Hirdetés

Rengeteg pénzt bukott a Tesla a bitcoinon



|

Elon Musk autógyára is a kriptopiac letérdelésének nagy vesztesei között van.

Hirdetés

Messze vannak már azok az idők, amikor a pandémia legsötétebb hónapjaiban a befektetők még szabályosan bolondultak a kriptovalutákért. A COVID lecsengésével és az orosz-ukrán tavalyi háború kirobbanásával a tőke pánikszerű fordulatot vett a hagyományos eszközök irányába, melynek következményeként drámaian visszaesett a kereskedelem, a legnépszerűbb blokkláncpénz, a bitcoin például közel 70%-os értékcsökkenést könyvelhetett e.

A történteken persze rengetegen buktak, mint kiderült, köztük a Tesla is, amely korábban egy jelentős összeget tolt a BTC-be.

Hirdetés

Elsőként a TechCrunch hívta fel a figyelmet az autógyár által az Egyesült Államok tőzsdefelügyeletéhez (SEC) benyújtott dokumentációra, mely szerint a Tesla a tavalyi évben  204 millió dollárt vesztett a bitcoinon, amihez ugyan a kereskedelmi műveleteiből 64 millió dolláros nyereség is társult, ám az összesített eredmény még így is 140 millió dolláros, vagyis jelenlegi árfolyamon számolva 50,3 milliárd forintos mínusz.

A Tesla 2021-ben, a blokklánc-őrületet meglovagolva 1,5 milliárd dollárt fektetett a BTC-be, és egy rövid ideig még az autók vásárlását is lehetővé tette a kriptovalutáért, mielőtt Elon Musk a virtuális pénz kibányászásával kapcsolatos környezeti károkra hivatkozva sietve vissza nem vonta döntést. A SEC-hez benyújtott leírás alapján a Tesla a tavalyi év során a bitcoin-portfóliója 75%-át végül tradicionális valutákra váltotta át, 184 millió dollárnyi (66,1 milliárd forintnyi) befektetést azonban továbbra is őriz a blokkláncon.

A kriptobuktát súlyosbítja, hogy 2021 ősze óta a Tesla részvényei is mélyrepülésben vannak, ami gyorsuló ütembe váltott, mióta Elon Musk felvásárolta a Twittert, számos botrányt generálva a mikrobloggal kapcsolatos döntéseivel. Az autógyár papírjait jelenleg 173 dollár körüli áron adják-veszik, míg a 2021 novemberében mért csúcs idején még 407 dollárt értek a tőzsdén.

A Teslánál ugyanakkor még így is van ok az örömre, a tavalyi utolsó negyedévben ugyanis 3,7 milliárd dolláros nettó profitot könyvelhetett el a vállalat, 59%-kal múlva felül az előző év azonos időszakában mért eredményét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.