Hirdetés

Richard Branson és a Virgin Galactic gépe eljutott az űr határáig



|

A milliárdos gépe egy nagyjából egy órán át tartó küldetés során érte el a 86 kilométeres magasságot, majd épségben visszatért a Földre.

Hirdetés

A több száz céget összefogó Virgin csoport fejese, Sir Richard Branson egy héttel 71. születésnapja előtt megcélozta a világűrt, és a Virgin Galactic VSS Unity űrhajójának fedélzetén, öt másik személy (két pilóta, a Virgin Galactic egyik alelnöke, a cég vezető mérnöke és vezető űrhajósoktatója) kíséretében sikeresen felszállt, majd egy órával később földet ért.

A 21 próbarepülést megélt gép az űr NASA által elismert határáig, a tengerszinttől mért 86 kilométeres magasságig repült, ahol 6 percet tölthettek az utasok súlytalanságban, majd negyed órás ereszkedés következett, és végül visszatértek a Spaceport America bázisra.

Hirdetés

Branson bátorító szavakat intézett a nézőkhöz:

"Egykor egy gyermek voltam, aki a csillagokra nézve álmodozott. Most egy felnőtt vagyok egy űrhajóban, aki a gyönyörű Földre néz le. Az álmodozók következő generációjának üzenem: ha mi képesek vagyunk erre, képzeljétek el, ti mire lesztek képesek."

A milliárdos úgy gondolja, jövőre beindulhat az űrturizmus, de ez egyelőre a leggazdagabbak kiváltsága lesz. Nagyjából 600-an kifizették már az előleget, viszont egy út 250 ezer dollárba, mintegy 75 millió forintba is kerülhet.

Néhány nap múlva a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos is az égbe száll, ő a Kármán-vonalig, kb. 100 kilométeres magasságig szeretne repülni. Ahogy a Virgin Galactic gépe, úgy a Blue Origin által gyártott New Shepard sem lenne képes megkerülni a Földet, elvileg 4 percet tud majd Bezos a súlytalanságban tölteni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.