Hirdetés

10 éve szolgálatban: Samsung Galaxy S10+ teszt



|

A recept nem változott, a 10. Galaxy S csúcsmobil tisztességes iparosmunka, azonban eget rengető újdonságot itt nem fogsz találni, csak egy profi okostelefont, akit kis testvére szorít sarokba.

Hirdetés

Izgatottan követi a világ az összecsukható mobilok sorsát, de vásárláskor még a hagyományos kialakítás az egyeduralkodó. Itt az utóbbi években a szenzorsziget megjelenése volt a nagy újdonság, amit a Samsung S9-nél még, az S10+-nál pedig már nem alkalmaztak, helyette kaptuk az Infinity-O-t.

 

Hirdetés

Prémium a tízediken

10 éve valamit nagyon eltalált a Samsung, ugyanis éppen ekkor indította útjára az első Samsung Galaxy S mobilt, aminek 2019-ben megjelent legújabb, 10-es kiadása. Sőt, egyből három készüléket is kaptunk, sorrendben a S10e-t, a sima Galaxy S10-et és tesztünk alanyát, a minden hájjal megkent S10+-t. A Galaxy S-k egyik jó tulajdonsága, hogy még 1-2 évvel megjelenésük után is erősnek és modernnek számítanak. Gondolj csak bele, milyen hosszú sorok kígyóztak még a legutóbbi Black Friday alkalmával is, amikor a Galaxy S8-akat szórták ki 100 ezer forint környékén.

Az S10+-t is a tartósság és időtállóság szellemében készítették, így nem csupán víz- és porálló, a Gorilla Glass 6 borítás kiváló védelmet és prémium külsőt biztosít. Persze ettől kicsit csúszóssá vált a telefon, azonban egy tokkal mindezt orvosolhatod - kevesen fogják tok nélkül használni 350 ezer forintos csúcsmobiljukat. A mérettel amúgy nincs is gond, mert a 6,4 colos képátló tényleg faltól-falig tart, viszont itt máris beleütköztünk egy fájó pontba, ami szerintünk a Galaxy S10+ egyik legnagyobb problémája: a ki/bekapcsológomb megmagyarázhatatlanul kényelmetlen helyre, a jobb él felső részére került, amit normál hosszúságú ujjal elérni egy kézben tartva szinte lehetetlen.

Amúgy ahogy az a panelgyártó Samsungtól elvárható, a 19:9-s kijelző fényereje pompás, napfényben is egészen jól látható. A panel ezúttal Dynamic AMOLED, ami a legújabb fejlesztés és nagyon szép képminőséget biztosít. A kijelző alatt is sok minden megváltozott. Ez ugyan még nem az 5G modell, de az SoC frissült, méghozzá a legújabb, 8 nm-es gyártástechnológiával készült Exynos 9820-ra, amely szép sorban fel is aprította a konkurenciát a legtöbb teszten. Az igazi rivális, a Snapdragon 855 még nem volt a kezünk között, de a két chip nagyjából azonos teljesítményre képes. A központi egység mellé 8 GB RAM és 128 GB, bővíthető tárhely került, így ez a kombináció vita nélkül csúcskategóriás telefonba való.

Az alapfunkciókat meg sem említjük, nem meglepő, hogy van GPS és Cat.20 LTE modem, azonban nem maradt le a DeX-kompatibilitás, amit néhányan hasznosnak fognak találni, valamint olyan újdonságok is vannak, mint például a Wi-Fi 6 rádiós egység, A legegyszerűbb, ha azt mondjuk, a Galaxy S10+-ba minden belekerült, egyedül az infra és az FM rádió maradtak ki. A készülék alján ott a Type-C port, mellette pedig ott található a jack csatlakozó, amiért nagy köszönet jár a Samsungnak - ez a csatlakozó még mindig sokak számára hasznos és keresett, ellentétben azzal, amit több cég is állít mindenféle kutatásokra, felmérésekre hivatkozva. Az ujjlenyomat-olvasó nem hátul és nem is a telefon élén van, hanem a kijelző mögé költözött. Sajnos a teszt során úgy tapasztaltuk, hogy érezhetően lassabb, mint a hátlapi, fizikai érintkezéssel megoldott érzékelők, de ha lehet hinni a Samsungnak, akkor ez nem végleges és hamarosan szoftveresen javítanak a sebességen.

A kamerás részen is történt előrelépés, így háromlépcsős optikai zoomot használhatsz, de a széleslátószögre nem jutott autofókusz. A széleslátószög amúgy 123 fokos, ami nagyon nagynak számít, mögötte pedig 16 MPixeles szenzor dolgozik. A másik két kamera a Note9 és az S9+ készülékekben már bizonyítottak 12 MPixeles érzékelőjükkel, de némileg továbbfejlesztették mindkettőt és az optikai képstabilizálás sem hiányzik szerencsére. A szoftver is fejlődött, az automatikus jelenetfelismerő is megháromszorozta tudását és a rossz fényviszonyok között készített képekkel is jobban bánik az S10+. A selfie kamerából kettő került az Infinity-O képernyőlyukba, pontosabban egy 10 MPixeles és egy mélységszenzor, hogy még jobb mélység-élességet érhess el. A selfie-készítésnél választhatsz széles- és normál látószöget is, azonban ez csupán szoftveres trükk, a szélesnél használja ki a telefon a szenzor teljes területét. Az S10+-szal készített képek (nem széleslátószögűek) világosban és sötétben is hozzák a kötelezőt, rajzolatuk szép, a zajszint nagyon alacsony, a dinamikatartomány szuper, a színek élénkek. Videónál az S10+ képes 4K felbontás mellett is 60 fps sebességre, sőt, nagyon gyorsan dolgozik ezekkel a videókkal, azonban a teszt során belefutottunk abba a hibába, hogy a fehéregyensúlyt sokszor állóhelyben videózás közben is újragondolta a szoftver és hirtelen váltott melegről hideg fehérre és vissza, ami egészen zavaró tud lenni. A lassított videók és a Hyperlapse is jól működik, a szoftvert könnyű használni és a HDR10+-szabvány sem maradt le. A lassítás mellett a Super-stabilizált 1080p-s videó érdekes még: itt a komolyabb mozgásokat is képes kompenzálni a kamera, így például biciklizés, futás közben is stabil, jó minőségű videó lesz a végeredmény - ez már bizony GoPro-szerű élményt ad.

De visszatérve az S10+ sebességére. A teljesítményre nem lehet panasz, minden teszten dobogós helyezést ért el a csúcsmobil, legyen szó bármilyen programról. Az Android 9 és az egyedi Samsung UI gördülékenyen fut, akadozás, hiba és egyéb gond nem akadt a teszt során. Ugyanakkor arra készülj fel, hogy lépten-nyomon egyedi Samsung-extrákat próbál majd rád erőltetni a telefon, ami a stock Android UI-kedvelők (mint jómagam) számára rettentően bosszantóvá tud válni elég rövid időn belül. Ugyanez a helyzet a Bixby gombbal. Ezt továbbra sem tudod átprogramozni mondjuk Google Asszisztensnek vagy kameragombnak, mindössze másodlagos funkciót tudsz változtatni - a Bixby kötelező és letilthatatlan elem.

Zavar a galaxisban

A legnagyobb Galaxy S10+-nek persze vastagon el is kérik az árát, de ezen nem szabad fennakadni, hiszen a ma kapható egyik legjobb csúcsmobilról beszélünk. A P30/P30 Pro jó konkurenciák, a többi gyártó pedig a következő hetekben, hónapokban indítja Snapdragon 855-ös készülékeit.

Akármennyire kompromisszummentes a Galaxy S10+, van néhány bosszantó aprósága, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. A bekapcsológomb kényelmetlenül felülre került, a gyorstöltés pedig csupán QC 2.0-s, pedig már újabb Quick Charge szabványok is léteznek. Az üzemidő elfogadható, sőt, egészen jó, de a világot nem váltja meg ez a készülék sem. Néhány felhasználó számára zavaró lehet az Infinity-O kijelzőlyuk is, de minket a kötelező Bixby-gomb jobban zavart ezeknél.

A Galaxy S10+-t sok gyártó a célkeresztjébe vette, mégis, legnagyobb ellenfele jelenleg a kis testvér Galaxy S10, ami nagyjából ugyanerre képes, csak jelentősen olcsóbb nála - hamarosan ennek tesztjét is olvashatod.

Samsung Galaxy S10+

Ár: 344 990 Ft
A Galaxy S10+ minden porcikájában topkészülék, éppen ezért oly fájók az apróbb kellemetlenségek, hibák és hiányosságok, de ezektől még szerethető és tartós mobil lett az új Galaxy
  • Exynox 9820 SoC/Mali-G76 MP12 GPU
  • 8 GB RAM, 128 GB tárhely
  • 6,4”, 1440×3040, Dynamic AMOLED
  • 16+12+12/10+8 MP hát/előlapi kamerák
  • Type-C, gyorstöltés, zsinórnélküli töltés, jack
  • 4100 mAh akkumulátor
  • 157,6×74,1×7,8 mm, 175 g
  • 330 886 pont AnTuTu
  • 4507/10198 pont GeekBench (egy/többmag)
  • 7856 pont PCMark8 Work 2.0
PRO
  • gyors
  • szép
  • modern
  • mindenre képes
  • jó üzemidő
  • jó kamerás funkciók
  • kiváló kijelző
  • nagy tárhely
Kontra
  • zavaró kijelzőlyuk
  • lassú, nehézkes ujjlenyomat-olvasó
  • csak QC 2.0 gyorstöltés
  • átlagos - nem top - üzemidő
  • borzalmasan elhelyezett ki/bekapcsológomb
  • kötelező Bixby
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 6541
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Samsung Galaxy S10+
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 7
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2019-04-03 15:47:33
    [gameinfo_webpage] => hopp.pcworld.hu/15038
    [gameinfo_tags] => Samsung, Galaxy, S10+, okostelefon, Exynos
    [gameinfo_url] => samsung-galaxy-s10
    [gameinfo_pro] => gyors
szép
modern
mindenre képes
jó üzemidő
jó kamerás funkciók
kiváló kijelző
nagy tárhely
    [gameinfo_kontra] => zavaró kijelzőlyuk
lassú, nehézkes ujjlenyomat-olvasó
csak QC 2.0 gyorstöltés
átlagos - nem top - üzemidő
borzalmasan elhelyezett ki/bekapcsológomb
kötelező Bixby
    [gameinfo_data] => Exynox 9820 SoC/Mali-G76 MP12 GPU
8 GB RAM, 128 GB tárhely
6,4”, 1440×3040, Dynamic AMOLED
16+12+12/10+8 MP hát/előlapi kamerák
Type-C, gyorstöltés, zsinórnélküli töltés, jack
4100 mAh akkumulátor
157,6×74,1×7,8 mm, 175 g
330 886 pont AnTuTu
4507/10198 pont GeekBench (egy/többmag)
7856 pont PCMark8 Work 2.0
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 344 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Galaxy S10+ minden porcikájában topkészülék, éppen ezért oly fájók az apróbb kellemetlenségek, hibák és hiányosságok, de ezektől még szerethető és tartós mobil lett az új Galaxy
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 7
            [manufacturer_name] => Samsung
            [manufacturer_url] => samsung
            [manufacturer_link] => http://www.samsung.com
            [link] => /gyarto/samsung
        )

    [link] => /termekinfo/samsung-galaxy-s10-6541.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => gyors
            [1] => szép
            [2] => modern
            [3] => mindenre képes
            [4] => jó üzemidő
            [5] => jó kamerás funkciók
            [6] => kiváló kijelző
            [7] => nagy tárhely
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => zavaró kijelzőlyuk
            [1] => lassú, nehézkes ujjlenyomat-olvasó
            [2] => csak QC 2.0 gyorstöltés
            [3] => átlagos - nem top - üzemidő
            [4] => borzalmasan elhelyezett ki/bekapcsológomb
            [5] => kötelező Bixby
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.8
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    10

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    10

  • Szoftver:

    7

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.