Hirdetés

Rossz ötlet okosórát nézegetni vezetés közben



|

A kanadai bíróság megbüntetett egy egyetemista lányt, amiért az vezetés közben az Apple Watch okosóráját nézegette.

Hirdetés

A kanadai bíróság megbüntetett egy egyetemista lányt, amiért az vezetés közben az Apple Watch okosóráját nézegette. A lány azzal védekezett, hogy csak az időt nézte meg, amíg a piros lámpánál állt. 

Hirdetés

Ontario tartomány bírósága azonban 400 dolláros büntetést szabott ki, ugyanis a lány túl sokáig nézte a viselhető eszközt, miközben éppen autót vezetett. 

A bírósági dokumentumok szerint a lányt azután büntette meg egy rendőrtiszt, hogy a piros lámpánál észrevette a viselhető eszköz világító képernyőjét. A rendőr szerint a lány négyszer nézett föl és le 20 másodperc alatt, ezután pedig nem indult el, miután a lámpa zöldre váltott. A rendőr villantására a lány végül elindult, de amikor a rendőr félreállította, a lány végig az okosóráját nézegette. 

Ontario tartományban tilos a sofőröknek kézben tartott eszközöket használni (okostelefonok, médialejátszók, GPS-rendszerek, laptopok), illetve ezeken keresztül beszélni, telefonálni, gépelni, levelezni, stb... Az okosórákról eddig nem döntöttek, de a bíróság szerint a csuklón hordott készülék nézegetése problémát jelent. A pontos idő ellenőrzése ugyanis a képernyő aktiválásával is egy pillanat, de az Apple Watch olyan kommunikációs eszköz, ami az adatok küldésével és fogadásával csuklón hordva csak egy elterelő tényező. A bíró szerint a lány figyelme egyértelműen nem a vezetésre koncentrálódott, amikor a rendőr megfigyelte. 

2015-ös brit tesztek szerint egyébként okosórát nézegetni vezetés közben még veszélyesebb, mint okostelefont használni. Egy utassal beszélgető sofőr reakcióideje vészhelyzetben 0,9 másodperc, egy olyan sofőré, aki Apple Watch-on olvasgat, 2,52 másodperc.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.