Hirdetés

Itt a hajtogatós Samsung Galaxy Fold, brutális az ára



|

Már régóta pletykálnak a hajtogatós mobilról és ezen belül is arról, hogy a Samsung rukkol elő az első komoly modellel, most meg is kaptuk. De nem ilyen lesz minden zsebben.

Hirdetés

Valamelyest véletlen, hogy pont a Samsung Galaxy S csúcsmodell-család tizedik születésnapjára jutott el odáig a technológia, hogy össze- és széthajtogatható kijelzős mobilt tudjon piacra dobni a koreai vállalat, de ez az összecsengés eleve jó indítást adott a Galaxy Fold névre hallgató újdonságnak. Londonban az új Galaxy S10 modellek és az új kiegészítők mellett a Samsung mobilos üzletágának vezetője, DJ Koh is pont ezzel a tíz évvel vezette fel a leporelló-mobilt: szerinte egy évtizednyi fejlesztés áll a Fold létrejötte mögött.

Hirdetés

Hogy van-e létjogosultsága egy olyan mobilnak, amely összehajtogatva 4,6 hüvelykes hagyományos kijelzőt villant, széthajtva pedig egy 7,3 hüvelykes tabletté alakul, jó kérdés. Hiszen a 4,6 hüvelyk önmagában, a jelen mobil trendek között kifejezetten kicsinek számít, és ugyan ez az alapfunkciókra elég, de a fene tudja, hogy mindenki folyamatosan hajtogatja-e kifelé akkor, ha Facebookot, e-mailt vagy bármilyen egyéb appot akar használni.

Oké, hogy hajtogatós, de őt mi hajt(ogat)ja?

Lényeg a lényeg, jöjjenek a műszaki adatok. A teljes kijelző 7,3 güvelykes, QXGA+ felbontású dinamikus AMOLED, így a képaránya 4,2:3, míg összehajtva két külön 4,6 kijelzőt láthatunk, amelyek HD+ felbontást tudnak 21:9 arányban. A panel egyébként egy teljesen újfajta polimerrétegen alapul, amely eleve feleolyan vastag kijelző megépítését tette lehetővé, mint a korábbiak, másrészt rugalmasan hajlítható.

A gépházban tulajdonképpen a frissen bemutatott S10 motorja dolgozik 12GB RAM és 512GB UFS3.0 tárhely mellett. A hátlapon az S10-zel megegyező tripla kamera dolgozik (16 mp ultraszéles látószögű f2.2, 12 mp széles látószögű dual pixel AF OIS f1.5/2.4, valamint 12 mp telefotó, PDAF, OIS, 2x optikai zoom, f2.4). Emellett az előlapon figyel egy 10 megapixeles f2.2 szelfikamera, és a kihajtogatott előlapon is van egy dupla kamera (egy újabb 10 megapixeles f2.2 szelfikamera, valamint egy 8 megapixeles, mélységérzékelős, f1.9 modul). Az akkumulátor kapacitása 4380 mAh, ami telefonhoz képest egész jó, de ha tabletként nézzük az eszközt, akkor már kissé kevésnek tűnhet.

A Fold erősségét egyértelműen a multitaskinggal igyekeztek demonstrálni, ami ráadásul kihajtva és összecsukva is hasznos lehet. Összecsukva egy "alkalmazás-folyamatosság" néven emlegetett funkció segítségével a főképernyő és a külső kijelző között is kiválóan "átlátnak" az alkalmazások, például úgy, hogy a Google Maps felületén kijelölünk egy helyet az egyik kijelzőn, és az adatai a másikon jelennek meg. Ugyanígy, ha az előlapon görgetjük a Facebook idővonalát, és ha egy videós poszthoz érünk, a videó maga a másik kijelzőn indul el.

Tabletté hajtva az eszközt a multitasking már triplán is működik, egyszerre három app is nyitva lehet ugyanazon a kijelzőn, nem kell az egyiket bezárnunk vagy a háttérbe küldenünk ahhoz, hogy egy másik appban is mókoljunk valamit.

Jöjjön a feketeleves!

Azt eddig is lehetett sejteni, hogy a Galaxy Fold nem lesz épp egy fütyörészve, zsebből kifizethető játékszer, de az ár így is mellbevágó. A "kozmoszfekete", "űrezüst", "asztrokék" és "Mars-zöld" színekben május 3-ától megvásárolható hajtogatós csúcsmobil ára ugyanis 1980 dollárról indul, ami már így, "pucéran" átszámolva is 560 ezer forintra jön ki, de ha hozzáadjuk a vámot, áfát és minden egyéb csodát, akkor bizony eljuthatunk egy 700 ezer forint környéki vételárig - ráadásul egyelőre úgy tűnik, hogy a magyar piacra első körben nem érkezik belőle, tehát legfeljebb független kereskedők hozhatnak be belőle még borsosabb árcédulával.

Jó kérdés, mi lesz a hosszabb távú sorsa a Galaxy Foldnak és távolabbra tekintve az egész hajtogatós mobil kategóriának. Egyrészt az ára és a "normál" telefonokhoz képest lassabb terjesztése miatt csak a kiváltságosok játékszere lesz egy ideig, és majd az idő mutatja meg, hogy viszonylag nyomottabb árral, megfelelő specializált app-ellátással és persze elegendő vevői igénnyel megragad-e a köztudatban, vagy ez is olyan lesz, mint az egykori 3D-s kijelzőjű telefonok vagy épp a hajlított mobilok: a gyártók megmutatják, hogy ilyet is tudnak, de továbbra is a hagyományos felépítésű termékeken marad a hangsúly. Térjünk erre vissza mondjuk egy év múlva!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.