Hirdetés

Revolut és a többiek - milyen appokkal tudod telefonon intézni a pénzügyeid?



|

A FinTech szektor sokak szerint ki fogja végezni a bankokat. Ezt a nézetet nem osztjuk, de az új generációs banki alkalmazások így is nagyon érdekesek.

Hirdetés

Ha azt mondjuk FinTech, akkor a legtöbbeknek azonnal a Revolut ugrik be, jóllehet volt élet már ennek a banknak a megalakulása előtt is - ha jobban belegondolunk, például a PayPal is teljesített számos olyan kritériumot, amely annak idején forradalmi volt, és a mai értelemben vett FinTech startupokra jellemző.

A FinTech a financial technology szavakból származik, szó szerinti fordításban pénzügyi technológiákat jelent - általánosságban viszont a kiváló ügyfélélményt a legújabb technológiák segítségével biztosító vállalatokra használjuk. Vagy tágabb értelemben az általuk nyújtott digitális szolgáltatásokra.

A legújabb FinTech szolgáltatók arra építenek, hogy mindannyiunk zsebében lapul egy okostelefon, amely főszereplővé léphet elő a bankfiók és a weboldalak helyett a pénzügyek kezelésében. Megnéztük a legnépszerűbb FinTech alkalmazásokat - szigorúan magáncélra.

Hirdetés

Revolut

A Revolut egy brit startup, amely Európára koncentrál, a Brexit óta éppen ezért a vállalat litván licenc alapján működik. Valódi bankról van szó, de fiókok nélkül; vagyis nem egyszerűen "mobile first", hanem gyakorlatilag "mobile only" koncepció mentén működik. A számlanyitáshoz sem kell személyes jelenlét, de a személyazonosságot fényképpel, illetve igazolványok fotójával igazolni kell. A Revolut teljes egészében appból használható - és bár egyes szolgáltatások neten keresztül is elérhetők, a teljes élmény csak az applikációval biztosított. A Revolut négyféle változatban érhető el; az alapcsomag természetesen ingyenes, a másik három havidíja 1200, 2500, illetve 4200 forint. Már az ingyenes csomag is rengeteg szolgáltatást tartalmaz: korlátlan mennyiségű alszámla különböző devizákban, bankon és országon belüli ingyenes utalás és középárfolyamon történő pénzváltás, gyermekek számára junior kártya igényelhető, az online vásárláshoz pedig korlátlan számban lehet létrehozni egyszer használatos virtuális kártyákat. A fizetős konstrukciók tágabb limiteket, ingyenes nemzetközi utalásokat, az ügyfélszolgálattal való kommunikáció során prioritást, az online vásárlásoknál probléma esetén visszatérítést, részvények vásárlásánál alacsonyabb jutalékot és különféle biztosításokat tartalmaznak.

Curve

A Curve lényege az, hogy a Curve-től kapott bankkártya "alá" integrálhatod az összes többi bankkártyát (VISA-t is), a telefonos appban pedig kiválaszthatod, hogy mikor melyik kártyával szeretnél fizetni. A Curve nem bank, a szolgáltatáshoz "rendes" számla nem is tartozik; fizetésnél mindig a "másik" kártyát használod, csak éppen a tranzakcióban egy újabb közvetítő is megjelenik. Ennek egyrészt megvan az az előnye, hogy az első három hónap során 1 százalék extra pénzvisszatérítést kapsz, másrészt pedig használhatod a Curve értékes szolgáltatásait. Ezek közül a legfontosabb az, hogy a Curve mindig pillanatnyi középárfolyamon vált (30 naponta 500 euró értékig, kivéve hétvégén, amely során 2 százalék a váltási díj), és a készpénzfelvétel is ingyenes (200 euró értékig). Érdekes extra funkció az időgép; ha véletlenül rossz kártyával fizettél, akkor legfeljebb 14 napig lehetőség van arra, hogy egy tranzakciót másik kártyára "mozgass" át. Természetesen van lehetőség alapértelmezett kártya megadására, de ha esetleg probléma adódna vele (lejárt, nincs egyenleg stb.), akkor a Curve automatikusan az előre beállított biztonsági tartalékkártyát terheli. A normál csomag ingyenes, a Black és Metal változat havi 10, illetve 15 eurós díj mellett korlátlan összegű ingyenes átváltást, nagyobb készpénzfelvételi limitet és 90 nap után is pénzvisszatérítést, illetve különféle biztosításokat kínál.

Wise

Ha pénzt szeretnél küldeni másik országba, de nincs Revolut-számlád, akkor a Wise-hoz érdemes fordulnod. A korábban Transferwise néven ismert szolgáltatás a klasszikus értelemben véve ugyan nem bank, de elektronikus számla és bankkártya is igényelhető hozzá. A számlán tárolt pénz az előbbiekből adódóan nem védett, így nagyobb összegeket nem feltétlenül érdemes a Wise-nál parkoltatni. A szolgáltató elsősorban a pénzváltásra szakosodott; használata a külföldi utalások mellett a külföldi vásárlásoknál is előnyös feltételek mellett lehetséges. A számlán akár ötvenféle pénznemben lehet tárolni a feltöltött összeget. A Wise nem ingyenes, de az átváltásokhoz mindig az aktuális középárfolyamot használja, és az utalási költségek is a normál banki költségek töredékeire rúgnak csupán.

Jók-jók, de nem eléggé?

Természetesen az előbbi három példán túl is vannak FinTech szolgáltatók (pl. Monese, Soldo), ám ezek számítanak jelenleg a legnépszerűbbnek. Illetve ott van még a PayPal, amely a digitális világban régi motorosnak számít, azonban messze nem a legolcsóbb - a pénzváltásnál használt árfolyamok például meg sem közelítik a középárfolyammal számoló szolgáltatókét. A PayPal számlához bankkártyát is csatolhatsz, így nem feltétlenül kell pénzt feltöltened ahhoz, hogy vásárolni tudj. A PayPal előnye, hogy rengeteg külföldi webáruházban lehet vásárolni vele; így nem kell például egy sosem hallott kínai boltnak megadnod valós kártyád adatait. Ráadásul a PayPal védelmet nyújt a netes csalások ellen is; ha egy megrendelt termék nem érkezik meg, akkor egy kis papírmunka árán visszakaphatod a pénzed.

A bankoknak összességében egyelőre mégsem kell aggódniuk, mert a FinTech cégekre vonatkozó szabályozások sokszor képlékenyek, sokszor pedig nem teljesen egyeztethetők össze a hazai jogszabályokkal; remek példa erre a Revolut, amelynek magyar számlaszámai áprilistól megszűnnek, ez pedig zavart okozhat például a fizetések utalásánál. Emellett problémás lehet az is, hogy bár a bankbetéteket az Európai Biztosítási Alap védi, ha bármi probléma adódna, akkor nem a magyar, hanem a litván ügyintézési procedúrán kell átverekedned magad.

Lépéskényszerben a bankok

A FinTech vállalatok térnyerése vitathatatlan, ezzel együtt sem számítunk arra, hogy a Revolut és társai megoldhatatlan problémát jelentenének a klasszikus értelemben vett bankok számára. A FinTech cégek termékei egyelőre önállóan nem tudnak teljes körű megoldást nyújtani, kiegészítésként viszont tökéletesen működnek, és tudatos felhasználással sokkal olcsóbb lehet az élet bárki számára - főleg akkor, ha valaki sokat jár külföldre és/vagy vásárol külföldről. Ezzel együtt a bankok, ha nem is túl gyorsan, de rájöttek arra, hogy változtatniuk kell, így a mobilappok, ha lassan is, de biztosan fejlődnek. Magyarországon a Gránit Bank digitalizáció tekintetében toronymagasan a többiek előtt jár: nemcsak a mobilos fizetés jelent meg elsőként ennél a banknál, hanem a (szinte) teljes körű mobilos-videós ügyintézés lehetősége is. A bankok számára némi hátszelet nyújt egyébként az Apple Pay és a Google Pay rendszere is - bár ez utóbbi támogatottsága egyelőre nem túl nagy, a CIB Bank, a Curve, az Erste Bank, a Gránit Bank, az iCard, a K&H Bank, a Revolut, az UniCredit Bank és a Wise kártyák támogatottak.

Ha tetszett a cikk, akkor vásárold meg a 2022/04-es PC World magazint, abban ugyanis még több ilyet találsz, ráadásul ajándékba jár hozzá néhány értékes szoftver és egy PC-s játék is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.