Hirdetés

Saját chatbottal üzenhet hadat az OpenAI-nak Elon Musk



|

A világ második leggazdagabb embere is felkapaszkodik a chatbot-vonatra.

Hirdetés

Mostanság minden a mesterséges intelligenciára épülő chatbotok körül forog a tech világában, köszönhetően az ősszel megjelent ChatGPT-nek, amely néhány hét alatt több mint 100 millió felhasználót volt képes begyűjteni.

A technológia mögött álló cég, az OpenAI 2015-ös megalapításában Elon Musk is részt vett, ám 2018 óta már nem tagja az igazgatótanácsnak, az elmúlt hetekben pedig többször is kifejtette, hogy nem ért egyet a nonprofitként indult vállalkozás profitorientálttá alakításában. A jelek szerint a milliárdos szemét annyira csípi a dolog, hogy riválist szeretne állítani a Microsoft 10 milliárd dolláros befektetésével megtámogatott vállalatnak.

Hirdetés

A The Information legalábbis két közvetlen rálátással bíró és egy közvetett úton tájékoztatott forrásra hivatkozva azt írja, hogy Musk felkereste a korábban az Alphabet DeepMind AI divíziójánál dolgozó Igor Babuschkint, hogy hozzanak létre egy ChatGPT-hez hasonló technológiát. A Tesla és a SpaceX alapítója ezzel csatlakozna a Google-höz, a Metához és egy sor kínai vállalathoz, akik szintén az OpenAI és a Binget a ChatGPT-vel felturbózó Microsoft nyomában járnak.

Hogy Musk mire szeretné használni a chatbotot, arról a portálnak sincsenek ismeretei, de a cikk úgy spekulál, hogy a mágnás akár egy "anti-woke" csevegőszolgáltatást is rendelhet Babuschkintől. A milliárdos ugyanis azt sem nézi jó szemmel, hogy az OpenAI egyre szigorúbb szabályokat vezet be a ChatGPT politikai korrektségének fokozására: Musk decemberben egy tweetben közölte, hogy nemcsak hazugnak, de egyenesen halálosnak tartja a "woke-ká" trenírozott mesterséges intelligenciát.

Egy  interjú során ugyanakkor Babuschkin tagadta, hogy Musk egy lazábban szabályozott chatbot kifejlesztését célozza, így egyelőre nem sikerült bizonyítani  a woke-ellenes elméletet. Ha a The Information forrásai nem tévednek, a munkálatok egyelőre korai fázisban, a kutatócsapat összeállításánál tartanak, tehát még sok évbe telhet, mire lesz valami a dologból.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.