Rivális appok adatait használhatta fel a saját szolgáltatásainak fejlesztéséhez a Google



|

Ha igazak a jelentések, akkor a Google igen komoly trösztellenes vizsgálatba keveredhet, amiért a saját szolgáltatásaihoz rivális appok adatait használta.

Hirdetés

A The Information jelentése szerint azzal vádolják a Google-t, hogy a Google Play-szolgáltatásokkal felszerelt mobilokra telepített appok adatait felhasználta arra, hogy fejlessze a saját, rivális szolgáltatásait. Állítólag egy privát Google-projektről van szó, aminél minden adatot egy úgynevezett Android Lockboxban tárolnak. Az Android rengeteg adatot gyűjt: többek között azt is, hogy az egyes alkalmazásokat hányszor, mikor és mennyi időre nyitjuk meg. Ennek jó oka van, az üzemidő például ezen adatok birtokában jobban optimalizálható.

Azt mondják, hogy ezen adatokkal alkották meg a TikTok-rivális YouTube Shortsot, de e-mail-appok és közösségi appok (például Facebook, Instagram) adatait is elemezték. A 21. század "olaja" az adat, minél több van belőle, annál jobb, hiszen a személyes információk alapján személyre szabhatók a szolgáltatások, az ajánlatok és a hirdetések is.

Hirdetés

Ez persze versenyellenes tevékenységnek számít, és a múltbeli trendek alapján nem kell majd sokat várni, hogy Amerikában és Európában is újabb nagyon komoly trösztellenes vizsgálatot indítsanak a Google ellen. 

 A Google szóvivője az Android Lockboxhoz annyit fűzött hozzá, hogy az Android API által gyűjtött adatokról van szó, amelyeket a vállalat a szolgáltatások minőségének javításához használ fel. A Google szerint a Lockbox az alkalmazásokba nem lát be, és csak akkor tölti le az adatokat egy készülékről, ha a felhasználó a telepítéskor hozzájárult ahhoz, hogy a Google a használati információkat megismerje.

A dolog pikantériája, hogy a Google vezetője Sundar Pichai Mark Zuckerberggel, Jeff Bezosszal és Tim Cookkal épp a mai napon vett volna részt egy, a vállalataik versenytársakhoz való viszonyát firtató meghallgatáson - ezt a meghallgatást az utolsó pillanatban végül két nappal elhalasztották.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.