Hirdetés

Rengeteg fertőzött app szórta a reklámokat Androidon



|

Több mint 150 millió alkalommal telepítették a felhasználók azt a nemrég felfedezett 206 appot, ami adware-t tartalmazott.

Hirdetés

A Check Point Research legutóbbi jelentése a SimBad nevű adware legújabb verziójára koncentrál, és azt állítja, hogy ez 206 olyan alkalmazásban volt benne, ami elérhető volt a Google Play Áruházban. 

Hirdetés

Ezeket az alkalmazásokat összesen több mint 150 millió alkalommal telepítették a felhasználók. Értelemszerűen a Google mostanra mindegyik appot törölte az alkalmazásboltból. Az appok a telepítés után elárasztották a felhasználó készülékét a háttérben lejátszódó reklámokkal, még akkor is, ha a letöltött app meg sem volt nyitva. 

Ezek a fertőzött appok ráadásul kényszeríthették is a felhasználó böngészőjét, hogy látogasson meg egy, a támadók által kijelölt weboldalt. Azért, hogy nehezebb legyen letörölni a fertőzött programokat, azoknak az ikonja egyből el is tűnt a launcherből. 

A SimBad név onnan ered egyébként, hogy nagyrészt szimulátoros játékokat érintett a probléma. Bár egyelőre csak adware besorolást kapott a SimBad, a biztonsági szakértők szerint az infrastruktúra teret adna, hogy sokkal nagyobb fenyegetéssé alakuljon a dolog. A legnépszerűbb fertőzött app egyébként a Snow Heavy Excavator Simulator volt, 10 millió letöltéssel. 5 millió letöltést kapott a Fire Truck Emergency Driver, az Ambulance Rescue Driving és a Car Parking Challange is. Aki korábban telepítette a 206 érintett app bármelyikét, annak a készülékén továbbra is jelentkezhetnek problémák. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.