Hirdetés

Rengeteg részlet kiderülhetett az Apple AR/VR headsetjéről



|

Egérként használható szemkövetést, szabad kezes irányítást és még sok izgalmas dolgot hozhat a Reality Pro headset.

Hirdetés

A végéhez közeledhet az Apple AR/VR headsetjével kapcsolatos, évek óta tartó találgatás, az elmúlt hónapokban ugyanis több szivárogtató is azt jósolta, hogy a cupertinóiak idén végre leleplezik a terméket.

Köztük van Mark Gurman, aki szerint az ősz során fog boltokba kerülni az újdonság, és Reality Prónak hívják majd, kifejezetten a prémium élményeket kereső, vastag pénztárcájú vásárlókra szabott árazással. A Bloomberg elemzőjeként dolgozó szivárogtató most egy új jelentésben tárta fel, hogy mi mindent tartogathat a headset.

Hirdetés

Gurman úgy tudja, hogy a termékért a több mint 1000 fővel dolgozó Apple Technology Development Group felel, amely hét teljes évet töltött a fejlesztéssel. A Reality Pro legnagyobb dobása a puszta kezes, vagyis a kontroller nélküli irányítás, amit szemkövetéssel egészítettek ki a cupertinóiak:

"A headset több külső kamerával rendelkezik majd, amik képesek elemezni a felhasználó kezét, a készülékházban pedig érzékelők találhatók, amelyek a szemek figyelésére szolgálnak. Ez lehetővé teszi, hogy a viselő a tekintetével válassza ki a képernyőn megjelenő elemeket, legyenek azok gombok, alkalmazásikonok vagy listabejegyzések. A felhasználó ezt követően összecsípi a hüvelyk- és mutatóujját a feladat aktiválásához - anélkül, hogy bármit is tartania kellene. A megközelítés eltér más headsetektől, amelyek jellemzően kézi kontrollerekre támaszkodnak."

- írja Gurman. Ha valóban így van, az Apple ezúttal nagyot durranthat, hiszen a fizikai kontroller elhagyása sokat dobna a természetesség érzésén. Szintén csábító lehet, hogy a beszámoló alapján a headseten egy, az Apple Watch-éhoz hasonló digitális korona is helyet kaphat, amivel bármikor válthatunk a kibővített valóság (AR) és a mélyebb immerziót nyújtó virtuális valóság között. Amennyiben az AR-módra kapcsolunk, a VR-kontent elhalványul, és a valós környeztünk látványa fog dominálni.

Ami viszont kevésbé szimpatikus, és nem is hangzik tipikus Apple-megoldásnak, hogy a fejlesztők állítólag egy külső, kábelen keresztül csatlakozó akkumulátorral oldották meg a készülék életben tartását, amit a zsebünkben kell hordanunk. Gurman értesülése szerint ebben a döntésben a túlmelegedéstől való félelem is szerepet játszott, így viszont egy beépített ventilátor is hűti a Reality Prót. Egy teljesen feltöltött akkupakk 2 órányi üzemidőt biztosít, és nagyjából akkora helyet foglal, mint két darab egymásra rakott iPhone 14 Pro Max, vagyis nem kifejezetten kicsi.

A Bloomberg szerzője emellett néhány további tudnivalót is megemlített. Ilyen például, hogy a Reality Prót a Mac külső kijelzőjeként is használhatjuk, a FaceTime-hívások alatt egész alakos rendert jeleníti meg a testünkről, saját motort kínál a VR-játékok számára, s az Apple szándéka szerint az egyik fő felhasználási területe a videózás lesz, amit a Disney-vel és a Dolbyval kötött partnerségek dobhatnak fel.

Mindez viszont cseppet sem lesz olcsó. Gurman szerint az almás cég 3000 dollárt kér majd az eszközért, ami adók nélkül számolva is karcolja az 1 millió 100 ezer forintot, de ha abból indulunk ki, hogy az 1000 dolláros iPhone 14 Pro Magyarországon 570 ezer forintról indul, akkor hárommal szorozva 1 millió 710 ezer forintos ár jön ki. A jelentés alapján ezért cserébe egy párnázott üveg/alumínium házat kapunk, hajlított kijelzővel, ami kifelé megmutathatja a viselője szemét.

Kíváncsian várjuk, hogy végül mi válik be Gurman jóslatai közül, de ha hihetünk az egyik korábbi beszámolójának, akkor már nem is kell olyan sokat várnunk a válaszra, mivel az Apple akár már tavasszal leleplezheti a Reality Prót.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.