Hirdetés

A Samsung Galaxy Z Flip kijelzője is nagyon sérülékeny



|

Akármennyire is strapabíró üveggel reklámozza a dél-koreai vállalat az új mobilt, ennek semmilyen jelét nem találták a stressz-tesztelők.

Hirdetés

Amikor a Samsung kijött az első hajtogatható kijelzős telefonjával (és itt most nem az első megjelenésre gondolunk, amikor a bolti start előtt napokkal kellett visszahívniuk az összes készüléket, hanem a ténylegesre), a vásárlók hamar rájöhettek, hogy bár valóban egy működőképes hajtogatós mobilt kaptak, de maga az új típusú kijelző irgalmatlanul sérülékeny, hiszen mindössze egy a milliméter tört részét kitevő vékonyságú fólia. A Samsung épp ezért állítása szerint nagyon rágyúrt a második hajtogatós mobilra ezen a téren, és a kijelzőn egy külön réteg "hajtogatható üveg" is található - bármennyire is ellentmond mindez az eddig ismert fizika törvényeinek. Természetesen azonban a megjelenés után máris jöttek a stressz-tesztelők, és nyúzni kezdték a Galaxy Z Flipet, amiről kiderült, üvegréteg ide vagy oda, annyira érzékeny a panel, mint egy többször használt papírzsepi.

Hirdetés

Az "üveg" szó használata miatt valóban kialakulhat mindenkiben az, hogy itt valami erős extra védi a kijelzőt, de a JerryRigEverything nevű YouTube csatorna nem várt a felhasználók reakciójára, inkább saját kezébe vette a dolgokat. Az általuk használt, egyre erősödő szintű kapirgáló eszközöknél általában a legerősebb 8-as szint jelzi a gyakorlatilag sérthetetlen kijelzőket, de a Z Flip már a második szinten látható "sebhelyekkel" gazdagodott, a 3-as és 4-es szinteken pedig konkrét, maradandó, mély barázdákat hagytak az eszközök. Ez önmagában még nem csoda, mert végülis egy hajlítható kijelzős telefontól senki nem várja a legújabb Gorilla Glass biztonságát, viszont ennek ellenére a Samsung által emlegetett extra üvegréteg hatását egyáltalán nem lehet érezni.

Ezt tovább fokozva a tesztelők azzal kísérleteztek, hogy egy hegyes eszközzel lyukat nyomjanak a kijelzőbe, ami csekély nyomással sikerült is, de a panelen semmilyen üveghez hasonló repedés vagy szálkásodás nem jelentkezett, egyszerűen benyomódott, mint bármilyen műanyag. Ráadásul egyetlen ilyen lyuk a fölötte levő teljes vízszintes pixelsort tönkreteszi, és mivel a légmentes zár is megszűnik, ezután a pixelhibák terjedni kezdenek.

Természetesen nem arról van szó, hogy a Z Fold rosszul lenne összerakva, a tesztelők is kiemelték, hogy hajtogatós kategóriában az eddigi legjobb, de az üveg védelemről szóló szövegeket egyszerűen nem tudják hová tenni, mert a próbák során ennek semmilyen jelét nem találták. Meglátásuk szerint inkább arról lehet szó, hogy maga a kijelzőpanel egy olyan hibrid, amelyben üveg részecskéket is használtak. Mindezt az is alátámasztja, hogy közvetlen hő hatására a panel láthatóan összehúzódik - üveg nem tenne ilyesmit.

A Samsung mindenesetre már jelezte, hogy a teszt egyes eredményeit befolyásolhatta, hogy a panel legfelső rétege egy fix műanyag védőfólia, ez szedte össze a 2-4 szinteken tapasztalható sebesüléseket, ezek viszont a panel alsóbb részeinek integritását nem zavarják. A vállalat ráadásul közölte, hogy minden vevőnek lehetősége van egy egyszeri panelcserére 199 dollárért (kb. 61 800 forint), és egy olyan programot is elindítanak, amelyben egy extra védőfóliát kínálnak, amelyet ráadásul egy specialista helyez fel extra eszközzel; ennek árát még nem tudni. Mindenesetre, ha valaki Galaxy Z Flipet vásárol, óvja a széltől is, és vigyázzon, ne karcolja meg a kijelzőt, hiszen akár körömmel is lehet olyan nyomást kifejteni rá, hogy már látható nyoma marad.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.