Hirdetés

Mit kínálnak a Samsung televíziók 2020-ban?



|

Ha új tévét vennél, egy Samsung jó választás lehet, de nem mindegy, melyik mellett döntesz.

Hirdetés

A Samsung márkát úttörőként tartják számon a fogyasztói elektronikai cikkek innovációjában. A számos legjobbnak vélt mobiltelefon, díjnyertes háztartási készülék és gyors SSD meghajtó mellett prémium televíziókat is biztosít. A felsőkategóriás modellek esetében a saját QLED paneleiket használják, azonban más, megfizethető LED kijelzős modellel is rendelkeznek. Emellett a márka egy új Micro LED elnevezésű technológiát fejleszt éppen a háttérben, amely minden jel szerint nagy népszerűségnek örvend majd a jövőben. Vajon mit kínál a Samsung TV 2020-ban?

Hirdetés

QLED: a jelenlegi kínálat csúcsa

Mindenki jól tudja, hogy a Samsung rajong az OLED technológiáért, hogyha a televízióról van szó. Emellett az egyik legjobb minőségű OLED paneleket gyártották a mobiltelefonokhoz (a Samsung telefonok mellett az iPhone 11 Pro kijelzőjét is többek között). Ezúttal azonban az úgynevezett QLED televíziókkal rukkoltak elő. Habár a QLED neve kísértetiesen hasonlít az OLED névre, ennek a két technológiának nem sok köze van egymáshoz. Mégis, a Samsung úgy véli, hogy a QLED által a tömeggyártású televízió készülékek a legjobbat biztosíthatják a nézőknek. Erre a feltételezésre pedig nyomós okuk van.

A QLED egy kvantum pontokkal gazdagított LED technológia. Ha ezeket a pontokat egy oldalról megvilágítják, akkor a másik oldalukon ugyanezt a fényt átalakítva használják fel magasabb intenzitással a kívánt színben. Ennek eredményeként a QLED televíziók 10 bitesek és több, mint egymilliárd szín megjelenítését garantálják a hagyományos LED televíziók pár millió színéhez képest. A QLED készülékek képesek a Direct Full Array technológiával mélyfekete színek megjelenítésére, illetve a helyi háttérvilágítás egy olyan változatára, amely csak azokon a területeken aktiválja a háttérvilágítást a képernyőn, ahol arra szükség van. Ahol a képernyő fekete, ott a háttérvilágítás nem kapcsol be. Továbbá a QLED kijelző másik nagy előnye az, hogy képtelen a beégésre.

A Micro LED a televíziózás jövője

Habár a Samsung manapság kimondottan csak a QLED televíziókat promótálja, nem tartják titokban a fejlesztéseikről szóló híreket sem. Úgy gondolják, a Micro LED a jövő, egy olyan technológia, amely nem használ háttérvilágítást vagy organikus LED-et. Ehelyett körülbelül 100µm LED-et alkalmaz, amely nagyjából százszor kisebb méretű, mint amelyet a mostani televíziókban használnak. Ennek a LED-nek köszönhetően a Micro LED televíziók hasonló képvilágot eredményeznek, mint az OLED készülékek (élénk színek, magas kontraszt, éjsötét fekete), azonban mindezt a hátrányok (beégés) nélkül és más, fejlettebb tulajdonságokkal (alacsonyabb válaszidő).

 

A The Wall-ként ismert Micro LED televíziókat prototípus szakaszban már használják, azonban ez a technológia jelenleg túl költséges a gyártáshoz. Ez azt jelenti, hogy csak akkor tudjuk majd megvásárolni azt kereskedelemben, amikor a gyártási folyamata jelentősen költséghatékonyabbá vált.

Mit ajánl jelenleg a QLED Samsung TV?

A Samsung kínálatának gyöngyszemei a 8K felbontású QLED televíziók. A teljesen keret nélküli Q950T modell mellett a Samsung választékában megtalálhatók a valamivel kedvezőbb áron elérhető Q900T és a Q800T készülékek is. Ezt követik a 4K felbontású változatok a Q95T zászlóshajó modellel az élen, illetve az egyéni felszereltségtől függően a pénztárcakímélő változatok is - Q90T, Q80T, Q70T és a Q60T. A drágább televíziókészülékek az olcsóbb modellekhez hasonlítva Direct Full Array háttérvilágítást, fejlettebb képalkotó processzort, jobb hangrendszert és még sok mást kínálnak.

 

Érdemes megemlítenünk azokat a termékeket is, amelyekhez az évben kedvezményes áron juthatunk hozzá. A Samsung The Frame egy olyan dizájnos QLED televízió, amely annak köszönhetően, hogy képes egy művészeti alkotásnak álcázni magát, kifogástalanul illik a belső térbe. Habár maga a koncepció tavalyról származik, ebben az évben két új készüléket dobott piacra a márka - egy kisebb (32") és egy nagyobb (75") méretűt. Az internetes videók korszakában a Samsung megalkotta a Sero TV modellt is, egy olyan 47" méretű QLED televíziót, amely a különleges állványának segítségével elfordítható, így lehetővé teszi a függőleges irányú megtekintést is.

A cikk támogatói tartalom, nem a PC World szerkesztősége készítette.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.