Hirdetés

Sokkal kevésbé bírja az emberi szervezet a hőséget, mint korábban gondolták



|

Egy friss kutatás kimutatta, hogy a fiatal szervezet sem bírja olyan jól a hőséget, mint gondolták.

Hirdetés

A globális felmelegedés miatt a hőhullámok egyre tovább tartanak, melegebbek és gyakoribbak, mint korábban. A napokban is ezt tapasztalhatjuk az ország egész területén, a meteorológusok pedig figyelmeztetnek, akinek egészségügyi gondjai vannak, vagy idősebb, rá különös veszéllyel van az időjárás.

De mi az a pont, ami már egy fiatal, egészséges szervezetnek is sok? Korábban úgy gondolták, hogy a 100%-os páratartalom és a 35 fokos hőség a tűrésküszöb, most azonban kiderült, hogy ennél jóval kevesebbet bírunk.

Hirdetés

A The Conversation számolt be róla, hogy 2022 nyarán kétszer is a fentebb említett határértékhez közeli állapotokat tapasztaltak a pakisztáni Jacobabadban, ahol 33,6 Celsius-fok nedves hőmérsékletet mértek. A nedves hőmérsékletet, vagy wet-bulb temperature-t a kutatók egy olyan hőmérővel mérik, amit egy vízzel átitatott textillel fednek le és ami körül áramlik a levegő.

Korábban laboratóriumi körülmények között sosem foglalkoztak azzal, hogy mi az emberi szervezet maximális tűrésküszöbe, ahol már nem tudja a test izzadással megtartani a normális belső hőmérsékletet. Erre vállalkoztak most a Pennsylvaniai Állami Egyetem laboratóriumában fiatalok, akiknek egy kis kapszulát kellett lenyelniük, ami a testhőjükről adott információkat, majd egy szimulációs kamrában kellett hétköznapi tevékenységeket folytatniuk, mint a konyhai tevékenység, vagy evés.

A vizsgálatok egészen ijesztő eredményt hoztak, a kísérlet során arra jutottak, hogy a 31 Celsius-fokos nedves hőmérséklet a határ, efölött már nem elég az izzadás, elkezd emelkedni a szervezet hőmérséklete. Ez 100%-os páratartalmat jelent, 60%-nál már 38 fok kell. Viszonyításként leírjuk, hogy a cikk írásakor (2022.07.24, 13 óra) Budapesten 30 fok van és 35%-os páratartalom, szóval minket még nem fenyeget a felforrás.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.