Hirdetés

Sikerült teljesen feltörni a Windows XP aktiválási folyamatát



|

Időbe telt, de dicséretes, hogy valaki eddig kitartott.

Hirdetés

Augusztusban lesz 22 éve, hogy a Microsoft elérhetővé tette a Windows XP-t, ami a maga több mint 500 milliós eladásával a vállalat történetének egyik legsikeresebb operációs rendszerének bizonyult. Habár a redmondiak már 2014 óta nem támogatják, olykor még ma is találkozni olyan számítógépekkel, melyeken továbbra is a jellegzetes kék ablakok futnak, s a jelek szerint a hacker közösség fantáziáját is mozgatja a vén platform.

A The Register ugyanis kiszúrta, hogy időközben sikerült teljesen feltörni a Windows XP aktivációs folyamatát, így akár már offline telepítéssel is megoldható a hitelesítés.

Hirdetés

A két elemből álló megoldást a rendkívül kevés helyet foglaló programok gyűjteménye, a tinyapps blog részletezi. Először is egy 2019-ben megjelent nyílt forráskódú szoftver, a WindowsXPKg kell hozzá, amellyel végtelen számú Windows XP CD-kulcsot generálhatunk, valamint az "xp_activate32.exe" fájl egy módosított verziója, amely kiszámolja az installálás befejezéséhez szükséges telepítési azonosítót, és még internetkapcsolatot sem igényel az aktiváláshoz.

A módszer legújabb fejleménye, hogy nemrég módosításra került a WindowsXPKg, így már Linuxon is futtatható. Érdemes megjegyezni, hogy ebben az egészben nem maga a Windows XP feltörése az érdekes szál, hiszen az operációs rendszerhez nagyjából a megjelenése óta léteznek crackek, hanem az, hogy a Microsoft aktiválási folyamatát is sikerült megfejteni, miközben az erre szolgáló hivatalos szervereket már réges-rég lekapcsolták.

Mi persze senkinek sem ajánljuk, hogy feltelepítsen egy ilyen ősöreg platformot, de aki mindenképpen nosztalgiázni szeretne, az immáron a fenti módszerrel is megteheti.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.