Hirdetés

Sonos Roam teszt – nem egy szokványos boombox



|

A Sonos új hangfala egyrészt okos, másrészt fő célja, hogy nagyobbat szóljon, mint amekkora. Ez sikerül is neki, de kérdés, milyen áron.

Hirdetés

Meglepően kicsire sikeredett a Sonos hordozható Bluetooth hangfala, a Roam, ami azonban sokkal több, mint egy szimpla BT-hangfal. A gyártó már jól ismert hazánkban is, ám eleddig a drágább multimédia eszközök és soundbarok világában voltak kedveltek termékei.

A Roam azonban egy abszolút hordozható, egészen kicsi hangfal lett, ami könnyen cipelhető bárhová és látszólag nem túl sokra képes, ám súlya és applikációs támogatása másról árulkodik.

 

Hirdetés

Belső értékek

Óriásit téved az, aki szimpla Bluetooth hangfalként látja a Roamot, mert ha tényleg ez lenne, a 65 ezer forintos ár szédítően magas lenne. Persze, alapvetően egy hangszóróról van szó, sőt, kívülről egészen visszafogott, minimalista darab, ám tudása nem mérhető össze a piacon tonnaszám elérhető hangfalakéval.

A Sonos Roam mindössze 17 cm hosszú és kb. 60×60 mm-es, súlyra pedig 40 dkg. A hangszórórácsot Sonos felirat díszíti, két végén pedig gumírozott borítás található, amelyek közül az egyik alatt rejtőznek a vezérlőgombok. Ezen felül csupán négy gumitalp, egy ki/bekapcsológomb és egy Type-C töltőport kapott helyet az eszközön, vagyis

nincsen RGB LED-es stroboszkóp,

nem lehet ritmusra rázni és ütögetni az extra effektek érdekében és rejtett kapcsolókat sem érdemes keresni. Sok BT hangfal képes powerbankként is üzemelni, hogy töltse a telefonodat, vagy mSD kártyáról tudsz lejátszani zenét - a Sonos Roamnál ilyenre ne számíts.

Ehelyett egy NFC-s, BT-s és Wi-Fi-re is csatlakozó okoshangszóróról van szó, ami képes a mobilod helyett egyenesen a Wi-Fi hálózatra csatlakozni és akár a netről streamelni a zenét, podcastet, netes rádiót stb. A Sonos applikáció nem csupán az alapvető vezérlésre, FW-frissítésre alkalmas, innen tudod okoshangszóróként aktiválni a Roamot, legyen szó akár az Alexáról vagy éppen a Google Asszisztensről. Pontosabban erre is képes a Roam, ámde a régióban ez egyelőre nem támogatott, úgyhogy vagy nélkülöznöd kell, vagy némiképp trükközni a beállításokban a régióval. Ami viszont garantáltan működik, az az, hogy Bluetooth és Wi-Fi üzemmódok között akár megszakítás nélkül tud váltani, az applikációban pedig több mint 100 streaming szolgáltatás közül válogathatsz.

És ez még mindig csak a kezdet, ugyanis a Roam a teljes Sonos ökoszisztémába is integrálható, ami több Sonos hangfal esetén páratlan extra funkciókat tesz elérhetővé. Például az egyik hangfaladról a másikra viheted át az éppen lejátszott zenét, vagy több hangfal esetén a sztereó módot aktiválhatod - akár távolról is. A felébredésre sem kell sokat várnod, bekapcsolástól számítva mindössze 1 másodperc alatt azonnal megszólal a hangfal.

A masszív, gumírozott külső nem teljesen céltalan, a kisebb ütődések meg sem kottyannak a Roamnak, emellett pedig IP67-es minősítést is bezsebelt, vagyis akár víz alá is lemerülhet, nem esik bántódása. A fehérben és feketében elérhető Roam egy töltéssel 10 órás üzemidőre képes, ám Type-C-n keresztül viszonylag gyorsan 1-2 óra alatt feltölthető és külön kapható hozzá Qi-zsinórnélküli, mágneses töltőállomás is, amivel használat közben kényelmesen 100%-ra pumpálhatod az akkumulátort. Itt fontos megjegyezni, hogy más Qi-töltővel is kompatibilis a Roam, ami mindenképpen hasznos extra ebben a termékkategóriában (is). A 10 órás üzemidőnél már láttunk jobbat, ám az okos funkciók többet fogyasztanak, továbbá kellett a hely a hangszóróknak, hogy hangzásban a kis méret fölé tudjon kerekedni.

A teljesen egyedi felépítés alapja a két H-osztályú erősítő, amelyek az egyedi akusztikájú drivereket hajtják meg. Az egyik a mély- és középhangokért felel, a másik pedig a magashangokért, amelyek közepes hangerőn szépen, tisztán szólnak. Természetesen mikrofontömb is került a Roamba, méghozzá hullámformálással (beamforming), így távolról is tisztán hallható lesz a hangod a vonal túlsó végén és visszhang miatt sem kell aggódnod.

A Sonos korábbi termékeinél sem volt különösebb panaszunk a hangzásra, amely semmiképp sem audiofil, sokkal inkább a közkedvelt, meleg hangzásvilágot nyújtja. A Roam sem kivétel ez alól, de nehéz feladatuk volt a mérnököknek, hogy erőteljes, nagy hangerejű hangzást biztosítsanak ilyen kis eszköznek torzítás nélkül. Amiről le kell mondani, az ugyebár az óriási, szellős sztereószínpad - ehhez több Roam, vagy Sonos hangfal szükséges. Ugyanakkor a hangerő meglepően nagy, és nagy dicséret illeti a tervezőket, hogy

torzításnak nyoma sincs.

A kis készülék nem recseg, nem rezonál, igaz, a hangkép tömör és összemosott, nem igazán válnak szét a hangok, középtartomány pedig nem sok van. A basszus divatosan rengeteg, de ezen némileg lehet javítani a szoftveres hangszínszabályzóval.

Nagy újdonság itt a Trueplay technológia, amely Wi-Fi és BT-módban is kihasználható. Ezt aktiválva a Roam az integrált mikrofonok segítségével "felméri" a helység akusztikáját és ehhez igazítja a hangzást. A valóságban túlzottan markáns változást a hangzásban nem tapasztaltunk, de mindenképpen üdvözlendő technológia a Trueplay és szoftveres frissítéssel bármikor továbbfejleszthető hatékonysága.

 

Verdikt

A Sonos Roamot BT-hangfalként megvásárolni és használni drága mulatság. Akkor éri meg a vetélytársaknál magasabb árat kifizetni, ha valóban élsz is a Roam nyújtotta extra funkciókkal. A méretéhez képest nagyot és szépen szóló hangfal igazán akkor van elemében, ha integrálódhat a Sonos ökoszisztémába, vagyis van más Sonos hangrendszered is otthon - ekkor rengeteg praktikus trükköt tud, amit más gyártó termékeinél nem kapnál meg.

A Sound Swap, az automatikus Trueplay, a digitális asszisztensek, a profi mobil applikáció és a Wi-Fi-s streamelés mind hasznosak, a Qi-töltés is praktikus, de ha csak a minél szebb és jobb, erőteljes hangzás a fontos számodra, ennyiért olyat is kaphatsz (igaz, garantáltan nagyobb és nehezebb lesz a Roamnál). A hangfalat kétféle színben, 64 990 forintért április 20-ától tudod megvásárolni, ám ebben az árban a mágneses Qi-dokkoló még nincsen benne.

Sonos Roam

Ár: 64 990 Ft
A méretéhez képest nagyot és szépen szóló hangfal igazán akkor van elemében, ha integrálódhat a Sonos ökoszisztémába.
  • 2 erősítő
  • mély-közép és magassugárzó
  • szoftveres equalizer
  • mikrofontömb
  • automatikus Trueplay
  • oldalsó vezérlőgombok
  • Type-C töltőport
  • 10 órás üzemidő
  • Qi-kompatibilitás
  • Wi-Fi 5, Bluetooth 5
  • IP67-besorolás (por- és vízállóság)
  • 168×62×60 mm, 430 g
PRO
  • masszív, kompakt kialakítás
  • IP67-besorolás
  • méretét meghazudtoló hangzás
  • nem torzít
  • Wi-Fi- és BT-kapcsolat
  • sok, hasznos extra, Qi-töltés
Kontra
  • sztereó hangzás hiányzik
  • nagy hangerőn nincsen nincsen közép
  • a Qi-töltő nincs a dobozban
  • 10 óra üzemidő
  • Sonos rendszerbe integrálva mutatja meg igazán tudását
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7392
    [topic] => 1
    [group] => 9
    [gameinfo_name] => Sonos Roam
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 375
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2021-03-30 19:06:52
    [gameinfo_webpage] => https://www.sonos.com/en/shop/roam.html
    [gameinfo_tags] => Sonos, roam, hangfal, teszt, okoseszköz, okosotthon
    [gameinfo_url] => sonos-roam
    [gameinfo_pro] => masszív, kompakt kialakítás
IP67-besorolás
méretét meghazudtoló hangzás
nem torzít
Wi-Fi- és BT-kapcsolat
sok, hasznos extra, Qi-töltés
    [gameinfo_kontra] => sztereó hangzás hiányzik
nagy hangerőn nincsen nincsen közép
a Qi-töltő nincs a dobozban
10 óra üzemidő
Sonos rendszerbe integrálva mutatja meg igazán tudását
    [gameinfo_data] => 2 erősítő
mély-közép és magassugárzó
szoftveres equalizer
mikrofontömb
automatikus Trueplay
oldalsó vezérlőgombok
Type-C töltőport
10 órás üzemidő
Qi-kompatibilitás
Wi-Fi 5, Bluetooth 5
IP67-besorolás (por- és vízállóság)
168×62×60 mm, 430 g
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 7
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 64 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A méretéhez képest nagyot és szépen szóló hangfal igazán akkor van elemében, ha integrálódhat a Sonos ökoszisztémába.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 375
            [manufacturer_name] => Sonos
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://www.sonos.com/en/home
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/sonos-roam-7392.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => masszív, kompakt kialakítás
            [1] => IP67-besorolás
            [2] => méretét meghazudtoló hangzás
            [3] => nem torzít
            [4] => Wi-Fi- és BT-kapcsolat
            [5] => sok, hasznos extra, Qi-töltés
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => sztereó hangzás hiányzik
            [1] => nagy hangerőn nincsen nincsen közép
            [2] => a Qi-töltő nincs a dobozban
            [3] => 10 óra üzemidő
            [4] => Sonos rendszerbe integrálva mutatja meg igazán tudását
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.1
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    9

  • Szoftver:

    9

  • Akkumulátor:

    7

  • Kinézet:

    7

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.