Hirdetés

Sonos Beam Gen 2 teszt - azoknak, akiket idegesít, hogy minden tévé rosszul szól



|

OLED, QNED, QLED, 4K, 8K - versenyeznek a tévégyártók a képminőségben, de a hangja mindnek harmatos. A Sonos Beam 2 azonban nem csak egy szimpla soundbar.

Hirdetés

Amikor még a régi, katódsugárcsöves tévék uralták a piacot, egy kicsit más volt a helyzet, ugyanis a dobozban temérdek hely jutott az audio részlegnek is, ám az LCD, majd a papírvékonyságú OLED tévék megjelenésével egyre kevesebb és kevesebb helyre kellett bezsúfolni az erősítőt és a hangszórókat.

Miközben már a normál képcsöves tévék is messze voltak a hi-fi hangzástól, ezek a lapostévék alulmúlták még ezt a szintet is - tesztlaborunkban több, olyan modell is megfordult az évek során, amelyek hangzása botrányos volt.

A gyártók a képminőség javítására és az okosfunkciókra koncentráltak, a hangzás sajnos valahogy lemaradt, ezért lett egyre népszerűbb a soundbar, vagyis a tévé alá/fölé pakolható hangfal. Olyan gyártó is akad, aki nem vesződött tévéje hangzásának javításával, inkább csomagolt mellé egy soundbart.

Hirdetés

Nos, a pocsék, illetve felemás megoldások helyett ha valóban szeretnéd beleélni magadat a filmbe, sorozatba vagy éppen játékba, jobban teszed, ha te is soundbar után nézel. Ha viszont már eljutottál ide, miért ne lépnél eggyel tovább: a Sonos okoshangfala ugyanis csak kívülről néz ki úgy, mint egy soundbar, annál sokkal többre képes.

Az okos soundbar

A Sonos már régi motoros a hangfalak világában, a legkisebb, hordozható modelltől a nagy rendszerekig számos terméke itthon is ismert, sőt, újabban az Ikeával is összeállt, hogy dizájnos hangfalakat kínáljon. A Sonos Beam nem új termék, tesztalanyunk azonban a második generációs Beam, aminek ennek ellenére nem a Beam 2 nevet adták. A méret és a forma nem változott, sőt, a két termék könnyen össze is téveszthető. A színválaszték fehér és fekete, a fali konzol pedig továbbra sem része a csomagnak.

A lekerekített szélek és élek még mindig jól mutatnak, a kompakt méret pedig kisebb képátlójú tévék esetén jön kapóra. Egyedüli problémát a kissé magas kialakítás jelentheti, feltéve, hogy lábakon áll a tévéd és csak szimplán elé szeretnéd tenni.

A Sonos Beam v2 súlyából is lehet arra következtetni, hogy

nem céllövöldés bóvliról van szó,

persze 500 Euróért ez el is várható. Kívülről nem látszik, de a hangfal elejére újfajta polikarbonát rács került, amely az ígéret szerint jobb hangzást biztosít. A vezérlőgombok felülre, középre kerültek és továbbra is érintőgombok, ennél többet nem kapsz, vagyis távirányító nem jár a Beam v2-höz.

Ez persze nem gond, ugyanis már a beállításhoz is a Sonos mobil appjára lesz szükséged. Előtte persze kötsd össze a tévéddel is, amelyhez a HDMI kábel a dobozban lapul és immáron a Beam v2 az eARC szabványt is támogatja - igazodva az újabb tévék szolgáltatásaihoz.

A Beam v2 beállítása pofonegyszerű. A mobil applikációban pár pöccintés csupán, illetve telefonodat az NFC aktiválását követően egyszer oda kell érintened a soundbar tetejéhez. Ezt követően máris használatba veheted új hangfaladat, amelyet természetesen a tévé távirányítójával is könnyedén vezérelhetsz, vagy, ha ennél többre vágysz, a mobil applikációval megszólaltathatsz. Az eARC, az érintés és a mobil app mellett Wi-Fi-re is kapcsolódik a Sonos Beam v2, emellett Apple AirPlay 2 kompatibilis és hangutasításokkal is vezérelhető. Utóbbinál a Google Asszisztensét és az Amazon Alexát vetheted be.

Itt megkapod a Sonos rádiót több mint 100 csatornával, kapcsolódhatsz a Beam v2-re Spotify-jal, vagy bármely, más streaming zeneszolgáltatóval. Ha este szeretnél halkabban, de élvezetesen tévét nézni, akkor is a mobilodat vedd elő, ugyanis az applikációban aktiválhatod az éjjeli hangerőkiegyenlítő módot, illetve a párbeszédeket, emberi beszédet kiemelő funkciót. Mindkettő nagyon hasznos és tesztünkön bebizonyosodott, hogy még mindig kiválóan teszi dolgát, ahogy az az előző Beamnél is volt.

A rendszer ereje

A Beam v2 azonban nem csupán egy apró ráncfelvarrás. Az eARC mellett a Dolby Atmos támogatás a másik igazán fontos újdonság, ami az újabb filmeknél, sorozatoknál már támogatott és jelentősen jobb hangzást biztosít. Ehhez a Sonos az előző generációhoz képest 40%-kal gyorsabb feldolgozó chipet vetett be, két, új virtuális surround csatornát is képes lekezelni, a térhangzás pedig teljesebb lehet, mint a régebbi 5.1-es Dolby Digitallal (amit természetesen továbbra is támogat).

A Beam v2 jól hallhatóan szebben szól a már amúgy is igen jó minőségű, első generációs Beamhez képest. Az eARC és a Dolby Atmos fontos és hasznos újdonságok, ráadásul ezért nem is kérnek sokkal többet. A Beam v2 igazi vonzerejét azonban nem csupán a szép hangzás adja, hanem a robosztus ökoszisztéma. Nem olcsó egy komplett Sonos rendszer, azonban az applikációval könnyedén csoportokba szedheted a hangfalaidat, így például teljes kiépítésű surround rendszered lehet, vagy többszobás hangzást érhetsz el, ami megfelelő csoportosításokkal nagyon látványos okos otthon kiegészítő lehet.

Verdikt

A szoftveres konfigurálás sokat javult és még egyszerűbbé vált a beüzemelés, csoportokba rendezés a Sonos app segítségével. Az éjszakai mód és a beszédhangok kiemelése is jól sikerült, a Dolby Atmos támogatás pedig előremutató, pláne úgy, hogy a Dolby Atmos Music szabványt is támogatja a Beam v2.

Már az első Sonos Beam is jól nézett ki és miután az új változat pont ugyanolyan, ez is szép kis soundbar. Odabent 5 erősítő, 4 középsugárzó, egy center, valamint három passzív mélyhangkiemelő radiátor bújik meg, továbbá precíz mikrofonok, hogy a hangutasításaidat tisztán vegye a Beam v2.

A hangzás meleg és méretéhez képest erőteljes, de azért a hangja túlságosan nem képes levetkőzni kompaktságát. A térhangzás ezen sokat segít, tényleg meggyőző, ám a fizikailag kiépített rendszerekig nem ér fel. Ez nem is baj, főleg azért, mert ezt is kiépítheted akár utólag is teljes rendszerré, sőt, mélynyomót is kapcsolhatsz hozzá - a Sonos minden szükséges kiegészítővel rendelkezik. Persze ez nem olcsó mulatság, egy komplett rendszer akár a millió forintot is megközelítheti.

180 ezer forint egy 3 kg-os soundbarért sok, nagyon sok.

Ugyanakkor a Beam v2 nem csupán azért kerül ennyibe, mert megoldották a Dolby Atmos-támogatást és az eARC-kompatibilitást, hanem azért is, mert méretéhez képest tényleg nagyon szépen szól, plusz a Sonos ökoszisztémájának minden előnyéhez is hozzájutsz. A távoli lejátszás, a saját streaming, a multiroom, multispeaker kiépítések, a sok mindenre kapható mobil app mind nagyon hasznosak, így ha van rá keret, ez a választás a felső polcos igényeket is kielégítheti.

Sonos Beam Gen 2

Ár: 179 990 Ft
A Sonos Beam v2 súlyából is lehet arra következtetni, hogy nem céllövöldés bóvliról van szó – persze 500 Euróért ez el is várható.
  • 5 erősítő
  • 4 középsugárzó, 1 center, 3 mélyhangkiemelő radiátor
  • mikrofontömb
  • Sonos Trueplay technológia
  • Dolby Atmos és eARC támogatás
  • HDMI, optikai és Ethernet bemenetek
  • Wi-Fi, NFC, infra, érinőgombok
  • iOS és Android mobil app
  • 651×100×69 mm, 2,8 kg
PRO
  • Dolby Atmos és eARC
  • jó hangzás
  • kiváló ökoszisztéma
Kontra
  • nem szól nagyobbat méreténél
  • a mobil app használata lehetne egyértelműbb
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7615
    [topic] => 1
    [group] => 9
    [gameinfo_name] => Sonos Beam Gen 2
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 375
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2021-09-29 13:40:46
    [gameinfo_webpage] => https://www.sonos.com/en/shop/beam.html
    [gameinfo_tags] => sonos, beam, hangprojektor, soundbar, Dolby atmos, dolby, házi mozi, tévé, teszt
    [gameinfo_url] => sonos-beam-gen-2
    [gameinfo_pro] => Dolby Atmos és eARC
jó hangzás
kiváló ökoszisztéma
    [gameinfo_kontra] => nem szól nagyobbat méreténél
a mobil app használata lehetne egyértelműbb
    [gameinfo_data] => 5 erősítő
4 középsugárzó, 1 center, 3 mélyhangkiemelő radiátor
mikrofontömb
Sonos Trueplay technológia
Dolby Atmos és eARC támogatás
HDMI, optikai és Ethernet bemenetek
Wi-Fi, NFC, infra, érinőgombok
iOS és Android mobil app
651×100×69 mm, 2,8 kg
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 179 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Sonos Beam v2 súlyából is lehet arra következtetni, hogy nem céllövöldés bóvliról van szó – persze 500 Euróért ez el is várható.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 375
            [manufacturer_name] => Sonos
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://www.sonos.com/en/home
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/sonos-beam-gen-2-7615.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => Dolby Atmos és eARC
            [1] => jó hangzás
            [2] => kiváló ökoszisztéma
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => nem szól nagyobbat méreténél
            [1] => a mobil app használata lehetne egyértelműbb
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.6
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    9

  • Szoftver:

    9

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.