Hirdetés

Sikerült összerakni a világ legősibb családfáját



|

Ehhez egy közel 6000 éves sírból származó csontokat használtak a tudósok.

Hirdetés

Némi kutakodást követően akár mi is felépíthetjük szűkebb családfánkat, de ha valaki jobban visszanyúlna a múltba, akkor már érdemes lehet a DNS-t is bevonni a buliba, hiszen rengeteg információt tudhatunk meg belőle.

A tudomány pedig nem csak az önjelölt családfakutatóknak segíthet, hanem akkor is jól jön, ha a vizsgált alanyok éppenséggel évezredekkel korábban éltek.

Hirdetés

Kutatók egy csoportjának ugyanis sikerült összeállítania a világ legrégebbi családfáját, köszönhetően egy 5700 éves, kőkorszaki sírban talált emberi csontoknak. A DNS-vizsgálat után kiderült, hogy az Egyesült Királyság Cotswolds nevű területén lévő sírhelyben egy kibővített család öt generációjának maradványai voltak eltemetve. A legtöbb személy négy olyan nőtől származott, akiknek mind egyetlen férfitól született gyermeke.

A kutatásból sok érdekességet megtudhattunk, így például kiderült az, hogy nem volt mindegy, kit hova temettek, hiszen valaki a dél felé, mások az északra mutató szárnyba kerültek. Az is különös, hogy vannak eltűnt nők, akiknek a csontjait nem találták meg ezen a helyen, így az sem zárható ki például, hogy már akkoriban is bevett szokás volt a hamvasztás.

A felfedezés egyébként útmutatást nyújthat más neolitikus sírhelyek kapcsán is, és nemcsak építészeti szempontból, hanem a rokonságot illetően is. Simán előfordulhat ugyanis, hogy a későbbiekben még több ilyen temetkezési helyet tárnak fel a kutatók, szóval lehet, hogy hamarosan más viheti el a világ legrégebbi rekonstruált családfájának címét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.