Hirdetés

Samsung Galaxy S20 teszt - a kicsitől az űrzoomig



|

A Galaxy S20 széria ismét az Android mezőny élére repíti a koreai gyártót. Vajon meddig tart a királysága? Egyáltalán neked tényleg szükséged van egy S20, S20+ vagy S20 Ultra telefonra?

Hirdetés

Feleségem egy immár öt éves okostelefont használ. A Samsung Galaxy S6 Edgenek persze megvannak a maga hibái, ám a mai napig egy jól használható készülék, amelyen csak kevés applikáció tud padlóra vinni, ráadásul rendszere stabilan működik - bár már régóta nem kap rendszerfrissítéseket. Egyedül egy karc árulkodik koráról, illetve az, hogy a telefonváltás ösztönzése érdekében hivatalos tokokat egy ideje nem árul ahhoz a gyártó.

Hirdetés

Nem csak az S6 széria használható mai napig. Ugyanez igaz az S7, az S8, S9 és S10 telefonokra is, és az S20 kapcsán is években érdemes számolni, és könnyen lehet, hogy a készülékek tudását jelenleg még nem is tudod maximálisan kihasználni. Ez mindenképpen pozitívum, legalább olyannyira, mint hogy az új széria érkezésével még olcsóbbak lettek az S10-es telefonok, A Samsung Galaxy S10e számára már a cikk elején odaítélünk egy PC World ajánlata plecsnit, amely idén nem kapott utódot, hiszen a legkisebb S20-at szimplán S20-nak hívják, a legerősebb modellt pedig S20 Ultrának, míg a középső testvér az S20+ nevet kapta. Nézzük, hogy mire képesek a telefonok!

Gyeplőt a lovak közé

Napjaink csúcskészülékei már nem próbálnak óvatoskodni, mindenáron ragaszkodva a 300 ezer forint körüli vételárhoz, ami mind kiépítésben, mind felszereltségben megmutatkozik. Mikor már 1 millió forintos telefonok is léteznek, egy fél millió forintos modell láttán kevésbé húzzuk fel a szemöldökünket. Ennek megfelelően a legkisebb S20 körülbelül 325 ezer, az S20+ 360 ezer, az S20 Ultra 490 ezer forintos vételáron vásárolható meg, és tényleg a legjobb komponensek kerültek az eszközökbe.

Mindhárom Magyarországon megvásárolható készülékben egy Exynos 990 és Mali-G77 MP11 páros dolgozik. Az általunk tesztelt S20-ban 8 GB RAM, míg a nagyobb modellekben 12 GB RAM volt megtalálható, ám ez az eltérés a benchmark méréseinken nem nagyon mutatkozott meg. Gyakorlatilag mindhárom mobil ereje hasonló, a köztük lévő különbség minimális.

Az viszont látható, hogy mind a Flip, és még inkább a Fold, és a Note 10+ komoly lemaradásban van a pontszámokat nézve, így aki minden esetben a legerősebb okostelefont keresi, az már most kénytelen lesz váltani,tudva azt, hogy nem érdemes túlságosan hosszú időre berendezkedni az új készülékekbe.

Kiváló kijelző, trükkös 120 Hz

A telefonok összeszerelése és anyaghasználata maximálisan a prémium érzést erősíti. Jó őket kézbe venni, bár ezen kijelentés leginkább az S20, vagy az S20+-ra igaz, az S20 Ultra csak a legnagyobb tenyerű olvasóik számára lehet kényelmes. Nincs mit tenni, a 6,9" hüvelyk igényli a kétkezes használatot és természetesen a nagyobb kabátzsebeket, nadrágzsebeket is. Mindhárom telefon esetén egy az előlapot nagyjából 90 százalékban elfoglaló, remek fényerővel és színekkel rendelkező Dinamikus AMOLED kijelzőt találunk, amelybe szintén belevágták - ettől Infinity-O - az előlapi kamerát, ám az S10-től eltérően az nem a jobb felső sarokba, hanem a fönt közepre kerül, ami véleményünk szerint jó döntés, jelenléte kevésbé zavaró. Emellett közös még a maximálisan beállítható 3200x1440 pixeles felbontás, a HDR10+ támogatás, valamint a 120 Hz-es képernyőfrissítés is.

Utóbbi igazi kuriózum, és a S20 széria az első, amely eléri ezt a 120 Hz-es magasságot, amely gyorsabb és folyamatosabb animációkat játékot ígér, nagy kár, hogy egyelőre a nagyobb - WQHD+ - felbontásnál mindössze 60 Hz érhető el, így aki gyors képernyőfrissítésre vágyik, annak FHD+-ig (2400x1080 pixel) kell lekapcsolnia, és ugyanakkor el kell viselnie, hogy ez esetben a kelleténél  gyorsabban fog majd merülni az akkumulátor.

Érdemes a kijelző kapcsán beszélni még az ultrahangos ujjlenyomat-olvasóról, amely kétségtelenül sokat fejlődött tavaly óta, ám még mindig nem tökéletes, és sokaknak frusztráló lehet, akik a gyors és zökkenőmentes megoldáshoz szoktak más készülékeken. Szerencsére az arcalapú biometrikus azonosítás hatékonyabban működik, amennyiben elegendő fény áll rendelkezésére.

A Bixby gombot pedig erőlteti már a Samsung így a készülékek szélére csak a legfontosabb vezérlőgombok (power, hangerő) kerültek, illetve alulra egy Type-C csatlakozó. A jack csatlakozó viszont száműzték, ami sokaknak fájó pont lehet.

Apró különbségek

A készülékek között lényeges különbség az 5G meglétében, a memória méretében és a főoldali kamerarendszer tudásában és kiépítésében keresendő, valamint a kijelző méretében. Míg a Galaxy S20 egy 6,2" hüvelykes kijelzővel rendelkezik, addig az S20+ 6,7" hüvelykkel, az S20 Ultra 6,9" hüvelykel dicsekedhet. Ennek megfelelően az akkumulátor is növekszik: 4000 mAh, 4500 mAh és 5000 mAh követi a lépcsőzetesség elvét. A PC Mark mérésein közepes fényerőn és bekapcsolt repülőgép üzemmóddal az első két mobil körülbelül 760 percig bírta szuflával, amely időt az Ultra közel két órával tudott megsüvegelni.

Utóbbi a 45 wattos szupergyors töltést is támogatja, míg a két kisebb modell mindössze 25 wattos gyorstöltésre képes, bár ez a funkcioalitás lehet, hogy sokaknak fel sem fog tűnni, mivel az S20 Ultra dobozában is csak egy 25 wattos gyorstöltésre alkalmas modul került. Emellett a készülékek támogatják a Wireless Powershare technológiát is, azaz az erre alkalmas eszközöket a hátlapjukon keresztül is tudják táplálni. Az elérhető színvarációk a következők:

További eltérés, hogy hazánkban jelenleg az S20-ból és az S20+-ból csak az 8 GB RAM-mal és 128 GB tárhellyel felszerelt 4G modellek találtuk meg a gyártók kínálatában, miközben az S20 Ultrából két 5G-s modell is elérhető. A "gyengébb" 12 GB memóriával, 128 GB tárhellyel, az erősebb 16 GB RAM-mal, 512 GB tárhellyel, amelynek vételára már több mint félmillió forint felett van.

8K, 108 megapixel, 100x zoom: a nagy számok

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amely kapcsán eddig a legtöbb figyelmet kapták a készülékek, és amely téren a legnagyobb előrelépést hozzák az S10 szériához képest, és itt nem elsősorban a Space Zoomra, vagy éppen a 8K videózásra gondolunk.

A varázslat részben a szenzorméret növekedésében érhető tetten, az S10 1.4 mikronos átlagos szenzormérete ugyanis 1.8 mikronra nőtt az S20 és S20+ készülékeknél is, amelyek a korábbiaknál még több információ képesek begyűjteni, és ezáltal a gyenge fényviszonyoknál tapasztalható teljesítményük is jelentősen javult. Az S20 egy háromtagú rendszert használ a fotózáshoz, egy 12 MP ultraszéles (F/2.2), egy 12 MP (F/1.8) széles látószögű (F/2.0), valamint egy 64 MP teleobjektív kamerát. Mindezt az S20+ egy mélységérzékelővel fejeli meg, amely leginkább a gyors fókuszálásban, valamint az AR-megoldásoknál nyújt érzékelhető előnyt, amely értékekre az Ultra egy 108 MP-es széles látószögű (F/1.8) és 48 MP-es teleobjektív (F/3.5) modult rátesz.

Az Ultra emellett rendelkezik egy periszkópos zoom megoldással is, amely 10x veszteségmentes zoomot kínál, illetve egy gépi intelligencia bevonásával akár 100x-os nagyításra képes, amely ugyan remekül hangzik, ám a valóságban 30x zoom felé már csak ritkán érdemes elmerészkedni, ahogy az a lenti tesztképünkön is látszik.

A hibrid digitális zoomnak köszönhetően az S20-on és az S20 Pluson 30x-os nagyítás állítható be, amely a legtöbb esetben bőven elegendő lehet, tehát csak az űrnagyítás miatt nem feltétlenül érdemes az S20 Ultrára beruháznia, hacsak nem életcélod az életvitelszerű kukkolás - ami egyébként a mai GDPR terhes világban büntetendő. Ha a lenti képre kattintasz, akkor megnézheted, hogy mi minden fér el 108 megapixelen - amennyiben a böngésződ betölti a körülbelül 24 megás képet.

Az S20 Ultra azonban a 108 megapixelével egy másik trükkre is képes, nevezetesen a nona-binning technológiára, amelyet a Samsung a Xiaomival közösen fejlesztett ki, és korábban már volt lehetőségünk az kipróbálni a Xiaomi Mi Note 10 Próval. Az élmény közel hasonló, bár a koreai gyártó továbbfejlesztette az ISOCELL HMX technológiát, a HM1 ugyanis nem 8, hanem 9 szenzort képes összesíteni, ezáltal 12 megapixel mellett 2,4 mikronra nő a szenzorméret, amellyel tényleg rengeteg információ gyűjthető be gyengébb fényviszonyok között.

Ezzel a Samsung nem csak a Xiaomi termékére, hanem a Huawei P20 Próra is jelentősen rálicitált, hiszen a nagy vetélytárs még négy pixel összesítésével dolgozott. Várhatóan a kínaiak reagálni is fognak erre, de addig is mutatjuk, hogy mire képes a készülék aktív éjszakai üzemmóddal, nona-binning technológiával.

Újdonság még az Okos felvétel funkció, amellyel egy gombnyomásra több felvételt, képet is rögzíthetsz, hogy utána kiválaszthasd a neked legjobban tetsző. Érdekes újítás ez, amelyet már a Samsung Galaxy Z Flip tesztünkben is kipróbáltunk, ám egyelőre még az látható, hogy a gépi intelligencia a legtöbb esetben rosszul válogat.

Végezetül érdemes még beszélni a Galaxy S20 8K videórögzítéséről, amelyre mindegyik modell képes 30 fps sebességgel, míg UHD és FHD felbontás mellett a 60 fps is elérhető, amely bőven elégséges lehet a legtöbb felhasználó számára, pláne hogy a 8K felvételek hatalmas tárterületet emésztenek fel, és egy mobiltelefon méretű szenzort is igényelnek, hogy igazán jó eredmény születhessen.

Értékelés

A Samsung Galaxy S20 Ultra egy kiváló készülék, jó válasz a kínai fenyegetésre, ám biztosak vagyunk abban, hogy a Huawei idén is erős konkurenciát állít majd a telefonnak. A 8K felvétel és a Space Zoom ugyan hangzatos, mint ahogyan a 120 Hz-es képfrissítés is, ám jelenleg nem hisszük, hogy érdemes ekkora felárat fizetni értük. S mivel az S20+ gyakorlatilag nem más, mint egy nagy S20, emiatt elsősorban az S20 az, amely legjobb ár-érték aránnyal rendelkezik, viszont a közel 100 ezer forinttal olcsóbb S10 széria jelenleg még erős konkurenciát jelent számára. Kétségtelen, hogy az S20 Ultránál jelenleg nincs jobb Android telefon, a kérdés, már csak az, hogy a bejelentett innovációk mire lesznek elegendők, és csupán hetekig, vagy hónapig lesz képes megőrizni a trónját.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G

Ár: 484 900 Ft Ft
  • Exynos 990, Mali-G77 MP11
  • 6,9 colos Quad HD+ Dinamikus AMOLED 2X
  • 120Hz@FHD, 60Hz@QHD
  • 12GB RAM (LPDDR5) és 128GB belső tárhely
  • 12+108+48+0,3/40 MP hátlapi/előlapi kamerarendszer
  • 5000mAh akkumulátor
  • 5G/LTE
  • 166.9 x 76 x 8.8 mm
  • 222 g
PRO
  • Erős hardver
  • Jó fotós képességek
  • Remek kijelző
Kontra
  • A 100x zoom és a 8K rögzítés inkább csábító ígéret
  • Jack-csatlakozó hiánya
  • 120 Hz-en gyorsan merül
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 6928
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Samsung Galaxy S20 Ultra 5G
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 7
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2020-03-11 21:49:38
    [gameinfo_webpage] => https://www.samsung.com/hu/smartphones/galaxy-s20/models/
    [gameinfo_tags] => okostelefon,android,5g,mobil,samsung,galaxy s
    [gameinfo_url] => samsung-galaxy-s20-ultra-5g
    [gameinfo_pro] => Erős hardver
Jó fotós képességek
Remek kijelző
    [gameinfo_kontra] => A 100x zoom és a 8K rögzítés inkább csábító ígéret
Jack-csatlakozó hiánya
120 Hz-en gyorsan merül
    [gameinfo_data] => Exynos 990, Mali-G77 MP11
6,9 colos Quad HD+ Dinamikus AMOLED 2X
120Hz@FHD, 60Hz@QHD
12GB RAM (LPDDR5) és 128GB belső tárhely
12+108+48+0,3/40 MP hátlapi/előlapi kamerarendszer
5000mAh akkumulátor 
5G/LTE
166.9 x 76 x 8.8 mm
222 g
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 5
            [1] => 12
        )

    [gameinfo_price] => 484 900 Ft
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => 
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 7
            [manufacturer_name] => Samsung
            [manufacturer_url] => samsung
            [manufacturer_link] => http://www.samsung.com
            [link] => /gyarto/samsung
        )

    [link] => /termekinfo/samsung-galaxy-s20-ultra-5g-6928.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => Erős hardver
            [1] => Jó fotós képességek
            [2] => Remek kijelző
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => A 100x zoom és a 8K rögzítés inkább csábító ígéret
            [1] => Jack-csatlakozó hiánya
            [2] => 120 Hz-en gyorsan merül
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.3
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    10

  • Ár/Érték:

    6

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    10

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.