Hirdetés

Itt a Samsung Galaxy S20 család: íme minden, amit tudnod kell



|

Az új mobil minden szinten igazolta a hetek, sőt hónapok óta ömlő szivárogtatásokat. 120 Hz-es kijelző mellé brutális kamera jár. És kamerasziget. Meg persze ár.

Hirdetés

A hajtogatós kijelzős Galaxy Z Flip mobillal együtt mutatkozott be a Galaxy S20 család.. Míg az előbbi eszközt egyértelműen egyfajta villantós, influenszer-ékszerként pozicionálták, az S20 fő üzenete továbbra is az, mint az elődeinél: az év csúcskészülékei, amelyek egyszerre erősek, okosak és fotós téren is kiválóak. Ugyan a Samsung kissé megkavarta a Galaxy S sorozat eddig konzisztens számozását, de az S20 valószínűleg erősíti azt a képet, amit a bejelentésen is sugallt minden résztvevő: az új évtizedre felkészített mobilok érkeztek. Ez persze nem jelenti azt, hogy radikális fejlesztések történtek (erre például ott a Galaxy Z Flip), inkább azt, hogy a három új modell tényleg minden szempontból a csúcskategóriát képviseli azokon a területeken, amiket manapság elvárnak egy prémium telefontól. A Galaxy S20, S20+ és S20 Ultra egyértelműen hozza a kötelezőt, nézzük részletesen!

Hirdetés

Erős látvány minden szinten

Először jöjjön a "láttatás és látás" témaköre. A 120 Hz-es kijelző a szivárogtatások tükrében nem volt meglepetés, de valóban szépre sikerült a dinamikus AMOLED, amely 3200x1440 képpont felbontást és HDR10+ tanúsítványt is villant. Az S20-on 6,2 hüvelykes, az S20+ esetében 6,7 hüvelykes, míg az S20 Ultránál 6,9 hüvelykes a megjelenítő, de egyéb különbség nincs ezen a téren. Fontos még, hogy még a képfrissítésnél is pattogósabb az érintőfelület, ez ugyanis 240 Hz-es frissítéssel figyeli az ujjainkat. Ez persze nem lesz mérvadó a mindennapi Facebook-használat közben, de a mobilos játékosoknak sokat számíthat.

Már jó ideje a teljes mobilpiac egyik hívószava a kamera, és a Samsung vitathatatlanul erős versenyző ezen a téren is. Tudjuk le a kötelezőt: az S20-ak hátlapján tényleg az a kamerasziget van, amit a kismillió előzetes képen és renderen láthattunk, az S20 Ultráé tényleg még egy fokkal böhömebb, ez kell ahhoz, hogy elférjen mögötte az az eszközpark, amit belezsúfoltak, lehet szeretni vagy nem szeretni. Szintén bejött a hibrid 100-szoros zoom, ami 10x optikai és 10x digitális keverésével érhető el. Az első próbálgatások alapján azért a teljes zoomtartomány kihasználásához már állványra lesz szükség, de ez a digitális kameráknál is így van, szóval senki nem fogja kézből, stabilan "meglőni" a Batthyány térről a Parlament csúcsán tollászkodó verebet.

Persze szoftveresen is igyekeztek ráerősíteni arra, hogy a sokat tudó kamerával tényleg jó fotókat lehessen készíteni. Ismét sokat dolgozik a mesterséges intelligencia, a legérdekesebb újítás a Single Take nevű funkció. Ebben úgy használhatjuk a telefont, mintha videóznánk, a rendszer közben mozgóképet rögzít, amelyből az MI választja ki az általa legjobbnak ítélt képeket, szóval esélyesebben kapunk bemozdulásmentes, éles felvételeket.

Ugyancsak nagy szó, hogy a videós képességeket immár 8K-s szintre srófolták (mondjuk ezeket még viszonylag kevés 8K-s eszközön lehet majd visszanézni, de ezen ne akadjunk fenn). Jöjjenek inkább a kamerák pontos specifikációi (kattints a képre a nagyobb változatért):

Szoftver és asszisztens

A Galaxy S20-akon természetesen Android 10 fut (és a bemutatón az előzetes infóknak megfelelően felbukkant a Google képviselője is, hogy az Android Huawei-kalandja miatti megtépázott nimbuszát kissé megerősítse). E fölé a Samsung One UI 2.1 kezelőfelülete került, ami nem mutat hatalmas változást a legutóbbi verzió óta, szépen a telefon dizájnjához illeszkedő appokat kapunk, gyakorlatilag nulla bloatware mellett. És persze maradt a Google Asszisztens helyett a Samsung saját virtuális asszisztense, a Bixby, aki tovább okosodott.

A mesterséges intelligenciára alapuló segéd leginkább kényelmi automatizációkat kapott, segít kezelni a zenelejátszóban létrehozott listákat, vagy olyan komplex feladatokat is elvégez, hogy ha este 10 után töltőre tesszük a telefont, azt úgy értelmezi, hogy most már aludni mentünk, így lenémítja az értesítéseket.

Apropó, Android: az S20-akon alapértelmezettként van jelen a Google Duo, így a videós csevegéshez nem kell feltétlenül más szolgáltatásra regisztrálni. A kifejezetten puritán, de jó minőségű app akár HD minőségű videótelefonálást is lehetővé tesz, bár ezt automatikusan lejjebb skálázza, ha nem elég erős a mobilnet sávszélessége.

Milyen hardver került a Galaxy S20-akba?

A burkolat alatt mindhárom mobilban a Qualcomm Snapdragon 865, tehát az idei csúcslapka dolgozik. A memória 8, 12, illetve az Ultra esetében 16 GB lehet, a tárhely pedig az S20-nál csak 128 GB, az S20+ és az Ultra viszont 128 és 512 GB opciókkal is elérhető (a maximum 1 TB-os microSD bővíthetőség természetesen adott).

Szerencsére akkukból is viszonylag combosat sikerült az erős hardver alá tenni: a hátom modellben sorban 4000, 4500 és 5000 mAh kapacitású áramforrás dolgozik, amely képes a Samsung vezeték nélküli gyorstöltésének 2.0 verzióját kezelni, de más eszközöket is tölthetünk a segítségével. Hálózat szempontjából az Ultra alapból kezeli az 5G-t, míg a másik két modell 4G-s változatban indul és később érkeznek hozzájuk 5G-s verziók egyes piacokon.

Mindhárom mobil víz- és porálló, és természetesen továbbra is elérhető a Dex funkció, amellyel egyfajta asztali gépet (vagy ahhoz hasonlót) faraghatunk a mobilból egy monitor, egy billentyűzet és egy egér csatlakoztatásával. Most azonban nem kapott új funkciókat ez a rendszer, tehát ugyanarra lehet számítani, mint a tavaly őszi Note 10-ben, legfeljebb még egy kicsit gyorsabb lesz minden, ha már erősebb a kiszolgáló hardver.

Mennyibe kerül a Galaxy S20?

Szerencsére már a magyar árakat is lehet tudni: az S20-ból a 4G-s változat érkezik hozzánk 325 000 forintért, az S20+ 4G-s verziója 359 000, míg az 5G-s 395 000 forintba kerül, az S20 Ultráért pedig 484 000 forintot kell fizetni, de természetesen nemsokára biztosan megérkeznek hozzánk és az érdeklődőkhöz is a hazai mobilszolgáltatók különféle ajánlatai hűségszerződéssel, részletfizetéssel és csomagokkal megfejelve. Viszont a Galaxy Z Flip február 21-i megjelenéséhez képest az S20-ak bezsákolására egy hangyahajszállal tovább kell várni, Magyarországra ugyanis csak március 13-án érkeznek meg. A magyar képviseletnél már mától elérhető az előrendelői akció, amelyben ajándék Galaxy Buds+ fülhallgatót kapnak azok, akik március 8-ig leadják a rendelésüket. Mellesleg a Samsung az S20-asok megjelenésével együtt leárazta az S10 modelleket, mostantól a Galaxy S10 128GB 269.990 Ft-os, a Galaxy S10+ 128GB pedig 309.990 Ft-os új ajánlott fogyasztói áron kapható.

A Buds-ra szükség is lesz, a Galaxy S20-akon ugyanis már nincs jack audiócsatlakozó. Az új füles viszont jóféle specifikációkkal érkezik, az AKG által hangolt apróságok egy töltéssel 11 órán át használhatók, és a töltőtok további 11 órányi energiát tárol. Végül jöjjenek a további részletek táblázatba szedve, a nagyobb, olvashatóbb változatért ismét kattints a képre, hogy új ablakban böngészhesd végig az adatokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.