Hirdetés

Samsung Freestyle hordozható projektor teszt - nagyképernyő zsebben?



|

Ha egy olyan projektort keresel, amely kis helyen is elfér, mégis nagyképű, akkor a Samsung Freestyle-t neked találták ki.

Hirdetés

A Samsung az idei CES-en jelentette be a Freestyle hordozható projektort, amely elsősorban apró méretével, valamint dizájnjával tűnik ki az egyre népesebb mezőnyből. Ez a kategória elég régóta létezik egyébként, de míg korábban főleg a nevenincs gyártók terepe volt, ma már a patinás gyártók is látnak fantáziát a dologban.

Dizájn

A Samsung Freestyle egyik legfontosabb ismertető jegye az, hogy az egész projektor egy apró méretű, henger alakú házba került. A kütyü nemcsak kicsi, hanem jól is néz ki, a Samsung tényleg minden megtett annak érdekében, hogy egy, a lakás bármely pontján elhelyezhető termék szülessen meg - a Freestyle lényege éppen az, hogy tényleg bárhová teheted a lakásban. A polcra a nappaliban, az asztalra a teraszon, vagy akár az ágy mellé is a hálóban.

Hirdetés

Dőlésszöge 0-90 fok között tetszőlegesen változtatható, így nemcsak a falra, hanem akár a plafonra is vetítheted a képet, amelyet az ágyon fekve nagyon kényelmesen nézhetsz.

Teljesen mindegy, milyen szöget állítasz be: a projektor automatikusan érzékeli a pozíciót, és ez alapján úgy korrigálja a képet, hogy az mindig tökéletes téglalap alakot öltsön. A korrekció nemcsak pontos, hanem minden esetben gyors, és a fókuszállításra is kiterjed.

A képkorrekció természetesen nem optikai elven működik, hanem digitális; ebből adódóan apró kényelmetlenség, hogy a falon nemcsak a hasznos terület, hanem a teljes vetítési terület látszik, hiszen a technológiából adódóan a projektor nem tudja lekapcsolni azokat a pixeleket, amelyek éppen nem vesznek részt a képalkotásban.

A Samsung Freestyle projektor előlapja tartogat pár érdekességet a projektor lencsén kívül: ide került a távolságmérő szenzor, amely az automatikus fókuszbeállítást segíti, egy mikrofon (a digitális hangasszisztenshez), valamint négy darab érintésérzékeny gomb is, amelyek a vezérlést szolgálják. Persze nem a legkényelmesebb dolog, ha mindig a projektort kell nyomkodni, ezért ez eleve csak a B-terv: az irányításhoz elsősorban a távirányítót használhatod. Ez már csak a négyirányú D-pad és az OK gomb miatt is sokkal kényelmesebb, de hasznos az is, hogy van rajta közvetlen gomb a Netflix és a Disney+ számára is.

Oldalt a tápegység csatlakoztatásához egy USB-C csatlakozó került beépítésre, más eszközök "képe" pedig a micro-HDMI csatlakozón keresztül juthat el a projektorhoz. A Freestyle árát is figyelembe véve negatívum, hogy a micro-HDMI csatlakozóhoz átalakító nem került a dobozba, így azt adott esetben külön kell megvásárolni. A mikrofonhoz tartozik egy hardveres kikapcsoló gomb is, ha a privát adataidat mindig szeretnéd biztonságban tudni.

Csillogó külső mögött átlagos belső

A Samsung Freestyle hardvere a kategóriában teljesen hétköznapi. A képet egy LED-es fényforrás és DLP rendszer kombinációja állítja elő. Az 1920×1080 pixeles felbontás a kompakt eszközök között jónak számít, az árkategóriában már kevésbé - ennyiért (vagy majdnem ennyiért) a "rendes" projektorok között már 4K-s modelleket is könnyen találni.

A fényforrás a gyári adatok alapján 550 nites fényerőségre képes, a gyakorlatban a kütyü ennek nagyjából 60 százalékát nyújtja az alapbeállításokkal, 1,5 méteres vetítési távolság mellett. Noha a Freestyle akár a HDR videókat is tudja kezelni, fényerőssége messze nem elegendő ahhoz, hogy ez ténylegesen is számítson bármit. A lámpa élettartama 20 ezer óra körül alakul, ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy az eszköz teljes életciklusát képes kiszolgálni (ha minden nap megnézünk egy filmet, akkor is 25 évre elegendő tartalékot jelent mindez).

Nem túl meglepő módon nincs zoom funkció sem, a képméretet kizárólag a vetítési távolság határozza meg - azaz mégsem teljesen, mert a menüben van méretezési lehetőség, de természetesen ez is csak digitálisan működik. Azaz a vetített kép mérete nem módosul, csak az, hogy éppen melyik része "hasznosul".

Bár nem látszik, de a borítás alatt WiFi 5 adapter is helyet kapott, illetve van egy 5 wattos hangszóró is, amely minden irányba szórja a hangot. A teljesítmény és mérete ellenére a hangszóró nem rossz, de egy jobb minőségű Bluetooth hangszóró teljesítményét nem tudja hozni. Viszont a beépített Bluetooth adapternek hála, ha van BT hangszóród vagy fülhallgatót, akkor azt közvetlenül a projektorra tudod csatlakoztatni.

Használat közben

A Samsung egyik fontos ígérete az, hogy a projektort nem kell állítgatni használat előtt. Ez nagyjából meg is állja a helyét, annyi kiegészítést tennénk azért, hogy a WiFi adatokat (SSID/jelszó) meg kell adni ahhoz, hogy a projektort csatlakozni tudjon az internetre. Illetve ha a fal színe nem fehér, akkor egy 2019-es vagy újabb Galaxy S, Note, Z, Z Flip vagy iPhone telefonra és a SmartThings alkalmazásra is szükség lesz, hogy a projektor képét a fal színéhez igazíthasd. Viszont a kép beállítása tényleg automatikus, és nemcsak a trapézkorrekciót végzi el az elektronika, hanem akár el is forgatja a képet, ha nem sikerült vízszintes helyre tenni a projektort. Arra érdemes figyelni, hogy falra legfeljebb 20-30, plafonra pedig 60-70 fokos szögben érkezzen a kép, ellenkező esetben a kép egyik széle enyhén elmosott lesz.

A Samsung elképzelései alapján ennél több tényleg nem is kell; a micro-HDMI mellett is azért dönthettek a mérnökök, mert az elsődleges tartalomforrásnak az internetet szánják. Ez első körben és nagyon nagy vonalakban a YouTube-ot és a Netflix/Disney+-t vagy a SmartThings alkalmazással a telefon képernyőjének tükrözését jelenti, de a projektor a Tizen rendszernek köszönhetően gyakorlatilag pontosan ugyanazokat a funkciókat nyújtja, mint egy Samsung okostévé. Természetesen a micro-HDMI csatlakozó segítségével van mód arra is, hogy médialejátszót, játékkonzolt vagy számítógépet köss a kütyüre - de ahogyan korábban már említettük, ehhez egy extra átalakítóra is szükség van.

Nem túl hasznos extra funkció, de lehetőség van arra is, hogy egy Samsung tévé képét tükrözd a Freestyle-ra; az viszont jól jöhet, hogy az AirPlay 2 támogatásnak hála a kütyü minden további nélkül működik második monitorként egy Mackel WiFi-n keresztül. Az is jópofa ötlet, hogy a falra mindenféle dekorációkat is lehet vetíteni az apróság segítségével - bár a születésnapi köszöntőkön még a feliratok sem változtathatók teljesen szabadon.

A vetítési távolság 0,8 és 2,7 méter között bárhol lehet, a The Freestyle így 76 és 254 cm-es képátló közötti képet tud vetíteni. A fényerősség természetesen nem vetekszik azzal, amit a normál projektorok nyújtanak, és ez oly annyira igaz, hogy mindig ajánlott besötétíteni. A 400:1-es kontrasztarány és a színtér lefedettség nem rosszak viszont; az élvezhető képminőséghez az is sokat hozzátesz, hogy a színek pontosak, és a 6300K-s színhőmérséklet is nagyon közel áll az optimális értékhez.

A projektor akár hanggal is vezérelhető, de csak a Bixby és Amazon Alexa hangasszisztens szolgáltatások támogatottak.

A legnagyobb bakinak - főleg ebben az árkategóriában - egyértelműen azt tartjuk, hogy a projektorban nincs akkumulátor. Így alapesetben a hordozhatóság azt jelenti, hogy a lakáson belül vagy a kertben bárhová el lehet vinni a Freestyle-t, ha elér odáig a "220". Az USB-C csatlakozó persze lehetőséget ad arra, hogy mobil akkumulátorral használd a projektort, de a gyakorlatban elég kevés olyan akku létezik, amely le tud adni 50 wattnyi teljesítményt. A Samsung saját maga egyébként ígért olyan cseretalpat a kütyühöz, ami azóta meg is érkezett; ám ez újabb 70 ezer forinttal emeli a projektor árát.

De akkor megéri az árát?

A The Freestyle a Samsung első próbálkozása a hordozható projektorok világában, és tulajdonképpen nem is sikerült rosszul - de annyira jól sem, mint amennyire az ára alapján azt elvárnánk tőle. A Samsung egy sor remek ötletet dobott be a kalapba (jó dizájn, Tizen operációs rendszer, streaming alkalmazások, AirPlay 2 támogatás), de hibákat is vétett szép számmal (nem túl acélos fényerő, nincs akkumulátor). A legnagyobb gondunk azonban az árral van! 370 ezer forint egyszerűen túl sok, hiszen már 150-200 ezer forintért találni jó minőségű hordozható projektorokat - ráadásul beépített akkumulátorral -, a 370 ezer forintos árkategóriában pedig 4K-s normál projektorokat, sokkal nagyobb fényerővel.

Samsung Freestyle

Ár: 370 000 Ft
Rengeteg jó ötlettel és egy ordító hibával érkezett meg a Samsung első hordozható projektora.
  • 1920×1080 pixeles felbontás
  • 550 lumen fényerő
  • DLP technológia
  • LED-es fényforrás
  • 20.000 óra élettartam
  • 76-254 cm-es képátló
  • HDR10
  • 5 wattos hangszóró
  • Tizen operációs rendszer
  • Micro-HDMI 1.4a, USB-C (táp)
  • Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2
PRO
  • Full HD felbontás
  • Automatikus képkorrekció
  • Netflix/Disney+
  • Tizen operációs rendszer
  • Jó dizájn
Kontra
  • 20-70 fokos állásnál a kép egy része nincs fókuszban
  • nincs beépített akkumulátor
  • egyes kiegészítők még nem kaphatók
  • drága
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7914
    [topic] => 1
    [group] => 26
    [gameinfo_name] => Samsung Freestyle
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 7
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-06-21 12:44:26
    [gameinfo_webpage] => 
    [gameinfo_tags] => Freestyle, Samsung, projektor
    [gameinfo_url] => samsung-freestyle
    [gameinfo_pro] => Full HD felbontás
Automatikus képkorrekció
Netflix/Disney+
Tizen operációs rendszer
Jó dizájn
    [gameinfo_kontra] => 20-70 fokos állásnál a kép egy része nincs fókuszban
nincs beépített akkumulátor
egyes kiegészítők még nem kaphatók
drága
    [gameinfo_data] => 1920×1080 pixeles felbontás
550 lumen fényerő
DLP technológia
LED-es fényforrás
20.000 óra élettartam
76-254 cm-es képátló
HDR10
5 wattos hangszóró
Tizen operációs rendszer
Micro-HDMI 1.4a, USB-C (táp)
Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 10
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 370 000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Rengeteg jó ötlettel és egy ordító hibával érkezett meg a Samsung első hordozható projektora.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 7
            [manufacturer_name] => Samsung
            [manufacturer_url] => samsung
            [manufacturer_link] => http://www.samsung.com
            [link] => /gyarto/samsung
        )

    [link] => /termekinfo/samsung-freestyle-7914.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => Full HD felbontás
            [1] => Automatikus képkorrekció
            [2] => Netflix/Disney+
            [3] => Tizen operációs rendszer
            [4] => Jó dizájn
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => 20-70 fokos állásnál a kép egy része nincs fókuszban
            [1] => nincs beépített akkumulátor
            [2] => egyes kiegészítők még nem kaphatók
            [3] => drága
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.4
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    6

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    7

  • Szoftver:

    9

  • Kinézet:

    10

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.