Hirdetés

Rövidesen az amerikaiak is landolhatnak a Holdon



|

Több mint 50 év után térhet vissza a szomszédos égitestre az USA.

Hirdetés

Mostanság gyakorlatilag csúcsforgalom van a Hold környékén, hiszen az ősz során Oroszország, India és Japán is ember nélküli leszállóegységeket küldött a Föld hű kísérőjéhez, melyek közül az oroszok küldetése ugyan kudarcba fulladt, az indiaiak viszont sikerrel jártak, a japán próbálkozás pedig továbbra is folyamatban van.

Ezzel azonban még nincs vége a sűrű évnek, hamarosan ugyanis egy amerikai jármű is útra kel, ami az 1972 decemberében lezajlott Apollo-17 misszió után az első alkalom lesz, hogy az USA megkísérel a Hold felszínén landolni.

Hirdetés

A Peregrine-nek hívott, közel 1,3 tonna súlyú leszállóegységet a pittsburghi székhelyű Astrobotic Technology fejlesztette ki, a fedélzetén pedig a holdi környezet tanulmányozásához szükséges műszereket fog szállítani, az emberes holdra szállást célzó  Artemis-program előfutáraként szondázva a terepet.

A Peregrine-leszállóegység. Forrás: Astrobotics
A Peregrine-leszállóegység. Forrás: Astrobotics

A missziónak kiemelt jelentőséget ad, hogy a NASA fix összegű finanszírozásával valósul meg, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tervezés során központi szempont volt a költségek kordában tartása.

"Az egyik nagy kihívás, hogy a töredékéért próbáljuk megvalósítani a Holdon való landolást ahhoz képest, mint amennyibe ez egyébként kerülne. A Hold felszínére indított küldetéseknek eddig csak körülbelül a fele volt sikeres, ez tehát kétségtelenül ijesztő kihívás."

- nyilatkozta az AFP hírügynökségnek John Thornton, az Astrobotic Technology vezérigazgatója. A tervek szerint a Peregrine december 24-én indul el a Holdhoz, s ha minden jól alakul, akkor január 25-én kísérli meg a landolást. A kilövést duplán izgalmassá teszi, hogy az ahhoz használt rakéta, az ULA által kifejlesztett Vulcan Centaur számára is ez lesz az első bevetés.

Amennyiben az Astrorobotic sikerrel jár, ez lesz a történelem első magánvállalata, amely le a Holdon landol.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.