Hirdetés

Rengeteg fiókot töröl a Google, de nem sikerült rendesen figyelmeztetnie az embereket



|

Egyesek szerint a keresőóriás a lehető legrosszabb módszert választotta az érintettek tájékoztatására.

Hirdetés

A Google még májusban jelentette be, hogy minden olyan fiókot törölni fog, amelybe legalább két éve nem jelentkeztek be a tulajdonosaik. A szolgáltató szerint ezeket könnyebb meghackelni, vagyis biztonsági kockázatot jelentenek. Mivel a profilok a keresőóriás összes szolgáltatásának alapjai, az érintettek ezzel a Gmail, a YouTube és Google Drive fiókjaikat is elveszíthetik.

A tisztogatás ugyan csak december 1-én fog lezajlani, ám a Google már most elkezdte figyelmeztetni az embereket. Egyeseknek viszont nem igazán teszik, ahogy ezt a vállalat intézi.

Hirdetés

A cég ugyanis egy olyan e-mailben emlékezteti a közönséget a közelgő tömeges törlésre, amely a nem sokat sejtető "Az inaktív Google-fiókokra vonatkozó irányelvünk módosítása" tárgyat/címet kapta. Könnyű belátni, hogy ezt olvasva a legtöbb felhasználó valószínűleg nem arra gondol, hogy a "módosítás" a profilok törlését takarja, így jó eséllyel meg sem nyitja a levelet.

A CNBC ennek apropóján egy nagyobb cikkben mutatta be, hogy többen is hangot adtak az eljárással kapcsolatos nemtetszésüknek. Az összeállítás egyik megszólalója Sabrina Meherally, a Pause and Effect nevű kanadai tervezőcég vezérigazgatója, aki szerint a Google levele könnyedén elveszhet a törlésre kerülő spamek között, ezért szerencsésebb lett volna egy bannert használni a Google.com felületén.

A cikk emellett olyan felhasználókat is idéz, akiket alapvetően a fiókok törlése borított ki. Ilyen az a Stephanie Murphy nevű anyuka, aki a lányának hozott létre egy Google-fiókot pusztán azért, hogy naplószerű leveleket küldjön rá a Gmailen keresztül, amelyeket idősebb korában elolvashat a gyereke. A szülő most attól fél, hogy az inaktivitás miatt elveszik a fiók és a levelek is, ám ez egy egyszerű bejelentkezéssel megelőzhető.

Mások felvetették, hogy a tisztogatással rengeteg régi YouTube-videó is eltűnhet, a Google viszont közölte, hogy nem tervezi olyan fiókok törlését, amelyekhez videókkal bíró YouTube-csatornák is tartoznak.

Akinek régóta elhanyagolt másodlagos Google-fiókja  van, de szeretné megőrizni, az december 1-ig mindenképpen jelentkezzen be rá.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.