Hirdetés

Perelik a Samsungot a mobilok vízállósága miatt



|

Egy fogyasztóvédelmi szervezet szerint a koreai vállalat félrevezető dolgokat állít a telefonjairól.

Hirdetés

A víz elleni védelem kérdése elég sikamlós téma (jaj, de szép megfogalmazás, nem így terveztük), minden gyártó mást ért azon, hogy a készüléke valamilyen szinten vízálló. Persze van erre szabvány is, az IPXX pontos jelentéséről mi is írtunk már egy részletes magyarázó cikket. Mindenesetre a vevők sokszor nem ásnak le a szabványokig, egyszerűen azt nézik, mit állít a gyártó, és nekik az is elég, ha egy jól beállított reklámfotón egy boldog búvár épp a Krakent fotózza az adott telefonnal több száz méter mélyen.

Hirdetés

Egy ausztrál versenyjogi és fogyasztóvédelmi szervezet, az Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) most olyan szinten megelégelte ezt a gyakorlatot, hogy bíróság elé citálta a Samsungot azon a jogcímen, hogy megtéveszti a vásárlókat, és olyan környezetekben ábrázolja a mobiljait, amely nem feltétlenül felel meg a vízállóság feltételeinek. Ilyen például az úszómedence (itt a vízbe kevert adalékok, például a klór miatt nem tanácsos telefont használni) vagy az óceán (ahol ugyebár a sótartalom kezdheti ki a készüléket).

A beadványban több mint 300 olyan hirdetést gyűjtöttek össze 2016-tól kezdődően, amelyek a szuervezet szerint túlzóan vagy megtévesztően mutatják be a Samsung mobilok vízállóságát. Az újabb koreai mobilok általában IP68 minősítést kapnak, ami azt jelenti, hogy a készülék működőképes legfeljebb másfél méter vízmélységig és maximum 30 perc időtartamig, de az ACCC szerint a cég nem jelöli egyértelműen, hogy ez nem minden fajta vízre értendő. Egyébként apróbetűs részekben a Samsung is óvatosabb, a Galaxy S10 használati utasításában már szerepel, hogy tengerben való használatra nem ajánlja. A Samsung mindenesetre áll a per elébe, közleményében kifejtette, hogy nem tartja megtévesztésnek a gyakorlatát.

A mi tanácsunk mindenféle gyártó vízállónak mondott telefonja esetében az, hogy mielőtt valaki a gyakorlatban is kipróbálná a víz alatti használatot, nézze meg, pontosan mit garantál a készülék IP minősítése, és van-e valamilyen apróbetűs kitétel a használati utasításban. Olyan apróságokra is érdemes figyelni, mint például a vízbe ugrás - ilyenkor a telefont is sokkal nagyobb nyomás érheti, mintha simán lemerítenénk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.