Hirdetés

AirDrop klónt kaphatnak a Samsung mobilok



|

Ugyan az iPhone 11 nem egy újdonsággal rogyásig telerakott telefon, de van egy olyan trükkje, amit nem találtunk meg más gyártmányú mobilokban. Eddig.

Hirdetés

Arról el lehet vitatkozni, mikor múlt el az, hogy az Apple egy igazán újító, minden évben valami meglepőt bejelentő, és aztán a tech-világ egészét inspiráló cég legyen, de a legtöbbek szerint ennek a korszaknak tényleg vége, és az almás vállalat a legtöbb évben csupán frissíti a termékein a kötelezőt, a rajongók pedig úgyis megveszik. De azért nem is lehet ezt száz százalékig állítani, vannak még most is olyan újdonságok az eszközeikben, amik ha nem is váltják meg a világot, de érdekes és trükkös funkcióknak számítanak.

Hirdetés

Ilyen volt az iPhone 11-ben debütáló UWB (ultra-wideband) technológia, ami többek között arra volt képes, hogy egyfajta folyamatos hálózati kutakodással felfedezte a vele kompatibilis eszközöket. Így lehet például az iPhone 11-ek között villámgyorsan kapcsolatot teremteni és fájlokat átvinni egyikről a másikra (ennek az Apple-féle fantázianeve az AirDrop), de akár azt is megtehetjük, hogy NFC-címkéket ragasztunk kedvenc tárgyainkra, amit az almás mobil villámgyorsan megtalál.

Most úgy tűnik, az iPhone után Samsung mobilokon is felbukkanhat ez a technológia, ehhez pedig az NXP nevű gyártó készíti a speciális chipeket. A vállalattal a Samsung közös konzorciumot is létrehozott arra, hogy az onnan érkező újdonságokat mielőbb beépíthesse saját telefonjaiba, tableteibe és egyéb eszközeibe. Az NXP közleménye szerint a SR100T nevű chippel a mobilok képesek lesznek arra, hogy különféle okos, vagy "felokosított" eszközökkel kommunikáljanak, például ajtókat lehet így kinyitni, fényeket felkapcsolni, audioeszközök lejátszását vezérelni. Az újdonság minden UWB kompatibilis eszközt képes felismerni.

Ugyancsak lehetőség lesz az iPhone-os funkcióhoz hasonlóan arra, hogy pontosan azonosítsuk egy kompatibilis eszköz helyét és távolságát, és a fejlesztők szerint ez a módszer sokkal pontosabb, mint a Wi-Fi vagy a Bluetooth. Ezáltal arra is lehetősége lesz a Samsungnak, hogy saját AirDrop-szerű megoldást adjon a telefonjainak: ez egyelőre más androidos mobilokon nem elérhető, az Oppo, a Vivo és a Xiaomi ugyan próbálkoznak hasonlóval, de az wifi hotspotokon alapul. Arról még nincs hír, hogy a most kifejlesztett chipek mikor kerülhetnek a koreai gyártó készülékeibe, de a mostani bejelentés megfogalmazása alapján sejthető, hogy nem a februári Galaxy S11 (vagy a legújabb pletykák szerint S20) bemutatóján találkozunk majd velük az aktuális mobilokban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.