Hirdetés

Saját időzónát kaphat a Hold



|

Az amerikai kormány kiadta az ukázt a holdi idő megalkotására, de nem csak ők dolgoznak a témán.

Hirdetés

A greenwichi-i középidőt (Greenwich Mean Time, GMT) hivatalosan még 1961-ben váltotta fel a jóval pontosabb egyezményes koordinált világidő (UTC), amely a földi időszámítás alapját adja, és világszerte 80 laboratórium nagyjából 450 atomórájának mérései alapján kerül meghatározásra.

Bármilyen tűpontos legyen is azonban ez a módszer, a Hold esetében problémás a használata, mivel az eltérő gravitációs mezőből eredően a szomszédos égitesten 58,7 mikromásodperccel gyorsabban telik az idő, mint a Földön. Az eltérés ugyan elhanyagolhatónak tűnhet, a Holdra irányuló küldetések tervezését viszont így is megnehezíti, ezért az amerikai kormány egy új holdi időzónát szeretne bevezetni.

Hirdetés

A BBC beszámolója alapján a Fehér Ház utasítást adott a NASA-nak az úgynevezett Coordinated Lunar Time (LTC), vagyis a koordinált holdidő megalkotására, ami kiküszöbölné a Föld és a kísérője közötti időszámításbeli különbségekből eredő problémákat, legyen szó privát vagy állami missziókról, köztük az ismételt holdra szállást célzó Artemis-programról.

Kevin Coggins, a NASA kommunikációs vezetője a téma kapcsán elmondta, hogy az atomok energiaállapotának változásaira épülő atomórák más ütemben ketyegnének a Holdon, mint a Földön, ezért értelemszerű, hogy ha egy másik égitestre látogatunk, akkor mindegyiknek "saját szívverése" lesz. A problémával viszont nem csak az amerikaiak foglalkoznak, az Európai Űrügynökség (ESA) ugyanis szintén egy új időszámítási rendszeren dolgozik.

Bármilyen formában is valósuljon meg végül a holdbéli időzóna, a szabvány bevezetéséhez nemzetközi megállapodásra lesz szükség, valamint egy koordináló szervet is ki kell majd nevezni. Az egyezményes világidő esetében az 1875-ben alapított Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatal látja el a feladatot, így nem kizárt, hogy a Hold időszámításában is a párizsi intézmény lesz az illetékes.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.