Hirdetés

Sikerrel visszatért a Földre a SpaceX űrhajója, fedélzetén négy civillel



|

Sikerrel zárult az Inspiration 4-nek nevezett háromnapos küldetés.

Hirdetés

Óriási dolgokat hajtott végre az elmúlt néhány évben Elon Musk űrcége, a SpaceX, és most ismét történelmet írt: sikerrel zárult az a küldetés, melynek keretében először végeztek olyan űrrepülést, amiben a legénység teljes mértékben civilekből állt, akik nem szálltak ki a Nemzetközi Űrállomáson.

A fedélzeten tartózkodóknak semmi dolga nem volt, filmet néztek, tartották a kapcsolatot a földi irányítóközponttal, zenét hallgattak, és várták a visszatérést, melynek minden lépése automatizált volt. Persze arra is szakítottak időt, hogy megnézzék, milyen a Föld 580 kilométerers magasságból.

Hirdetés

A Crew Dragon kapszula végül az Atlanti-óceánban landolt, ahonnan egy hajóra szállították az utasokat, akiket még ott megvizsgált egy orvosi stáb, majd helikopterrel utaztatták őket Floridába.

Benji Reed, a SpaceX egyik illetékese elmondta, hogy valójában nem volt minden rendben, néhány problémán dolgozniuk kellett (a hulladékkezelés és az egyik hőérzékelő nem működött kifogástalanul), de ebből a legénység semmit nem érzékelt, egy pillanatig sem voltak veszélyben.

A fedélzeten egyébként egy milliárdos, Jared Isaacman, egy kórházi orvosasszisztens, Hayley Arceneaux, egy geológus-tanár, Sian Procotor, és a Lockheed Martin egyik alkalmazottja, Chris Sembroski utazott, aki egyébként sorsolás útján nyerte el a lehetőséget. A küldetéssel a St. Jude alapítványnak is gyűjtöttek, 160 millió gyűlt össze, amihez még Elon Musk hozzátett 50 milliót, így sikerült átlépni a 200 milliós kitűzött célt.

A SpaceX közvetítését a leszállásról itt lehet visszanézni:

Ezt a mai világban már hozzá sem kell tennünk, de nem árt tudni, hogy a Netflix az egészról dokumentumfilmet készít.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.