Hirdetés

Samsung Galaxy Watch6 Classic teszt – a lünetta visszatért, de izgalomba nem jöttünk



|

Visszatért a bevált recepthez a Samsung az idei okosóráinál, de ettől még nem lett izgalmasan új, forradalmi az új Galaxy Watch, ráadásul egy komoly kellemetlenségével nem tudtak mit kezdeni.

Hirdetés

Szörnyű csapást mért a Galaxy Watch-rajongókra a Samsung tavaly - beszüntette a tekerhető lünettát, vagyis a Watch Classicon megtalálható, elforgatható keretet. A jó hír viszont az, hogy a Galaxy Watch6 Classicban ismét megjelent ez a funkció, sőt, jobb, mint volt, és a speciális Wear OS 4 + One UI szoftverrel is kiválóan együttműködik.

Az idei Galaxy okosóra-felhozatalra éppen ez a jellemző: ami bevált, azon ne változtassunk, ne hergeljük magunk ellen a felhasználókat. Ez bölcs döntés, csak az a gond vele, hogy éppen ezért túl sok újdonság sincsen az új generációban. A Galaxy Watch6 Classic kisebb, 43 mm-es változatát teszteltük.

Minden porcikájában ismerős

A Watch6 Classic okosóráknak vita nélkül a legfontosabb extrája az utoljára a Watch 4 Classicon látott forgatható lünetta, amivel a menüben lehet könnyen és gyorsan navigálni a kijelző összemaszatolása nélkül. Már mielőtt megkaptuk tesztre a kisebbik, 43 mm-es átmérőjű modellt, biztosak voltunk benne, hogy már csak emiatt az egy változtatás miatt is szeretni fogjuk az idei Watch6 Classicot, de azért titkon reméltük, hogy a Wear OS-One UI-páros is tartogat kellemes meglepetéseket, valamint végre az üzemidő is megnő valamelyest. A lünettánál megmaradt a kellemes, kattanó visszajelzés tekerés során és egy kicsit vékonyabb is lett, miközben ez a használatot nem rontotta le. Funkcióját tekintve semmi nem változott: lépkedés a menüben, üzenetek végigpörgetése, hangerőszabályzás, ilyesmikre jó.

Hirdetés

A kisebb Galaxy Watch6 Classic 43 mm-es átmérőjű, 1,3"-os, 432×432 pixeles Super AMOLED kijelzőt kapott, amelyet zafírkristály üveg véd a karcoktól, a fényerő pedig akár a 2000 nitet is elérheti, hogy tűző napsütésben se okozzon gondot a pontos idő leolvasása. A dizájn maradt a régi, némi finomhangolással, csiszolgatással. Ismét két gombot használhatunk, a töltés vezetékmentes, oldalt található a mikrofon és a hangszóró is. A gyári szíj ökobőrből készült, ami nagyon érdekesen hangzik, viszont valójában ránézésre bőr, tapintásra, érzetre viszont műanyag, a prémium érzet nincsen meg. Itt egy új szíjrögzítő mechanikát vezetett be a Samsung, így egyetlen gomb megnyomásával, kényelmesen és gyorsan cserélhetjük óra szíját. Csalódást okozott viszont a doboz tartalma: azon nem lepődtünk meg, hogy az óra mellett csak a mágneses töltőtalp volt egy kábellel, töltőfej nem, az viszont fájt, hogy a szíjból csak egyféle hosszméretet kaptunk, ez pedig épphogy csak átérte a csuklómat.

A Watch6 Classic új SoC-t kapott (Exynos W930), ami a gyári adatok szerint 18%-kal gyorsabb és 5 nm-en készült, vagyis kevesebbet is fogyaszt elődjénél. A sebességgel nem is volt gondunk, de azért néha-néha gondolkodott pár pillanatig az óra, és amikor app-telepítés közben használtuk, nagyon lelassult - persze ez nem tipikus, mindennapos felhasználás. A belső tárhely 16 GB (ebből 7 GB érhető el), a rendszer és az appok pedig 2 GB RAM-mal gazdálkodhatnak. Az órából Wi-Fi-s és LTE-s verzió is elérhető - utóbbinál természetesen eSIM-et kell használni. A Bluetooth 5.3 kapcsolat mellett teljes GLONASS helymeghatározás van, megkapjuk a fizetéshez szükséges NFC-t, az üzemidőről pedig egy 300 mAh-s akkumulátor gondoskodik. Az óra 10,9 mm vastag és 52 g tömegű, ami a szíjjal együtt már 78 gramm, vagyis kimondottan nehéz.

Fókuszban az egészséges élet

A Watch6 Classicot is a rengeteg szenzor teszi "okossá". A szokásos gyorsulásmérő, giroszkóp és optikai pulzusmérő mellett van itt barométer, bioelektromos ellenállásmérő, EKG, iránytű, pulzoximéter, infrás hőmérő és fényérzékelő is. A rozsdamentes acélházba szerelt órában van rezgőmotor és teljesen víz- és porálló.

Szenzorokból és új szoftverből tehát nincsen hiány, és ezt a Samsung ügyesen ki is használta. A Samsung Health és a Galaxy Wear applikációk szépen vezetnek végig a beállításon és a különböző funkciók aktiválásán, ám itt mindjárt szembesülnünk kellett egy kellemetlen limitációval. Amennyiben nem Samsung Galaxy okostelefonod van, néhány egészségmegőrző funkciót, mint például az EKG és a vérnyomásmérés nem használhatsz. Amúgy már az előrendelői akcióban is afelé terelték a felhasználókat különböző árcsökkentő ajánlatokkal, hogy aki egy eszközének Samsungot választ, az a többi kütyüjét is lehetőleg cserélje a cég termékeire.

A Samsung BioActive érzékelője éjjel-nappal figyeli a felhasználót - szó szerint, és ez az óra egyik fő jó tulajdonsága, ami főként az alváskövetésben látszik meg. Itt már a pulzoximéter és a bőrhőmérséklet-érzékelő is besegít, de utóbbi lázmérésre nem használható. Samsung mobillal vagy a nem hivatalosan módosított APK-ban letöltött appal az EKG és a vérnyomásmérés is elérhető. Előbbi az orvosi vizsgálatot nem helyettesíti, de adott esetben képes kiszúrni a rendellenes dolgokat (például szívritmuszavar), a vérnyomásmérés pedig a havi kalibrációt követően viszonylag pontos mérésekkel segíti monitorozni a viselő egészségi állapotát. A Watch6 Classic a testtömeg-összetételt is meghatározza, ám tesztünkön egészen furcsa értékeket mért többszöri próbálkozásra is.

A sportolást is hűen követi a Watch6 Classic, ráadásul a pozícionálás gyors, a követés egészen pontos. Közben természetesen folytonos pulzusmérést is végez az óra, ami szintén hozta az elődök pontosságát. Úgyszintén nem változott a nagyszerű mozgásfelismerés - az óra érzékeli, amikor sétálsz, futsz stb. és automatikusan indítja (majd ennek végeztével leállítja) a mérést. Az eredményeket nem csupán részletesen mutatja meg, de ki is értékeli és segít fejlődni is.

A nagy gond a Watch6 Classiccal sajnos még mindig az üzemidő. Az óra egy nap alatt szinte teljesen lemerült átlagos használat során, egyszeri 1-1,5 órás sportolás és kikapcsolt AOD (Always On Display) mellett is (és ez még csak nem is az LTE verzió volt). Ez viszont némi extra időzítést is igényel, ugyanis a töltés semmiképp sem nevezhető gyorsnak: 1 óra 20 perc alatt töltött fel a 43 mm-es Watch6 Classic, vagyis több kell neki, mint egy gyors, reggeli zuhany. Az sem megoldás, hogy éjjel töltöd az órádat, hiszen épp az alváskövetés az egyik legfontosabb (és leghasznosabb) funkciója.

Cserébe viszont nem csupán a kiváló egészségmegőrzést és edzéskövetést kapjuk, hanem a végre érettnek nevezhető Google Wear OS-t is, amin rengeteg applikáció érhető el, működik a fizetés, a térkép, fitnesz-szolgáltatásokból és zene streaming platformokból pedig szinte minden megtalálható.

Lünettán túl

Nagyon örültünk, hogy végre visszakerült a tekerhető lünetta a 170 ezer forintért beszerezhető Samsung Galaxy Watch6 Classicra - őszintén szólva,soha nem is kellett volna elvenni róla. Az is örömteli, hogy vékonyabb lett, helyet adva egy kicsit nagyobb, kiváló kéminőségű kijelzőnek, ám a vékonyítás nem ment a használhatóság rovására. Az óra tömege ugyanakkor meglepően nagy: ennél könnyebb ilyen eszközöket is láttunk már. A gyári szíjnak nagyon trendi nevet adtak, de valójában szimpla szilikon és egyáltalában nem illik egy ilyen drága órához, ráadásul a gyári hossz a 43 mm-es modell esetében túl rövid.

A sebességén nem vettünk észre észvesztő javulást, igaz, zavaró röccenések sem voltak. A Wear OS és a One UI házassága jól működik: rengeteg az óraszámlap, a telepíthető app, emellett a kezelés és a menürendszer logikus. Az értesítéskezelés is jó, az egészségkövetés kiterjedt, és a fitnesz-funkciók is kellően pontosak és informatívak. A nagy probléma még mindig az üzemidővel van: egy nap alatt lemerül az óra átlagos használat mellett is (kompromisszumok árán lehet a 1,5-2 napot összehozni). A problémát tetézi, hogy 80 perc szükséges a töltéshez, amit valahogy be kell illesztened a napi rutinodba.

A Watch6 Classic egy valóban "okos" okosóra, ami ugyan kicsit nehéz, de rengeteg funkciót kínál, viszont ezzel nincsen egyedül a piacon. Ha tényleg minden szolgáltatását szeretnéd kiélvezni (és miért ne tennéd ezt?), akkor viszont készülj mellé Samsung Galaxy okostelefonnal is. A Wear OS - One UI kettőse jól működik és a tekerhető keret még mindig szuper, viszont az idei modellek árát igen magasra helyezte a Samsung, miközben a rövid üzemidő és lassú töltés okozta kényelmetlenséget nem sikerült megoldania.

Samsung Galaxy Watch6 Classic (43 mm)

Ár: 169 900 Ft
A Watch6 Classic egy valóban „okos” okosóra, ami ugyan kicsit nehéz, de rengeteg funkciót kínál, viszont ezzel nincsen egyedül a piacon.
  • 43 mm
  • 1,3”, 432×432 pixel Super AMOLED kijelző
  • BT5.3, Wi-Fi, NFC, GPS, GLONASS, mikrofon, hangszóró
  • Samsung Exynos W930 SoC
  • 2 GB RAM, 16 GB tárhely (7,1 GB elérhető)
  • 300 mAh akkumulátor, vezeték nélküli töltés
  • IP68-besorolás
  • gyorsulásmérő, giroszkóp, optikai pulzusmérő, barométer, bioelektromos ellenállásmérő, EKG, iránytű, pulzoximéter, infrás hőmérő, fényérzékelő
  • Google Wear OS 4 + One UI
  • hibrid ökobőr szíj
  • 42,5×42,5×10,9 mm, 52 g (szíj nélkül)
PRO
  • fizikailag tekerhető lünetta
  • szuper kijelző
  • rengeteg szolgáltatás
  • Google Wear OS 4 + One UI
Kontra
  • még mindig gyenge üzemidő
  • lassú töltés
  • kevés újdonság
  • nehéz
  • prémium órához nem méltó szíj
  • drága
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8452
    [topic] => 1
    [group] => 15
    [gameinfo_name] => Samsung Galaxy Watch6 Classic (43 mm)
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 7
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-08-15 12:31:28
    [gameinfo_webpage] => https://www.samsung.com/hu/watches/galaxy-watch/galaxy-watch6-classic-43mm-silver-bluetooth-sm-r950n
    [gameinfo_tags] => samsung, galaxy, watch6, okosóra, wear os, teszt
    [gameinfo_url] => samsung-galaxy-watch6-classic-43-mm
    [gameinfo_pro] => fizikailag tekerhető lünetta
szuper kijelző
rengeteg szolgáltatás
Google Wear OS 4 + One UI
    [gameinfo_kontra] => még mindig gyenge üzemidő
lassú töltés
kevés újdonság
nehéz
prémium órához nem méltó szíj
drága
    [gameinfo_data] => 43 mm
1,3”, 432×432 pixel Super AMOLED kijelző
BT5.3, Wi-Fi, NFC, GPS, GLONASS, mikrofon, hangszóró
Samsung Exynos W930 SoC
2 GB RAM, 16 GB tárhely (7,1 GB elérhető)
300 mAh akkumulátor, vezeték nélküli töltés
IP68-besorolás
gyorsulásmérő, giroszkóp, optikai pulzusmérő, barométer, bioelektromos ellenállásmérő, EKG, iránytű, pulzoximéter, infrás hőmérő, fényérzékelő
Google Wear OS 4 + One UI
hibrid ökobőr szíj
42,5×42,5×10,9 mm, 52 g (szíj nélkül)
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 4
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 169 900
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Watch6 Classic egy valóban „okos” okosóra, ami ugyan kicsit nehéz, de rengeteg funkciót kínál, viszont ezzel nincsen egyedül a piacon.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 7
            [manufacturer_name] => Samsung
            [manufacturer_url] => samsung
            [manufacturer_link] => http://www.samsung.com
            [link] => /gyarto/samsung
        )

    [link] => /termekinfo/samsung-galaxy-watch6-classic-43-mm-8452.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => fizikailag tekerhető lünetta
            [1] => szuper kijelző
            [2] => rengeteg szolgáltatás
            [3] => Google Wear OS 4 + One UI
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => még mindig gyenge üzemidő
            [1] => lassú töltés
            [2] => kevés újdonság
            [3] => nehéz
            [4] => prémium órához nem méltó szíj
            [5] => drága
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.6
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    7

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    9

  • Akkumulátor:

    4

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.