Hirdetés

Rengeteg mobilt dobnak kukába a magyarok, pedig tele vannak értékes anyagokkal



|

Egy friss felmérés szerint nem állunk jól az elhasznált telefonok újrahasznosításában.

Hirdetés

Miközben a telefongyártók már a töltők kispórolásával igyekeznek csökkenteni az elektronikai hulladék mennyiségét (és persze a saját költségeiket), a vásárlók körében továbbra is rengetegen vannak, akik meg sem próbálják elindítani a levetett mobiljaikat az újrahasznosítás útján.

A Yettel ezért most kampányt indított a reciklálás érdekében, melynek felvezetéseként egy tanulságos kutatással jelentkezett a hazánkban elhasznált telefonok sorsáról. A kérdőíves felmérés kimutatta, hogy minden tizedik magyar egyszerűen csak a kukába dobja a feleslegessé vált készülékét, ami a teljes arányt tekintve cseppet sem kis mennyiség.

Hirdetés

A szolgáltató által megkérdezettek körében ugyanis a mobiltelefon a leggyakoribb otthon tárolt, használaton kívüli elektronikai eszköz: a válaszadók 63%-a őrizget valamilyen, jellemzően 10-15 évnél is régebbi mobilt a múltból. Nem meglepő módon szintén 60% körüli aránnyal második helyre futottak be a töltők és kábelek, míg a megkérdezettek 47%-ánál leszerelt fülhallgatókat, 15-17 százaléknál pedig szebb napokat látott okosórát és vezeték nélküli hangszórót is találni a fiók mélyén.

A válaszadók 61%-a leggyakrabban meghibásodás indokával cseréli a készülékét, ezt követi az általános elhasználódás (45%) és valamely szükséges funkció hiánya (42%). Azok a mobilok, amelyek végül nem maradnak az eredeti tulajdonosnál, 38%-ban ajándékként, 23%-ban pedig eladás útján találnak új gazdára, míg mindössze 14% jut el a szolgáltatókhoz és az elektronikai szaküzletekbe újrahasznosítás céljával.

A Yettel arra is rákérdezett, hogy miért őrizgetik az emberek a leselejtezett készüléküket. Itt a vezető ok 56%-kal a tartalékolás lett, 28%-nak viszont fogalma sincs, mit kezdjen vele, 27% pedig szimplán csak nem kíván foglalkozni a kérdéssel. Így jutunk el oda, hogy a szóban forgó telefonok tizede a kukában végzi, holott a szemétlerakókba kerülve súlyosan szennyezik a környezetet, miközben olyan újrafelhasználható értékes anyagokat tartalmaznak, mint az arany, az ezüst, a réz vagy az ólom,

A szolgáltató most mindenkit arra bátorít, hogy vigye vissza a feleslegessé vált készülékét az üzletei valamelyikébe, amelyhez kedvcsinálóként Gyetván Csabával forgattak filmet az újrahasznosításra kerülő elektronikai hulladék sorsáról. Most azért is érheti meg a váltás, mert az NMHH kibővítette és meghosszabbította a mobiltelefon-csereprogramját, így az állam már 40 ezer forinttal száll be a vásárlásba.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.