Hirdetés

Robotpókok szedik majd össze a hulladékot a világűrből



|

Hamarosan indulhat a rendhagyó küldetés.

Hirdetés

A Föld körül annyi a szemét, hogy az már komolyan veszélyezteti a jövőbeni űrmissziókat, arról nem beszélve, hogy a csillagászok munkáját sem könnyíti meg a világűrről készülő felvételekbe belerondító űrhulladék. A bolygó körül ugyanis rengeteg már nem használt műhold és egyéb, korábbi űrmissziókból származó hulladék kering, ezek egy része ugyan elég a Föld légkörében, a maradék azonban a még aktív műholdakat is veszélyezteti. Nem is kell, hogy ezek a hulladékdarabok túl nagyok legyenek, egy pár centis törmelék ugyanis óriási károkat okozhat, ha hatalmas sebességgel száguldva nekiütközik valaminek.

Ezen az áldatlan helyzeten szeretne változtatni a svájci ClearSpace startup, amely tegnap megállapodást írt alá az európai űrkutatás nagyágyújának számító, főleg a hordozórakéták fejlesztéséről ismert francia Arianespace képviselőivel - írja a The Next Web.

Hirdetés

A ClearSpace-1 nevű küldetés célja, hogy egy különösen nagy űrszemét-darabot gyűjtsenek be, amelynek tömege meghaladja a 100 kilogrammot. Ehhez egy különleges űrjárművet állítanak majd Föld körüli, a Nappal szinkronban lévő pályára.

A ClearSpace-1 misszió új fejezetet nyithat az űrkutatásban (Fotó: ESA)
A ClearSpace-1 misszió új fejezetet nyithat az űrkutatásban (Fotó: ESA)

A Vega C fedélzetén utazó robotot először alacsonyabb röppályán tesztelik, ha pedig ez sikerült, magasabbra emelkedik, ahol a célpont űrhulladék kering. Ha sikerül megfognia a méretes darabot, a robot úgy változtatja meg a röppályáját, hogy elégjen a Föld légkörének felsőbb rétegeiben.

A küldetés legkorábban 2026 második felében indulhat el. Luc Piguet, a ClearSpace vezérigazgatója fontos lépésnek nevezte a mostani megállapodást a küldetés szempontjából.

A ClearSpace-1 küldetés fordulópontot jelent az űripar számára, mivel sürgősen megoldást kell találnunk egy alapvető problémára: sokkal gyorsabb ütemben küldünk fel objektumokat az űrbe, mint ahogy azokat eltávolítanánk

- magyarázta Luc Piguet.

Jelenleg több mint 34 ezer, 10 centiméteres nagyságot meghaladó űrszemét kering a bolygó körül, ami ugyancsak problémás a Föld körüli pályán mozgó, mintegy 6500 műhold szempontjából, ráadásul a szatellitek száma az évtized végére meghaladhatja a 27 ezret is. Ennek egyik oka az Elon Musk nevével fémjelzett Starlink-műholdak mennyiségének gyarapodása.

Űrkutatással foglalkozó szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ha az űrbéli hulladék mennyisége hasonló tempóban növekszik, olyan régiók alakulhatnak ki a bolygó körül, amelyek alkalmatlanok lesznek majd az űrutazásra vagy más jellegű űrbéli tevékenységekre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.