Hirdetés

Rengeteg pénzébe kerülhetett Dr. Drének, hogy kikotyogta a Beats felvásárlását



|

A rapper idő előtt elárulta, hogy az Apple felvásárolja a cégét, Tim Cook pedig könyörtelenül behajtotta a tévedés árát.

Hirdetés

Az Egyesült Államokban nemrég jelent meg Tripp Mickle könyve, amely az Apple Steve Jobs utáni korszakának kulisszatitkairól igyekszik lerántani a leplet.

Az After Steve: How Apple Became a Trillion-Dollar Company and Lost Its Soul (Steve után: hogyan lett az Apple-ből billió dolláros vállalat, és vesztette el a lelkét) című kötetről nemrég a Jony Ive távozásának körülményit taglaló rész kapcsán számoltunk be, most pedig egy újabb érdekes sztorit kapott fel belőle a sajtó.

Hirdetés

Ez a Beats Music streaming platform és a Beats Electronics felvásárlásáról szól, amelyek még 2014-ben kerültek az Apple-höz egy máig rekordot jelentő, 3 milliárd dolláros akvizíció keretében. Akinek jó a memóriája, még emlékezhet, hogy az üzletet nem a cupertinóiak hivatalos közleménye, hanem a Beats társalapítója, a rapper Dr. Dre erősítette meg először, amikor az alábbi videóban idő előtt kikotyogta, hogy a felvásárlás miatt ő lesz az első milliárdos a hip-hop történetében.

Mickle könyve alapján azonban súlyosan meg kellett fizetnie a bakiért, mivel az Apple korábban világossá tette, hogy a nyilvános bejelentésig titokban kell tartani az üzletet. A kötet azt írja, hogy az eset után az Apple vezérigazgatója, Tim Cook a vállalat főhadiszállására rendelte Dr. Drét és a Beats másik alapítóját, Jimmy Iovine-t. A CEO állítólag végig nyugodtan tárgyalt, cserébe viszont 200 millió dollárral, azaz 71 milliárd forinttal lejjebb alkudta a vételárat, s így végül a 25%-os tulajdonrészt birtokló rapperből sem lett milliárdos a szerződés aláírása után.

A sztori összecseng a korabeli híradásokkal: a New York Post 2014. május 27-i cikkében is olvashatjuk, hogy az előzetesen pletykált 3,2 milliárd helyett 3 milliárd dollárért kerülhet új tulajdonoshoz a Beats-birodalom.

A történet kapcsán a könyv szerzője azt is megjegyezte, hogy a hírhedten heves természetű Steve Jobs valószínűleg nem kezelte volna ilyen higgadtan a helyzetet. Az Apple később a Beats Musicra alapozva indította el az Apple Music zenei streaming szolgáltatását, a Beats-termékek pedig ma már nem csak a saját honlapjukon, de az almás webshopban is ott figyelnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.