Hirdetés

Saját Dolby Vision és Dolby Atmos riválist fejleszt a Google



|

Új, ingyenes audio- és vizuális szabványokkal üzenne hadat a Dolby Labsnak a keresőóriás.

Hirdetés

A vizuális tartalmak látványvilágát felturbózó Dolby Vison HDR-szabvány, illetve a térbeli hangzást kínáló Dolby Atmos nagy népszerűségre tettek szert az elmúlt években, így a magukra valamit is adó gyártók igyekeznek támogatni az amerikai Dolby Labs technológiáit.

Csakhogy a szabványok használatáért fizetni kell, az olyan ingyenes alternatívák, mint pl. a Samsung és az Amazon társfejlesztésében létrehozott HDR10+ pedig nem tudták széles körben meghódítani a televíziókat. Egy friss jelentés szerint a Google felismerte a lehetőséget, és most maga igyekszik betölteni a piaci rést.

Hirdetés

A beszámoló a Protocoltól származik, amely egy kiszivárgott belsős videóra alapozza az értesülést. A képsorokon a Google belsős prezentációja látható, amelyet a hardvergyártók meggyőzésére szánt a keresőóriás. Ebben a projektért felelős Roshan Baliga beszél arról, hogy egy "egészségesebb, szélesebb" ökoszisztémát építenek a prémium médiaélmények számára. A videóban nem említik név szerint a Dolbyt, de Baliga kijelenti, hogy egy jogdíjmentes alternatívát fognak kínálni a meglévő lehetőségek helyett.

A Project Caviar néven futó vállalkozás tehát egy HDR- és egy térhatású audio-szabványt takar, és első körben a YouTube-ra fókuszál, amely nem rendelkezik Dolby Vision és Atmos támogatással. A Google állítólag több hardvergyártóval is tárgyalásban áll, akik a jelentés szerint most készülékenként 2-3 dollárt kénytelenek fizetni a Dolby Labs szolgáltatásaiért.

Nem nehéz tehát belátni, hogy az iparág valószínűleg tárt karokkal fogadna egy valóban életképes ingyenes riválist. A nagy kérdés, hogy a Google technológiája vajon versenyre kelhet-e a Dolby-embléma jelentette presztízzsel, hiszen a vásárlók fejében ez már valószínűleg mélyen összefonódott a prémium termékekkel.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.