Hirdetés

Samsung Galaxy Watch4 Classic teszt - erre képes ma az androidos okosórák krémje



|

Összeállt a Google és a Samsung, az eredmény pedig egy óra, ami szép, tényleg okos, de nem tökéletes. Meglepődnénk, ha átrendezné az erőviszonyokat.

Hirdetés

Fitneszkarperecekből és félokos órákból hegyet lehetne építeni, ám ha a klasszikus (modern) értelemben vett okosórát szeretnél, akkor nem sok választásod marad: vagy az Apple ökoszisztémát választod és Apple Watch-ot veszel, vagy Androidon igyekszel olyan okosnak mondott órát választani, ami számodra a legkevesebb kompromisszummal jár.

Olyan, Androidon használható okosórát, ami mindenkinek minden igényét kielégíti - ráadásként pedig jó is - még nem sikerült alkotni. A Samsung a Tizen OS-t erőltette mostanáig, és ezt jól is tette, mert nagyon közel került az igazán jó okosórához, rajta kívül azonban a Huawei szép, de kissé buta okosórája maradt, illetve a Garmin többféle modellje, amelyek drágák és szépek, sportra, aktivitás-követésre kiválók, de azért mindegyiknek van egy-két hiányossága "okosság" terén.

Hirdetés

Most azonban fordulhat a kocka, ugyanis a Google Wear OS és a Samsung One UI egybeolvasztásával megszületett a Galaxy Watch4-család, ami sok változást hoz ezen a piacon.

Google vs. Samsung: ki az erősebb?

A Google számára nagyon hiányzott az okosórák világából a Samsung, így fontos győzelem az, hogy sikerült meggyőznie, még akkor is, ha ezért cserébe exkluzív engedményeket kellett tennie Wear OS-ét tekintve. A Samsungnak is kapóra jött a Tizen leváltása: a Google azért rendelkezik jó néhány olyan kapcsolattal, illetve szolgáltatással, amelyek bizony hiányoztak tizenes okosóráiról. Ráadásul itt is volt az ideje a nagyobb váltásnak, ugyanis a Galaxy Watch és a Watch3 között a hardver szinte semmit sem változott.

A Watch4 család alapvetően két részre bontható: a normál modell érintésérzékeny kerettel érkezik és olcsóbb, míg a Watch4 Classic drágább, viszont megmaradt az oly könnyen megszokható és megszerethető manuálisan tekerhető lünetta. Végre valahára a hardver is változott: A Watch4-ben már nem az elavult, 10 nm-es chip dolgozik, hanem egy vadonatúj, 5 nm-en készült Exynos W920 SoC, bár órajelét és felépítését tekintve nem sokat lépett előre (duplamagos).

A kijelző is javult, a Gorilla Glass DX mögé rejtett, 1,36"-os, Super AMOLED panel immáron 450×450 pixeles (eddig 360×360 volt). A 1,5 GB RAM-mal és 16 GB tárhellyel a hardver maga jó teljesítményt nyújt, a Wear OS száguld az órán. Ez a villámgyors animációkból, a röcögésmentes appváltásokból is jól érezhető - egyszerűen élvezet lépegetni a menükben, appokat indítani stb.

A hálózatos rész modellfüggő. Mindegyik Watch4-ben van Wi-Fi 4, BT5 LE, A-GPS/GLONASS/GALILEO/BDS és NFC, illetve az összessel tudsz telefonhívást indítani a mikrofonnak és hangszórónak hála. Ugyanakkor a szenzorok nem gyarapodtak.

Az órát a Watch3-hoz hasonlóan Qi-töltővel tudod tölteni, a 361 mAh-s akkumulátorhoz azonban gyorstöltés nem jár. A 42 mm-es, kisebb órában ennél is kisebb az akkumulátor, mindössze 247 mAh, bár hozzá kell tennünk, hogy a kijelző is kisebb: 1,36" helyett 1,19", a felbontás pedig 396×396.

Az új szoftver, ami nem változott

A tesztünkre érkezett Watch4 Classicon - és az összes többi Watch4-en is - ugyan a Google-féle Wear OS fut, ám a kezelőfelületet a Samsung készítette, amit természetesen One UI-nak nevez. Ha már ismered a Galaxy Watch-okat, ez sem lesz ismeretlen: minden pontosan ugyanúgy megy, mint eddig. Ugyanazok a menük, a kezelés, sőt, ugyanazokat az appokat kell telepítened telefonodra.

A telefon azonban kizárólag androidos lehet, az iOS nem támogatott. Ide kelleni fog a Galaxy Wearable, a Watch4 plugin app, valamint a Samsung Health is. Fiókra is szükséged lesz és sok-sok engedélyre, ugyanis ha nem Galaxy telefonod van, minden szoftvert egyesével kell beszerezned. Szerencsére ez nem túl bonyolult, a telepítő segít minden lépésednél, de a folyamat és a beállítás el fog tartani egy darabig.

Az órán rengeteg számlap közül választhatsz, átrendezheted az menük sorrendjét, csak a szükséges lapokat kell megtartanod, az üzenetkezelés továbbra is szuper, a menü viszont kicsit más. Itt a legfontosabb változás, hogy a Wear OS-kompatibilis appokat és szolgáltatásokat is bevetheted.

Például a Google Térképet, ami turn-by-turn navigációt ad az órádra, sőt még Play áruházat is elérsz. Az áruházban a Spotify mindenképpen kellemes meglepetés, ám ezt és néhány appot leszámítva a kínálat elég gyér - reméljük, ez hamarosan megváltozik. Szinén gond, hogy fizetni egyelőre nem tudsz az óráddal, ha pedig digitális asszisztenst állítanál be, a Bixby-vel fogod szemben találni magad.

A fitneszfunkciók szuperek: rengeteg edzéstípus, sok-sok hasznos(nak vélt) adat, automatikus mozgásfelismerés, GPS, pulzus, SpO2-mérés - itt nem hiányzik semmi. A mérések ráadásul nem is olyan pontatlanok, a többi okosóra és fitneszkarperec szintjét könnyedén hozzák, emellett a naplózás, visszakövetés is jól működik.

Elérhető még egy Bioelektromos impedancia analízis érzékelő is, ami a tested összetételét határozza meg úgy, hogy a csuklódon viselt órának a két gombját a másik kezeddel kell megérintened kb. fél percig. Ez nagyon látványosan kiértékeli, tested hány százaléka zsír, víz és váz, de azért jobb, ha tudod, a "mért" értékek és a valóság között azért jókora különbség is lehet, orvosi vizsgálattal azért ez nem ér fel.

A feketeleves

Sajnos azonban nem univerzális okosóra a Galaxy Watch4. Ha nem Samsung Galaxy telefonod van, bizony soha nem tartozhatsz a "belső körbe". Eleve nehezebb dolgod lesz a sok-sok extra telefonos app telepítése miatt, ám még ekkor is kimaradsz az EKG és a vérnyomásmérésből. Az, hogy ezek mennyire pontosak, most nem fontos, az már sokkal fájóbb, hogy hiába veszel egy drága okosórát Google-alapokkal, Google OS-t futtató telefonodon nem minden funkcióját érheted el.

A másik nagy probléma, amivel a teszt során megszenvedtünk, a Watch4 üzemideje. Nálunk a kisebbik, 42 mm-es Watch4 Classic járt, amely alapbeállítások mellett, napi egyszeri GPS-es testmozgás mellett naponta kért töltést - sokszor már lefekvés előtt töltőre kellett tenni és olyan is volt, hogy amikor ez elmaradt, éjjel, alvásmonitorozás közben az óra lemerült, így reggel a beállított ébresztő sem szólalt már meg. És ekkor a mindig bekapcsolt kijelző (always on display) és jó néhány egyéb funkció nem is volt aktiválva, nem használtuk aznap a turn-by-turn navigációt és kevés telefonhívást bonyolítottunk az órán.

Mindez még többé-kevésbé megbocsájtható is lenne (majd javítják firmware-frissítéssel, alaposabban beállítom stb.), ráadásul a kisebb, 42 mm-es változatban az akkumulátor is kisebb, 361 mAh helyett 247 mAh (igaz, 0,2"-lal a kijelző is kisebb), azonban az teszi az egészet irtózatosan fájdalmassá, hogy a töltés csigalassú. Sajnos semennyit sem gyorsítottak a Watch3-as töltési sebességéhez képest, így a teljesen lemerült karórát órákig a töltőn kell hagyni, ha 100%-os akkuval szeretnéd végigcsinálni a napodat.

Azt csak remélni tudjuk, hogy az eSIM-es változatnál az üzemidő nem csökken még tovább, mert ha mégis, akkor az nagyon kellemetlen felhasználói élményt eredményezne (így már az egynapos üzemidő is trükkösen jöhetne csak össze).

Markánsabb változás volt szoftveres oldalon és mindenképpen előnyére változott a Samsung ökoszisztémája azzal, hogy beengedte a Google-t. A Google szolgáltatások megjelenése szuper, miközben a menü maradt könnyen kezelhető, rugalmasan alakítható és barátságos. Ugyanakkor ennél több extra appra lesz szükség, és igazán örömteli lenne, ha a beépített funkciókat minden androidos élvezhetné, nem kéne feltétlenül Galaxy telefonra áttérni ehhez.

Verdikt

A Galaxy Watch4-nek nagyon jót tett a hardveres frissítés, ám kezelése, külseje, szenzorai nem változtak, ahogy ára sem különösebben. A rendszer gyors, a tekerhető lünetta még mindig szuper és a kijelző is nagyon szép képet ad. Szenzorokból nincs hiány, a hálózatos rész is kerek, de a töltés lassú, az üzemidő bosszantóan rövid.

Ha az a pár Google ikon nem lenne és nem lett volna nagy hírverés a Wear OS-One UI kapcsán, nem lehetne megmondani, hogy volt-e teljes rendszerváltás az órán. Azt biztosan állítjuk, hogy a Galaxy Watch4 a ma kapható legjobb Wear OS-es okosóra - csupán néhány dolog Google helyett Samsung exkluzív lett benne. Egyértelműen a Samsung határozta meg, mi és hogyan legyen elérhető az órán, emiatt ha tényleg ki akarod használni Watch4-edet, jobb, ha Galaxy telefon lapul a zsebedben.

Samsung Galaxy Watch4 Classic

Ár: 135 000 Ft
A Galaxy Watch4-nek nagyon jót tett a hardveres és szoftveres frissítés, ám kezelése, külseje, szenzorai nem változtak, ahogy ára sem különösebben.
  • 42 mm-es Watch4 Classic
  • 1,19" Super AMOLED, 396×396 pixel, Gorilla Glass DX védelem
  • Exynos W920 SoC (duplamagos, Cortex-A55, 5 nm)
  • 1,5 GB RAM, 16 GB flash
  • mikrofon, hangszóró
  • Wi-Fi 4, GPS, NFC, BT5 LE
  • Google Wear OS + Samsung One UI
  • 247 mAh akkumulátor, Qi-töltés
  • 41,5×41,5×11,2, 46,5 g
PRO
  • rengeteg funkció
  • tekerhető lünetta
  • gyors
  • jó kijelző
  • több méret
  • eSIM-opció
Kontra
  • néhány funkcióhoz Galaxy mobil kell
  • szegényes app-kínálat
  • rövid üzemidő
  • lassú töltés
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7570
    [topic] => 1
    [group] => 15
    [gameinfo_name] => Samsung Galaxy Watch4 Classic
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 7
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2021-08-27 13:08:06
    [gameinfo_webpage] => https://www.samsung.com/hu/watches/galaxy-watch/galaxy-watch4-classic-silver-bluetooth-sm-r880nzsaeu
    [gameinfo_tags] => samsung, galaxy, watch4, okosóra, óra, teszt, google, wear os, one ui
    [gameinfo_url] => samsung-galaxy-watch4-classic
    [gameinfo_pro] => rengeteg funkció
tekerhető lünetta
gyors
jó kijelző
több méret
 eSIM-opció
    [gameinfo_kontra] => néhány funkcióhoz Galaxy mobil kell
szegényes app-kínálat
rövid üzemidő
lassú töltés
    [gameinfo_data] => 42 mm-es Watch4 Classic
1,19" Super AMOLED, 396×396 pixel, Gorilla Glass DX védelem
Exynos W920 SoC (duplamagos, Cortex-A55, 5 nm)
1,5 GB RAM, 16 GB flash
mikrofon, hangszóró
Wi-Fi 4, GPS, NFC, BT5 LE
Google Wear OS + Samsung One UI
247 mAh akkumulátor, Qi-töltés
41,5×41,5×11,2, 46,5 g
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 5
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 135 000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Galaxy Watch4-nek nagyon jót tett a hardveres és szoftveres frissítés, ám kezelése, külseje, szenzorai nem változtak, ahogy ára sem különösebben.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 7
            [manufacturer_name] => Samsung
            [manufacturer_url] => samsung
            [manufacturer_link] => http://www.samsung.com
            [link] => /gyarto/samsung
        )

    [link] => /termekinfo/samsung-galaxy-watch4-classic-7570.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => rengeteg funkció
            [1] => tekerhető lünetta
            [2] => gyors
            [3] => jó kijelző
            [4] => több méret
            [5] =>  eSIM-opció
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => néhány funkcióhoz Galaxy mobil kell
            [1] => szegényes app-kínálat
            [2] => rövid üzemidő
            [3] => lassú töltés
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.1
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    7

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    5

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.