Hirdetés

Soha olyan pontosan nem határozták még meg a pí értékét, mint most a Google



|

Már 100 billió számjegyig tudjuk, mennyi a matematikában használt állandó értéke.

Hirdetés

A mindennapokban a legtöbben valószínűleg ritkán veszik hasznát, de mindenki, aki elvégezte az általános iskolát, hallott már a píről, ami az euklideszi geometriában, a kör kerülete kapcsán felmerülő állandót jelöli, melynek két tizedesjegyre kerekített értéke 3,14.

Az is köztudott, hogy irracionális szám, tizedestört alakjában nincs periodikus ismétlődés, semmilyen visszatérő mintázatot nem lehet felfedezni benne.

Hirdetés

A Google 2019-ben 31,4 billió számjegyig határozta meg a pí értékét, 2021-ben egy svájci műegyetem kutatói kétszer eddig jutottak, de a cég a Cloud és a Csudnovszkij-algoritmus segítségével visszavette a vezetést. 100 billió számjegyig sikerült eljutni, az utolsó tíz, jelenleg ismert a 3, 0, 9, 5, 2, 9, 5, 5, 6, és 0.

A számítás öt hónapig, október 14-étől március 21-éig tartott, 100 Gbps-os hálózat és 515 terabájtnyi szabad hely kellett (554-re számítottak), azonban a virtuális géphez maximum 257 terabájtnyit lehett csatolni, így a mérnököknek ez is nagy kihívást nyújtott.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.