Hirdetés

Rengeteg új AR/VR termékkel készül a következő évekre a Meta



|

Okosszemüvegeket, egy rakás új VR headsetet és egy okosórát is tartogatnak Mark Zuckerbergék.

Hirdetés

A teljes tech ipart súlytó poszt-pandémiás visszaesés különösen érzékenyen érintette a Facebook, az Instagram és a WhatsApp felett álló Metát, hiszen a közösségi médiás óriás bevételei egyébként is megcsappantak a hirdetési követés iOS-es korlátozásával, miközben dollármilliárdokat emészt fel az egyelőre nem túl sikeres metaverzum felépítése.

A cég az ősz során 11 ezer ember kirúgásával igyekezte tompítani a krízist,  a Reuters értesülései alapján pedig több hardveres projektet is elkaszáltak, köztük az évekig fejlesztett Facebook-okosórával. A jelek szerint azonban a Meta mégsem fogja vissza magát, hanem egyenesen tövig nyomja a gázt a hardveres fejlesztésekben.

Hirdetés

A The Verge legalábbis egy kedden lezajlott, majd annak rendje s módja szerint ki is szivárgott belsős prezentációra hivatkozva azt írja, hogy a vállalat több fogyasztói terméket is piacra fog dobni a következő évek során. Az újdonságok mindegyike az AR/VR vonalon mozog, ami szervesen illeszkedik a makacsul erőltetett metaverzumos tervekhez. A magazin jelentését összegezve a következő újdonságokra számíthatunk Zuckerbergéktől:

  • 2023: Még az idén ősszel befut a 2021-ben kiadott kamerás Facebook/Ray-Ban szemüveg második generációja.
  • 2024: Jön egy olcsóbb, széles tömegeket célzó VR headset, melynek Ventura kódnéven fut a fejlesztése.
  • Valamikor 2024 után kaphatunk egy kifejezetten prémium headsetet is, fotorealisztikus avatarokkal. Akár ez lehet a tavaly bemutatott Meta Quest Pro utódja.
  • 2025: Érkezik egy okosszemüveg, amelyet egy neurális interfészként használható okosórával irányíthatunk.
  • 2027: Egy teljes értékű AR szemüveget is kapunk.

Külön is érdemes kiemelni a Stinson kódnéven emlegetett Meta Quest 3-at, a több mint 20 millió példányban eladott Quest 2 VR headset utódját. A kiszivárgott prezentáció alapján ez már az idén piacra kerül, 41 alkalmazást kínálva. Az eszköz állítólag fele olyan vastag lesz, mint a jelenlegi generáció, de kétszer akkora teljesítményt kínál. Mindezért viszont valamivel többet kell majd fizetni a Quest 2  400 dolláros áránál. Hogy mennyivel, arról nincs információnk.

Ahogyan az is kérdés, hogy mindebből végül mi válik ténylegesen valóra, hiszen a Facebook-óra őszi elkaszálása bizonyította, hogy a gazdasági realitások megváltozásával bármelyik projekt a kukában landolhat, és persze újak is felbukkanhatnak a horizonton. A hiteles belsős forrás miatt viszont eléggé biztosnak mondható, hogy a Meta jelen pillanatban a fenti eszközökkel számol, bárhogy is alakuljon a jövő.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.