Hirdetés

Robotsebész ültetett elektródákat epilepsziás betegek agyába



|

A módszerrel látványos eredményeket lehet elérni az érintett páciensek kezelésében.

Hirdetés

Több millió ember életére lehet komoly hatása egy speciális új idegsebészeti technikának, amelyhez egy különleges orvosi robotot használnak fel.

A London Health Sciences Centre egyetemi klinika munkatársa, dr. Jonathan Lau már több, epilepsziával küzdő páciensen hajtott végre egy új műtéti eljárást, amelynek köszönhetően minden érintett napokon belül elhagyhatta a kórházakat.

Hirdetés

Az eljárás lényege a mély agyi stimuláció, amelyet Lau egy speciális, Renishaw Neuromate nevű robottal készített elő. A robot ugyanis képes biztonságosan elhelyezni a stimuláció során használt elektródákat az agynak azokon a részein, amelyek az orvosok számára nehezen hozzáférhetőek.

Lau szerint a mély agyi stimuláció olyan hatással van az epilepsziásokra, mint egy szívritmusszabályzó a szívritmus-problémákkal küzdő páciensek számára.

Az epilepsziás betegeknél gyakran előforduló rohamok oka az agy elektromos aktivitásának változása: az aktivitás ritmusa szabálytalanná válik. A műtét alatt az agyba juttatott elektródák viszont képesek helyreállítani az agyműködést és megelőzni az epilepsziás rohamokat

- mutatott rá a szakorvos.

Lau bízik benne, hogy a technológia segítségével biztonságosabbá és hatékonyabbá válhat az epilepsziások kezelése, amelynek köszönhetően olyanokon is végre lehet hajtani a kezelést, akik korábban, a kockázatok miatt ódzkodtak egy hasonló beavatkozástól.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.