Hirdetés

Robotok irányítására használja a ChatGPT-t a Microsoft



|

Már ember és gép között is fordít az OpenAI chatbotja.

Hirdetés

A rövid idő alatt több mint 100 millió felhasználót begyűjtő ChatGPT és az arra épülő, felturbózott Bing kereső elindulása egy új kor kezdetét jelzi, amelyben a mesterséges intelligenciával hajtott chatbotok központi szerepet kapnak a széles tömegek által használt online szolgáltatásokban - már ha a frissen támadt chatbotőrület tényleg kiállja az idő próbáját, és nem bizonyul olyan mulandó hóbortnak, mint a 3D-tévék, vagy az NFT-láz.

A Microsoft azonban már a következő lépésnél tart, és azt vizsgálja, hogy vajon bevethető-e ez a technológia egy egészen más területen, a robotok irányításában.

Hirdetés

A redmondiak úgy vélik, hogy ha a ChatGPT végzi el a fordítást, az emberek anélkül adhatnak parancsokat a robotoknak, hogy rendelkeznének a viselkedésük befolyásolásához szükséges programozási tudással: a felhasználó csak elmondja, mit szeretne, majd a chatbot lefordítja azt a gépek nyelvére. A koncepcióban pedig van is valami, a Microsoftnak legalábbis egy drónt már sikerült irányítania az OpenAI által kifejlesztett szolgáltatás segítségével:

Aki már önmagában az emberi beszélgetéseket utánzó algoritmust is nyugtalanítónak tartotta, annak erről most végképp a Terminátor című film és a gépek öntudatra ébredése juthat az eszébe. A jó hír, hogy a kockázatokkal a Microsoft is tisztában van, s a vonatkozó blogposztban arra buzdítja a fejlesztőket, hogy csak alapos szimulációs tesztelés és a szükséges biztonsági óvintézkedések meghozatala mellett folytassanak hasonló kutatásokat.

A redmondiak ugyanakkor remélik, hogy a munkájuk inspirációul szolgál a nagy nyelvi modellek és a robotika keresztezésében rejlő lehetőségek kiaknázásában.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.