Hirdetés

Rengeteget fizet a Google az Apple-nek azért, hogy az övé legyen az alapértelmezett kereső



|

Az amerikai kormánynak nem tetszik, hogy a Google és az Apple évi 8-12 milliárd dolláros megállapodása milyen mértékben meghatározza az internetet.

Hirdetés

Nemrég külön is foglalkoztunk azzal, hogy az amerikai kormány beperelte a Google-t, amiért az visszaélve a piaci fölényével bebetonozza az előnyét a keresők és az internetes reklámok piacán. Bár az óriáscég azóta több fontos tényre is felhívta a figyelmet, a hatóságok a trösztellenes vizsgálat során célba vették a Google és az Apple elképesztően nagy összegű megállapodását is.

Ennek keretében ugyanis a Google éves szinten 8-12 milliárd dollárt fizet az Apple-nek csak azért, hogy a cégé legyen az iOS rendszeren az alapértelmezett kereső. 

Hirdetés

Ekkora összeget a Google senkinek nem fizet ki, és az Apple éves nyereségének ez adja a 14-21 százalékát. A hatóságok szerint a megállapodás egy illegális taktika része, amely a Google monopóliumát védi, ráadásul a Google kereső forgalmának fele Apple eszközökről jön, ezért a Google állítólag retteg attól, hogy mi történne, ha elvesztené az üzletet. A keresőforgalom meghatározza ugyanis a Google üzleti modelljét a reklámok miatt. 

Természetesen az Apple-t sem kímélik a szakemberek: szerintük a versenyellenes viselkedésükkel segítik az üzletet, és folyamatosan még több pénzt akarnak rendszeres újratárgyalások formájában. A hatóságok szerint hiába ellenfele egymásnak a két vállalat, a megállapodás a példa a riválisok valószínűtlen társulására. A nyomozók olyan dolgozói vallomást is felvettek az Apple egyik volt emberétől, aki már 2018-ban azt mondta, a víziójuk szerint úgy dolgoznak, mintha mind egy nagy cég lennének. Egyesek a hatósági nyomás miatt máris úgy gondolják, készül az Apple saját keresője.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.