Hirdetés

Rosszul sült el a TikTok-vezér amerikai meghallgatása, új lendületet kaphat a platform betiltása



|

Shou Zi Chewnak nem sikerült eloszlatnia az amerikai politikusok aggodalmait.

Hirdetés

Az Egyesült Államok évek óta nemzetbiztonsági kockázatként tekint a kínai állam közvetett ellenőrzése alatt álló TikTokra, ami miatt a Trump-adminisztráció még a platform tengerentúli üzletágának eladását is megpróbálta kikényszeríteni. A kezdeményezéssel kapcsolatos alkotmányjogi aggályok miatt a politikusok foga akkor beletört a dologba, az elmúlt hónapokban viszont ismét nyomás alá került az üzemeltető ByteDance. A bekeményítést az előző év végén elfogadott törvény jelezte, amely betiltotta a TikTok használatát az összes kormányzati eszközön (és amit azóta több ország is átvett), majd a Kongresszus vizsgálóbizottsága is meghallgatásra "invitálta" a platform vezérigazgatóját.

A tegnap lezajlott nyilvános vallomástétel keretében Shou Zi Chewnak 5 demokrata és 5 republikánus kérdező előtt kellett felelnie az amerikai felhasználók adatainak kezelésével és a kiskorúak védelmével kapcsolatos aggályokra. Az 5 órán át tartó meghallgatás során a CEO sokadszor is elismételte azt a hivatalos álláspontot, hogy a TikTok nem a kínai államot szolgálja, és hogy megvédi a 150 milliós amerikai közönség adatait.

Hirdetés

A bizottság ugyanakkor a kételyeit fejezte ki, hogy az a tavaly bejelentett intézkedés alkalmas-e erre, amelynek keretében egy amerikai cég, az Oracle szervereire helyezik át a kérdéses adatokat. A "Project Texas" néven futó művelet összességében nem győzte meg a törvényhozókat, akik arról a decemberi botrányról is érdeklődtek, amely fényt derített rá, hogy a ByteDance oknyomozó munkát végző amerikai újságírókat figyelt meg.

Neal Dunn republikánus képviselő ennek kapcsán Chewnak szegezte a kérdést, hogy valóban kémkedtek-e amerikai állampolgárok után, a vezérigazgató azonban csak annyit mondott, hogy a kémkedés szerinte nem megfelelő leírása a történteknek. Az adatbiztonsági aggályokon túl a CEO a kiskorúak mentális egészségére gyakorolt káros hatásokat illetően sem adott megnyugtató válaszokat. Chew erről elmondta, hogy komolyan veszik az ügyet, de ez egy más közösségi platformokat is sújtó jelenség, és szerinte a TikTok felhasználók nagy részének egyébként sincsenek ilyen tapasztalatai.

Az utólagos szakértői kommentárok alapján a meghallgatásból összességében rosszul jött ki a közösségi platform. A Bloombergnek nyilatkozva Dan Ives, a Wedbush Securities biztonsági elemzője például egyenesen "katasztrófapillanatként" jellemezte a vallomástételt, amely a honatyákat és akár magát a Fehér Házat is arra sarkallhatja, hogy újult erővel veselkedjenek neki a TikTok helyi betiltásának. Ehhez pedig most a külső körülmények is adottak, a februári kémballon-incidens óta ugyanis rég nem látott mélypontra jutottak az amerikai-kínai kapcsolatok. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.