenek a rendszerezésben, a könnyebb átláthatóság kialakításában. Működik mobilos appból és böngészőből is, automatikusan ment és szinkronizál, így ha valamit menet közben feljegyzeteltél, de később a gép elé érve térnél vissza hozzá, könnyedén megteheted. Nincsenek benne olyan funkciók, amelyek önmagában különlegessé, vetélytársainál hasznosabbá teszik, viszont semmiért sem kell fizetned, ellentétben például a fénykorán túllévő Evernote-tal vagy az Office programcsomag részeként elérhető Microsoft OneNote-tal.

IFTTT

Az automatizálás egy szuper dolog; miért kattintanál hármat, ha eggyel is elintézheted a kívánt feladatot? Az Apple már beépítette az iOS-be a Shortcuts alkalmazást is, amivel például egyetlen gombnyomásra indíthatsz parkolást, netán beállíthatod, hogy adott időpontban vagy valamely helyszínre való megérkezéskor aktiválódjon egy folyamat (például küldjön egy SMS-t a párodnak, amikor hazaértél). Alkothatsz saját workflow-kat, vagy válogathatsz a számos előre elkészített közül is - pont úgy, ahogy az IFTTT esetében, amely már régóta boldogítja a felhasználókat iOS-en és Androidon egyaránt. Olyan funkciókat érhetsz el, amelyekre nem is gondoltál volna: kérheted, hogy mindennap változzon a háttered, automatikusan kikerüljenek Instagram-posztjaid a Twitterre is fotóként (nem úgy, ahogy alapból kitenné őket a rendszer, linkkel), lementhetsz dolgokat a netről, kérhetsz napi értesítést a várható időjárásról stb. Az IFTTT az Apple alkalmazásával is hajlandó együttműködni, érdemes őket együtt használni.

Google Naptár

Adja magát, de azért úgy éreztük, jó, ha elmondjuk: egy naptár használata, ahogy az analóg időkben, úgy a digitális korban is elengedhetetlen azok számára, akik a legtöbbet akarják kihozni magukból. Talán magyaráznunk sem kell a kapcsolódó alkalmazások működését, sőt valamilyen nem gyári megoldást ajánlanunk is kár, hiszen tökéletesen használhatók a beépített naptárak is. Ha azonban fontos a platformfüggetlenség, és esetleg másokkal közösen szeretnél naptárat vezetni, a Google Calendar az egyik legjobb opció. Ebben létrehozhatsz eseményeket, amelyekhez automatikusan köthetsz Meet linket is, hogy hatékonyabban szervezhesd meg az online összejöveteleket. Létrehozhatsz külön naptárakat például a személyes és a munkahelyi események szétválasztására, e-mail-emlékeztetőt és értesítést állíthatsz be, és ha üzenetben kapsz meghívót, azt villámgyorsan hozzáadhatod teendőidhez. Ismétlést is kezel, a heti meetingekre újra és újra képes figyelmeztetni. Vannak to do listát tartalmazó alternatívái is.

Noisli

Zajos irodában dolgozni nem túl kényelmes, ezt újságíróként mi extrán tapasztaltuk - egyszerűen lehetetlen az írásra koncentrálni, ha a kollégák mellettünk beszélgetnek, és van, hogy egy zajszűrős fejhallgató sem segít. A zenehallgatás nem mindenkinek opció, még az instrumentális dalokban is lehetnek olyan hangok, amelyek kizökkentenek a flow-ból. Itt jön a képbe a Noisli, ami nem dalokat, hanem hangeffekteket kínál: esőzuhogást, villámlást, szélfújást, madárcsicsergést, tűzropogást, egy kávézó csörömpölését, a tenger morajlását, a vonatok zakatolását és még egy rakás egyebet. Eldöntheted, hogy olyan hangokat szeretnél hallani, amelyek a hatékonyságodat fokozzák, vagy olyanokat, amelyek a pihenésben segítenek, sőt van kimondottan zajblokkoló beállítás is. Korlátozásokkal ingyen használható, egyébként fix havidíja van - ha valakinek ez probléma, keressen rá a Spotify-on a Nature Sounds listára, ahol számos természeti zajt talál - személyes kedvencem a Presence of Thor és a When It Rain it Pours.

Forest

Mókás kis app a Forest, amely a koncentrálásban, a zavaró tényezők kiszűrésében segít. Mielőtt belemennénk, hogy mit is tud, fontos megjegyezni, hogy az értesítések - ideiglenes - letiltása alapvető dolog; ha nem zökkentenek ki téged állandóan az üzenetek, e-mailek, az alkalmazások egyáltalán nem sürgős mondanivalói, rögtön jobban fókuszálhatsz tennivalóidra. A Forest még egy fokkal többet tesz azért, hogy eszedbe se jusson a telefonodhoz nyúlni. Működése egyszerű: elindítod, elültetsz egy fát, és hagyod, hogy a magból terebélyes növény legyen - ha azonban ezt megszakítod, elbuksz. Több mint ötven fafajta közül válogathatsz, erdődet megoszthatod barátaiddal, akár közösen, egymást motiválva is ültethettek, versenyezhetsz velük, mi több, a Trees for the Future szervezetnek köszönhetően fejenként öt valódi fát is elültettethettek. Ajánlott összejöveteleken használni, de jól jöhet filmezés vagy videójátékozás közben, és persze akkor is, ha határidős projekten dolgozol.

Toggl Track

Csak öt percre ülök le dolgozni, mindjárt jövök, drágám - hangozhatott el a mondat, aztán nem értjük, miért van máris sötét, és miért néz ránk egy óra elteltével egy szúrós szempár. Az időmenedzsment fontos, és segíthet ebben a tudatosság. A Toggl használatával mérheted, hogy egyes feladatokra vagy épp a pihenésre mennyi időt fordítasz. Megnézheted, mennyi időt töltesz bizonyos webhelyeken, és ennek ismeretében optimalizálhatod a napod beosztását. Összekapcsolhatod az Outlookkal vagy a Google Naptáraddal, ahonnan automatikusan behúzza az eseményeket, és beállíthatod, hogy figyelje, mi épp az aktív alkalmazás, ha esetleg elfelejtenéd elindítani az órát. Használatát követően részletes kimutatásokat kapsz, és azok, akik időalapú elszámolás szerint dolgoznak, láthatják várható bevételüket. Több mint száz külsős alkalmazással képes kommunikálni, és integrálható a Chrome-ba, valamint a Firefoxba. Csapatok közösen is használhatják, amennyiben a vezető szigorúan veszi a munkaidőt.

Bitwarden

Ma már számos jelszókezelő alkalmazás között válogathatsz, de a Bitwarden annyiban különb a többinél, hogy nyílt forráskódú (mégis biztonságos), illetve teljesen ingyenes. Azzal, hogy nem kell többféle jelszót fejben tartanod, levesz rólad egy nagy terhet, így az automatikus kitöltéssel villámgyorsan bejelentkezhetsz bármilyen felületre, a véletlenszerűen generált kódsorok pedig garantálják, hogy a betolakodóknak ne érje meg a te fiókjaidra pályázni. Prémium változata kínál pár extrát, és mindössze évi 10 dollárba kerül, de családosoknak ajánlott a Families csomag, amely hat felhasználót támogat, évi 40 dollárért váltható ki, és korlátlan jelszómegosztást, gyűjtemény-létrehozást és tárhelyet ad az alapvető funkciók mellé. Egyébként nemcsak a jelszavaidat mentheted el, hanem más érzékeny információkat is, mint például egészségügyi dokumentumaidat vagy kártyaszámodat, és könnyedén, biztonságosan megoszthatod ezeket azokkal, akikkel szeretnéd. Természetesen platformfüggetlenül elérhető bárhonnan.

Limnu

Az online munkavégzésre való áttérés egyik nehezebben megoldható feladata volt a tábla kiváltása - amíg a Zoom és a Microsoft elérhetővé nem tette a virtuális táblákat, a Windows-felhasználók próbálkozhattak a képernyőmegosztással és a Painttel, a macOS-esek pedig hevesen kutathattak valamilyen megoldás után. A Limnu egy platformfüggetlen, egyébként jegyzetelésre és firkálásra is kiválóan alkalmas app, amelyben a kreatív elmék művészi alkotásokat hozhatnak létre (erre egyébként vannak jobb appok is például az Adobe-tól vagy az Autodesktől), mindenki más pedig storyboardokat alkothat, munkafolyamatokat vázolhat, egyenleteket, grafikonokat, folyamatábrákat készíthet, mindezt úgy, hogy elmentheti magának, vagy élőben mutathatja meg másoknak, akikkel akár közösen is szerkeszthetik. Pont annyit tud, amennyit egy hagyományos tábla, de egyszerűsége miatt maradéktalanul megfelel a célnak, akár gépen, akár tableten vagy okostelefonon szeretnéd használni.

Focus Booster

Létezik egy módszer, ami bizonyos típusú munkáknál működhet, de nem mindegyiknél: ez a Pomodoro, amelynek lényege, hogy feldarabolod a munkanapot, mindig 25 percet dolgozol, majd 5 percet pihensz. Az olyan időzítők, mint a Focus Booster, ezt az ütemet segítenek tartani. Meghatározhatod, melyik időintervallumban mit szeretnél csinálni, majd a munka végeztével 20 percben ellenőrizheted magadat, és jelentést kaphatsz eredményességedről, amit CSV-be exportálhatsz. Böngészőben futtatva a lap fejlécén mutatja, mennyi időd maradt még, így nem kell sok képernyőterületet felszabadítanod neki. Képes szinkronizálni különböző platformok között, de offline is használható. Lehet, hogy úgy érzed, ez az időbeosztás neked nem megfelelő, és kényszernek tűnhet a szünet; elképzelhető, hogy a Pomodoro technika valóban nem neked való, és jobban működhet, ha óránként tartasz szünetet, ami már csak a vérkeringésed miatt is fontos - nyújtózol egyet, iszol egy kis vizet, aztán mehet tovább a meló.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.