Hirdetés

Retteghet az AMD? A kínai Loongson néhány éven belül utolérné a Zen 3 CPU-kat



|

Alulról támadja a processzorok piacát a Loongson Technology.

Hirdetés

A személyi számítógépekbe és szerverparkokba szánt CPU-k szegmensét jó ideje az AMD és az Intel versengése dominálja, ám ahogy az a mobilos chipek piacán már teljesen természetesnek mondható, itt is felütötte a fejét az egyre erősödő kínai konkurencia.

A 2010-ben alapított Loongson Technology nemrég mutatta be a legújabb erőforrását, a szerverekhez tervezett 3C5000 processzort, amely a gyártó első 16 magos CPU-ja. A termék kapcsán szóba kerültek a vállalat későbbi célkitűzései is, melyek között az AMD által jelenleg használt Zen 3 architektúra utolérése is szerepel.

Hirdetés

Az ezt ígérő Loongson 6000-sorozat a cég LA664-es magjaira épül majd, amely tovább növeli az erőforrások hatékonyságát. A 16 magos 3C6000 és a 32 magos 3D6000 valamikor 2023-2024 környékén futnak be, és a szimulációk alapján egy szinten lesznek a Zen 3-ra épülő Ryzen és Epic processzorokkal a ciklusonkénti teljesítmény tekintetében.

Erre persze adja magát a válasz, hogy a Zen 3-at még 2020-ban mutatták be, idén pedig már a Zen 4 is megérkezik, ám nem szabad elfelejtenünk, hogy a Loongson még zsenge szereplőnek számít, így mindenképp nagy mutatvány lesz, ha sikerül tartania az ambiciózus ígéretet (a teljes képhez hozzátartozik, hogy a Loongson elődjének számító Godson-processzorokat még 2001-ben kezdték fejleszteni a Kínai Tudományegyetemen, de csak 2010-ben adtak vállalati formát a projektnek).

Ami a most leleplezett 3C5000-at illeti, a Loongson tájékoztatása alapján ez 2,0-2,2 GHz-es órajelen dolgozik, 130 W-on 560 GFLOPS teljesítményt hozva. A processzorból a következő hónapok során egy 32 magos variáns is érkezik 3D5000 néven, amely két 3C500-es egységet kombinál. Az erőforrások nem csak a gyártó saját, LoongArch architektúrájával kompatibilisek, de a MIPS utasításkészlettel is.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.