Hirdetés

Sokkal több ember kell egy iPhone legyártásához, mint egy androidos mobiléhoz



|

Egy új jelentés bepillantást enged az Apple szigorú minőségé követelményeibe.

Hirdetés

Az Apple-t sokszor éri az a vád, hogy "túlárazottak" a készülékei, hiszen a megfizethetőbbnek szánt iPhone SE-t kivéve a cég minden terméke a prémium szegmens különböző szintjein versenyez, így nem igazán akadnak olcsó portékák az almás palettán.

A cupertinóiak legfontosabb partnerénél, az iPhone-ok gyártásáért felelős Foxconnál nemrég vezetőváltás zajlott le, melynek következményeként bepillantást nyerhettünk az egyik tényezőbe, ami növeli az Apple-mobilok előállítási költségeit.

Hirdetés

A Bloomberg riportja alapján a tajvani központú Foxconn Technology Group Michael Chianget nevezte ki az iPhone-ok összeszerelésével foglalkozó üzletág élére, akinek az lesz a feladata, hogy ráncba szedje a gyártást az elmúlt hónapok megpróbáltatásai után. Mint ismert, a szigorú COVID-lezárások miatt ősszel szabályos lázadás tört ki a vállalat egyik legnagyobb üzeménél, majd arról érkezett egy jelentés, hogy lázasan is dolgoztatják a munkásokat.

Az új fejes kinevezése kapcsán pedig a Bloomberg felidézte Chiang egy korábbi interjúját, amelyben arról beszélt, hogy a kínai androidos mobilok előállításához képest mennyivel több embert kell foglalkoztatniuk az Apple igényeinek kielégítésére:

"A kínai androidos telefonokhoz csak 100 munkást kell beosztanunk gyártósoronként, az iPhone-hoz viszont 1200-ra van szükségünk"

- nyilatkozta az új főnök. Magyarán a Foxconnál 12-szer több embert kell munkába állítani egy iPhone elkészítéséhez, mint egy kínai androidos telefonéhoz, ami legalább részben magyarázhatja az almás mobilok árazását. A megrendelő extra igényeire utalt az is, hogy 2017-ben, az első OLED-kijelzős iPhone (iPhone X) bevezetésekor az Apple csak a Samsungtól érkező panelek 60%-át engedte át a szigorú minőségi ellenőrzésen, s időbe telt, mire az egyébként nagy tapasztalattal bíró koreaiak 80%-ra tornázták a sikerrátát.

Mielőtt azonban még hasra esünk az iPhone-ok vélt kiválóságától, érdemes kiemelni, hogy a Foxconn csupán egy gyártó a sok közül, így nem tudjuk, hogy más vállalatoknál milyen feltételekkel készülnek az androidos mobilok. Ami pedig az iPhone előállítási költségeit illeti, az Apple hasznát még így sem kell félteni, a Nikkei számításai szerint ugyanis az iPhone 14 Pro Max darabonként mindössze 500 dollárért kerül dobozba, a vásárlók viszont már 1100-at fizetnek érte.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.