Hirdetés

Rossz parancsot adott, majdnem elvesztette a NASA az egyik legfontosabb szondáját



|

Heteken át nem sikerült kapcsolatot teremteni a közel 50 éve üzemelő Voyager 2-vel.

Hirdetés

A NASA májusban hatalmas győzelmet ünnepelhetett, amikor a mérnököknek egy csaknem 20 milliárd kilométeren átívelő művelet során sikerült némi extra energiát kisajtolniuk az 1977-ben útjára bocsátott Voyager 2 űrszondából, egészen 2026-ig biztosítva annak működését.

A szonda a pár hónappal később elindított testvére, a Voyager 1 után a valaha volt második legmesszebb jutó ember alkotta szerkezet, így nem lehet alábecsülni a jelentőségét. Az elmúlt hetekben azonban ismét bajba jutott a 46 éve zajló küldetés, méghozzá egy rossz parancs miatt.

Hirdetés

A BBC beszámolója szerint a NASA véletlenül rossz utasítást adott a Voyager 2-nek, amely így két fokkal elfordította a jelek vételéhez szükséges antennáját a Földtől. A baki következtében a szonda június 21. óta nem fogadott parancsokat. Az eredeti híradás arról szólt, hogy az űrhivatal minden eszközzel igyekszik kapcsolatot teremteni az 55 ezer km/h-s sebességgel száguldó szerkezettel, s ez végül sikerült is.

A NASA ugyanis nemrég közölte, hogy egy rutin szkennelés során korlátozott kommunikációs kapcsolatot tudott kialakítani a Voyager 2-vel, így ismét emberi felügyelet alatt zajlik a küldetés. Amennyiben a mérnökök nem jártak volna sikerrel, legközelebb az antenna októberben esedékes automatikus újratájolásában lehetett volna bízni.

Közel fél évszázados küldetése során a matuzsálemi szonda egymás után elhaladt a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz mellett, 2018 óta pedig már a Naprendszeren kívüli csillagközi űrben száguld, felbecsülhetetlen értékű információkkal szolgálva a tudománynak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.