Hirdetés

Rögtön nyolc pert kapott a nyakába fiatalok állítólagos kihasználása miatt a Facebook üzemeltetője



|

A kereset szerint a Facebook és az Instagram is borzalmas hatással lehet a fiatal korosztályra.

Hirdetés

Nem egy kutatás bizonyította már, hogy a közösségi média használata okozhat súlyos mentális zavarokat, sőt, kifejezetten jól járunk mentálisan, ha hanyagoljuk napi szintű használatát. A fiatalok védelme azonban súlyosabb kérdéseket vet fel, nem véletlen, hogy a TikTok is igyekszik már valamilyen szinten korlátozni felületének túlzásba vitt használatát, miközben a jogalkotók és a felhasználók érdekeit szem előtt tartó lobbierő szeretne kicsit szigorúbb szabályozást a modern média platformok ellen. Gondoljunk csak arra, hogy egy tévécsatonát milyen szabályozások kötik, és mennyire vadnyugati helyzet várja a kiskorúakat az online közösségi terekben.

Hirdetés

Gyakorlatilag a fiatalkorúak veszélyeztetése miatt perelte be egy ügyvédi iroda a Metát nemrég, ráadásul egyből nyolc államban Colorado, Delaware, Florida, Georgia, Illinois, Missouri, Tennessee, és Texas bírósága is hamarosan erről fog beszélni. A Beasley Allen szerint a Zuckerbergék által üzemeltett Facebook és Instagram káros a fiatalok mentális jólétére. Az iroda egy közleményben tudatta velünk álláspontját, miszerint a Meta nemcsak kihasználja a fiatalokat a profit érdekében, hanem szándékosan addiktívvá tette platformjait és nem sikerült megvédenie a felhasználóit.

A Beasley Allen felhozta a facebookos szivárogtató, Frances Haugen tavalyi vallomását, amiből az derült ki, pontosan hogy is van negatív hatással a platform a fiatalokra. Emellett azok a dokumentumok is szóba kerültek, amelyek szerint a közösségi oldal tudta, hogy toxikusak a tinilányok számára. Az ügyvédi iroda jogásza, Andy Birchfield szerint itt az ideje, hogy a Meta végre komolyabban is foglalkozzon az egyre csak növekvő problémákkal.

A vád szerint egyébként a platform hosszabb távú használata olyan mentális problémákhoz vezetett, mint a depresszió és az evészavar, de az öngyilkossági kísérlet is szóba került. Nem ez az első, hogy ezen a fronton támadják Zuckerbergéket, valószínűleg lesz is még ilyen a jövőben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.