Hirdetés

Sikerrel járt a NASA, újra üzemképes a Hubble teleszkóp



|

Ugyan nem szenvedett fizikai sérülést, már közel egy hónapja nem működött az amerikai űrteleszkóp.

Hirdetés

A NASA júniusban adott hírt róla, hogy a Hubble, annak ellenére, hogy semmilyen sérülés nem érte, üzemképtelenné vált. Az űrhivatal elárulta, a Hubble-lel nem szakadt meg a kommunikáció, így már akkor megpróbálkoztak a helyreállítással.

Az Edwin Hubble asztronómusról elnevezett szerkezet mint 30 éve dolgozik az űrben, amely idő alatt olyan káprázatos képeket készített, mint például ez itt. A kora miatt a NASA arra gyanakodhatott, hogy a régi chipek elhasználódhattak, amiket készenléti memóriák bevetésével igyekeztek orvosolni, ez a kísérlet azonban kudarcba fulladt, írja a SlashGear.

Hirdetés

A mérnökök az első sikertelen próbálkozás után egy jóval összetettebb javítással álltak elő, ezúttal sikerrel. A művelet során a Földről üzembe tudták helyezni a Hubble készenléti eszközeit, melyeknek köszönhetően életre kelt a hozzájuk tartozó számítógép, amire végül fel is került a normális működéshez szükséges szoftver.

A NASA bravúrja rávilágít a 31 évvel ezelőtt dolgozó mérnökök zsenialitására, akik egy olyan eszközt hoztak létre, ami több mint három évtizeddel később is képes újraéleszteni magát. Kapóra jött persze az is, hogy 2009-ben a Hubble átesett egy helyszíni karbantartáson/javításon is.

Az utódjának szánt, amerikai-európai-kanadai fejlesztésű James Webb űrteleszkópot várhatóan idén október 31-én bocsátják fel, és novemberben áll majd szolgálatba. A tervek szerint legalább tíz éven keresztül fogja majd ellátni feladatait.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.