Hirdetés

Sikeresen irányították az űrből ezt a Földön tartózkodó robotot



|

Az Európai Űrügynökség, vagyis az ESA missziója nagyon hasznos lehet a jövőre nézve.

Hirdetés

Az űrkutatás egyszerre lenyűgöző és olykor igencsak veszélyes elfoglaltság, hiszen rengeteg olyan felfedezésre váró hely van, ahol a környezeti viszonyok miatt egy ember csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem képes tevékenykedni.

Ezért is remek, hogy a NASA-nak sikerült távolról vezérelhető eszközöket juttatnia a Marsra, ám időközben európai kollégáik sem unatkoztak.

Hirdetés

Az Európai Űrügynökség Analog-1 nevű missziójának keretén belül ugyanis sikerült megvalósítani azt, hogy egy, a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó illető irányítani tudjon egy robotot, ami a Földön van. Luca Parmitano asztronauta ráadásul többé-kevésbé érezhette is a masina által gyűjtött mintákat, köszönhetően a haptikus visszacsatolásnak. Az elmúlt években már számos ilyen kísérletet elvégzett az ESA, és a marsi missziókhoz képest nem biztos, hogy nagy dolognak tűnik ez az egész, pedig valójában fontos tesztekről van szó.

Hiába rendelkezünk ugyanis fejlett robotokkal, a felfedezéseknek még mindig vannak olyan részei, amelyek során egy ember sokkal hatékonyabban tud kapcsolatba lépni a környezetével. Ezért is jöhet jól a haptikus visszajelzés, aminek hála valódi űrhajős is "érezheti" azokat az objektumokat, amelyek a robot útjába akadnak.

A technológia pedig remélhetőleg sokat segíthet majd a NASA által lebonyolított, a Holdat célzó Artemis-missziók során, amelyek kapcsán az ESA is segédkezik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.