Hirdetés

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G teszt - tényleg ez ma a prémium?



|

S30 helyett S21? Üveg vagy műanyag hátlap? Semmi váratlan forradalom? Leteszteltük a világ legjobbnak kikiáltott Galaxy S telefonját.

Hirdetés

Hónapokkal megjelenése előtt már minden kiderült a legújabb, 2021-es Samsung Galaxy S21-es mobiltelefonról, és ez egészen biztosan nem véletlen volt csupán. A bejelentés így nem is okozott akkora meglepetést, csupán pipáltuk a szivárogtatások során kijutott funkciókat és technikai paramétereket.

Miután képeket is láthattunk, az is világossá vált, hogy sokkoló extrával, külön megoldásokkal sem fogunk találkozni: a kijelző-SoC-kamera háromszögben mozgott a gyártó és ezeken javított - evolúciósan. Mégis, az igazi benyomást úgy kapjuk a telefonról, ha kezünkbe fogjuk, teszteljük, programokat futtatunk rajta és temérdek képet lövünk vele. Mi pontosan ezt tettük az elmúlt napokban a legnagyobb, legjobb, leg-leg Samsung Galaxy S21 Ultra 5G-vel.

Hirdetés

+1 lépés

Kezdjük mindjárt a névadással, ami árulkodó: S30 helyett S21-et kaptunk, vagyis számozás szerint apróbb ugrást az egy évvel ezelőtti modellcsaládhoz képest. Ezt támasztja alá a változatlan főbb dizájn és külső, a nagyjából azonos árazás és piaci pozícionálás is. A Galaxy S21-ek ugyanakkor sok mindenben előreléptek, és az is egyértelmű, hogy az Ultra modell kapta a legtöbb újdonságot, legjobb funkciókat. Csupán két apróságot nem kapott, de azt egyik S21 sem:

töltőt és fülhallgatót a dobozba.

A közel félmilliós árcédulával tetszelgő Galaxy S21 Ultra 5G-t kézbe véve nem is lehet kérdés, hogy egy prémium mobilt fogsz, és hátul ennél az egy S21-es modellnél Gorilla Glass borítás van, míg a kicsi S21-nél műanyag (végül az S21+ is megkapta a nem ismert típusú Gorilla Glass hátlapot). Ezt olvasva sok s21-re vágyó vásárló felháborodhat, hogy ennyi pénzbe azért már bele kéne férnie a prémium üvegborításnak, míg mások talán éppen ennek örülnek, mondván, talán így kevésbé lesz törékeny a készülék.

Mi nem fogjuk eldönteni ezt a vitát, de az tény, hogy a felhasznált műanyag a kisebb S21-eknél is jó minőségű és kellemes tapintású, nem bóvli, ugyanakkor egy megfelelő üvegborítás tapintása nagyobb prémiumérzetet ad - ehhez azonban az S21 Ultra 5G-ig kell nyújtózkodni. Tükröződés, speciális effektek nincsenek, ha pedig úgyis tokba rejted a telefonodat, máris átlépheted ezt a pontot. Ami viszont mindenképpen számít, hogy a fémkeretes telefon rendkívül masszív, nem recseg, nem ropog, érzésre is nagyon jól össze van rakva…

pont, mint az S20.

A Gorilla Glass Victussal védett előlapon egy 6,8 colos, 1440×3200 pixeles Dynamic AMOLED 2X kijelző fogad, ami nem waterfall oldalú, vagyis nem hajlik rá az oldalélekre - mi például ennek határozottan örültünk és a kezelhetőség is javult ezáltal (azért egy kis hajlítás megfigyelhető, ami növeli a prémiumérzetet).

A kijelző automatikusan szabályzott frissítési rátája akár 120 Hz-es is lehet, HDR10+ szabványt támogat és akár 1500 nittel világít, ami rendkívül erős és napsütésben is jól látható. A 40 megapixeles szelfikamera felül, középen figyel, a lyuk körül pedig semmiféle kijelzőtorzulás, elszíneződés nem figyelhető meg. Az ujjlenyomatolvasó a kijelző alá került és gyors, pontos - lassan felér a fizikai megoldások szintjére, de még mindig nem optikai.

A Galaxy S20 gyors és erős, ám az S21 éppen eggyel erősebb. Nem fogsz vele Bitcoint bányászni, de az Exynos 2100-ról elhihető, hogy a 3 éves terméktámogatás alatt nem lesz vele komoly gondod teljesítmény terén. Ez az SoC már 5 nm-en készült és 3-részre osztott felépítésű: 1 nagyon erős magot, 3 közepeset és 4 gyengébbet tartalmaz. A GPU egy Mali-G78 MP14, ami a kijelzőn repíti a játékokat, ahogy tette elődje is. (A Radeon GPU majd a következő Samsung SoC-ben debütál.)

RAM tekintetében nem kell szégyenkeznie a készüléknek, 12 GB-ot használhat, a tárhely pedig 128, 256, illetve 512 GB (a nagy modell 16 GB RAM-ot kapott). A sebesség topligás, viszont aki spórolna és a 128 GB-osat választaná, annak szólunk, hogy a tárhely nem bővíthető, ezért érdemes kicsit tovább nyújtózkodni, a nagyobb modellekig.

 

Majdnem Note

Az obligát Wi-Fi 6 (immáron a 6E szabvány), LTE és teljes 5G-támogatás mellett USB 3.2-es Type-C csatlakozót is bevethetsz 25 wattos gyorstöltésre, vagy még inkább DeX-dokkolásra. Jack természetesen nincsen, de van IP68-as ellenállóság és Qi-zsinórnélküli töltés, illetve ugyanitt visszatöltés is. A sztereó hangszórók szuperek, hangosak, méretüket meghazudtolóan melegen és erőteljesen szólnak, amire méltán lehet büszke a Samsung. A szolgáltatások és hardveres funkciók listája impresszív, no de ennyiért ebben a ligában ez a minimálisan elvárható. Ugyanakkor a 25 wattos gyorstöltés elég vékony, különösen úgy, hogy 5000 mAh-s akkumulátort kell töltenie.

A Note-szériából érkezett az S Pen-támogatás, ami eddig nem volt elérhető. A stylusnak ugyan nincsen helye a telefonban (ehhez készült egy egyedi, gyári tok), ám tökéletesen felismeri és kezeli, ami megkönnyít jó néhány funkciót. Fontos azonban leszögezni, hogy ez opcionális, a dobozban nem fogsz S Pent találni. És ha már itt tartunk, a doboz tartalmát is soroljuk fel, vagyis hogy mit kapunk az 500 ezer forintos csúcsmobil mellé:

egy USB kábelt.

Igen, jól olvastátok, ahogy az már a bejelentés utáni pillanatokban kiderült, az S21-es szériához már feláras extra a töltő és a fülhallgató. Ha gonoszak akarnánk lenni, mondhatnánk, hogy ez nem is olyan drága mulatság, tekintve, hogy a 25 wattos gyorstöltés ma már inkább alsó-középkategóriás extra.

 

Lencsevég

Nem is lenne igazi Galaxy mobil, ha nem lenne különlegesen jó a kamerarész. Az Ultra esetében a Samsung mérnökei nem is fukarkodtak a prémium megoldásokkal, és ez a telefon első kézbe kaparintásakor azonnal egyértelművé is válik, ugyanis a kétséget kizáróan egyedi és figyelemfelkeltő kamerasziget túlzottan is kiemelkedik a hátlapból, ami minket például zavart. A 108 MP-es főkamera minden lehetséges extrát megkapott. Ezt egészíti ki egy 10 MP-es, 3x-os zoomra képes telefotó kamera optikai képstabilizátorral, egy 10 MP-es, 10x-es optikai zoomra képes, optikai stabilizátorral felszerelt periszkópos telefotó egység (itt az eddigieknél kevesebb lencsét használt a Samsung, így a képek tisztábbak, szebbek lehetnek) és egy 12 MP-s ultraszéles látószögű egység.

A szelfinél is top minőséget kapsz, a 40 MP-es kamera kiváló képeket lő és 4K@60 fps-re is képes. A Samsung ezen a téren kiválót alkotott - vagyis hozta az elvárt topminőséget, de hogy ez a valóságban pontosan mit is jelent, azt hamarosan egy másik, kifejezetten az új Galaxy S21 trió kamerás moduljait boncolgató tesztben mutatjuk meg. 

Verdikt

Nagyot csalódtunk volna, ha a mérések során harmatosan teljesít az új Galaxy S21 Ultra 5G, de erre nem került sor. Mindegyik teszten megelőzte a Snapdragon 865 Plust, igaz, a különbség olykor nem volt eget rengető. A kezelőfelületre is ki kell térnünk, ami a Samsung egyedi One UI 3.1-es szoftvere, ráültetve a legújabb Android 11-es oprendszerre. Itt a beállítási lehetőségek és funkciók tárháza közelít a végtelenhez, de az megmaradt, hogy a Samsung igyekszik sok mindenből saját megoldást kínálni.

Számozást tekintve kis lépés az S20-at váltó S21, amiről minden kiderült bejelentése előtt, és amelyiknél a Samsung - az Apple-t követve - elhagyta a töltő és a fülhallgató dobozba csomagolását.

Műanyag vagy üveg hátlap, a Galaxy S21 Ultra 5G egy prémium telefon: gyors, mindenre képes, kiváló a kijelzője és első osztályú a kamerás részlege.

Ugyanakkor ára 480 ezer forintnál indul (128 GB), amit az 500 ezer forintos, 256 GB-os modell követ, a legnagyobb kiszerelés, az 512 GB-os pedig 550 ezer forintot kóstál. A sokkot enyhítendő január 28-áig az előrendelők Galaxy Buds Pro fülhallgatót és Galaxy SmartTaget kapnak ajándékba.

Ez hihetetlenül sok pénz egy telefonért, ami hiába jó, vannak hiányosságai. A hátlapi vita az S21 hármasból az Ultrát nem érinti (bár a Gorilla Glass típusát nem közölte a Samsung), viszont az SoC alig gyorsabb, a 144 helyett 120 Hz-es kijelző (bár a 10-120 Hz-es adaptív frissítés jó dolog), a microSD-s tárhelybővíthetőség hiánya, a meghökkentően lassúnak számító, mindössze 25 wattos gyorstöltés, a jóindulattal is csak közepesnek mondható üzemidő, a hátlapból túlzottan is kiemelkedő kamerasziget és a dobozból száműzött kiegészítők. Ebben a magasságban az iPhone 12-es csúcsmodellje tanyázik, a csak egy kicsit is szerényebb androidos mobilok ennél jelentősen olcsóbbak. Mindjárt itt a Samsung Galaxy S20 Ultra, ami 400 ezer alatt beszerezhető, esetleg kereken 400 ezerért a Galaxy Note20 Ultra 5G, vagy a kiválóan teljesítő Xiaomi Mi 10T Pro 5G 200 ezerért - csak hogy néhányat említsünk.

Vita nélkül topkategóriás csúcsragadozó a Galaxy S21 Ultra 5G, de szédítően magas ára ellenére nem hoz lélegzetelállító előrelépést, csupán eggyel növeli a tétet.

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G

Ár: 499 990 Ft
Vita nélkül topkategóriás csúcsragadozó a Galaxy S21 Ultra 5G, de szédítően magas ára ellenére nem hoz lélegzetelállító előrelépést, csupán eggyel növeli a tétet.
  • Exynos 2100 SoC
  • 12 GB RAM, 256 GB flash
  • 6,8", 1440x3200, HDR10+, Dynamic AMOLED 2X, 120 Hz, HDR10+ kijelző
  • Corning Gorilla Glass Victus védelem
  • Gorilla Glass hátlap
  • 108+10+10+12 MP/40 MP hát-/előlapi kamerák
  • Wi-Fi 6E, BT5.2, 5G, Type-C DeX
  • kijelző alatti ujjlenyomat-olvasó
  • 5000 mAh akkumulátor, 25 W gyorstöltés
  • Qi-töltés és visszatöltés
  • 617 512 pont AnTuTu
  • 1080/3478 GeekBench 5
  • 7745 pont 3DMark (Slingshot Ex oGL)
  • 14011 pont PCMark Work 2.0
  • Android 11, One UI 3.1
  • IP68 megfelelőség
  • 165,1x75,6x8,9 mm, 229 g
PRO
  • prémium külső és belső
  • kiváló kijelző
  • erős SoC
  • szuper kamerás modul
  • S Pen-támogatás
  • Wi-Fi 6E és teljes 5G
  • példás szoftveres támogatás
  • funkciógazdag One UI 3.1
Kontra
  • nem bővíthető tárhely
  • túlzottan kitüremkedő kamerarész
  • gyenge és elavult gyorstöltés
  • csak átlagos üzemidő
  • nem jár hozzá töltő és fülhallgató
  • túlzóan magas ár
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7306
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Samsung Galaxy S21 Ultra 5G
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 7
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2021-01-20 00:53:52
    [gameinfo_webpage] => https://www.samsung.com/hu/smartphones/galaxy-s21-ultra-5g
    [gameinfo_tags] => Samsung, Galaxy, S21, Ultra, mobil, mobiltelefon, teszt, 5G
    [gameinfo_url] => samsung-galaxy-s21-ultra-5g
    [gameinfo_pro] => prémium külső és belső
kiváló kijelző
erős SoC
szuper kamerás modul
S Pen-támogatás
Wi-Fi 6E és teljes 5G
példás szoftveres támogatás
funkciógazdag One UI 3.1
    [gameinfo_kontra] => nem bővíthető tárhely
túlzottan kitüremkedő kamerarész
gyenge és elavult gyorstöltés
csak átlagos üzemidő
nem jár hozzá töltő és fülhallgató
túlzóan magas ár
    [gameinfo_data] => Exynos 2100 SoC
12 GB RAM, 256 GB flash
6,8", 1440x3200, HDR10+, Dynamic AMOLED 2X, 120 Hz, HDR10+ kijelző
Corning Gorilla Glass Victus védelem
Gorilla Glass hátlap
108+10+10+12 MP/40 MP hát-/előlapi kamerák
Wi-Fi 6E, BT5.2, 5G, Type-C DeX
kijelző alatti ujjlenyomat-olvasó
5000 mAh akkumulátor, 25 W gyorstöltés
Qi-töltés és visszatöltés
617 512 pont AnTuTu
1080/3478 GeekBench 5
7745 pont 3DMark (Slingshot Ex oGL)
14011 pont PCMark Work 2.0
Android 11, One UI 3.1
IP68 megfelelőség
165,1x75,6x8,9 mm, 229 g
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 4
            [1] => 12
        )

    [gameinfo_price] => 499 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Vita nélkül topkategóriás csúcsragadozó a Galaxy S21 Ultra 5G, de szédítően magas ára ellenére nem hoz lélegzetelállító előrelépést, csupán eggyel növeli a tétet.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 7
            [manufacturer_name] => Samsung
            [manufacturer_url] => samsung
            [manufacturer_link] => http://www.samsung.com
            [link] => /gyarto/samsung
        )

    [link] => /termekinfo/samsung-galaxy-s21-ultra-5g-7306.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => prémium külső és belső
            [1] => kiváló kijelző
            [2] => erős SoC
            [3] => szuper kamerás modul
            [4] => S Pen-támogatás
            [5] => Wi-Fi 6E és teljes 5G
            [6] => példás szoftveres támogatás
            [7] => funkciógazdag One UI 3.1
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => nem bővíthető tárhely
            [1] => túlzottan kitüremkedő kamerarész
            [2] => gyenge és elavult gyorstöltés
            [3] => csak átlagos üzemidő
            [4] => nem jár hozzá töltő és fülhallgató
            [5] => túlzóan magas ár
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.6
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    10

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    9

  • Akkumulátor:

    7

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.