Hirdetés

Sony LinkBuds teszt – a hi-tech karikafülhallgató



|

A Sony mindenkin túltett: a LinkBuds közepén egy nagy lyuk tátong. De vajon mi előnyünk származik mindebből?

Hirdetés

Egyészen egyedi, különc és meghökkentő formája van az új Sony TWS, vagyis True Wireless Stereo fülhallgatójának, a LinkBudsnak. A formabontó kialakítással a mérnökök célja az volt, hogy a maximális zeneélvezet mellett ne zárd ki a külvilágot sem. De vajon miként sikerült ezt teljesíteni egy olyan füldugóval, amely

éppen ott lyukas, ahol a legfontosabb alkotóeleme kéne, hogy legyen?

Leteszteltük otthon, utcán, buszon, sétálva és futva is, hogy valóban van-e létjogosultsága a forradalmat kiáltó fülhallgatónak. Miután a gyártó neve nagyon jól cseng a fül- és fejhallgatók világában, magas elvárásaink voltak.

Hirdetés

Lyukas, mégis szól

A fülhallgatók új generációjának első képviselőjeként mutatta be a Sony a LinkBudst fülest, amelynek a közepe, ami a fül hallójáratának külső részére illeszkedik, lyukas. A gyűrűs kialakítás célja, hogy egyszerre halld a zenét/hívást/beszédet és a külső zajokat, méghozzá úgy, hogy ez természetes úton történik és nem trükkös, mikrofonos erősítéssel keveri rá a hangra a fülhallgató vezérlőchipje a kívülről érkező, rögzített zajt.

Ránézésre két részből állónak tűnik a mindössze 4,1 grammos LinkBuds, de ez a két, köralakú rész fixen csatlakozik egymásba átfedéssel, így a felső, nem lyukas részre helyezhető gumigyűrű az, amivel a fülkagylód belső ívéhez és méretéhez tudod igazítani a LinkBudsot. A hallójáratodba szilikonharang vagy kemény műanyag nem türemkedik be, viszont még a legkisebb gumigyűrűvel is előfordulhat, hogy ha kicsi a füled, nyomni fogja a fülkagylódat. Ez nálam a teszten nem okozott gondot, a közepes méretű kiegészítővel stabilan megmaradt a fülemben a LinkBuds, de tény, hogy nagyon szokatlan a viselete és eleinte kissé nyomott is fél-egy óra elteltével. Besorolását tekintve IPX4-es a fülhallgató, vagyis viselve az izzadság, eső nem okoz neki gondot, de azért egy pohár vízben nem ajánlott megúsztatni.

Ami viszont új érzés, hogy a hallójáratot semmi sem blokkolja, a levegő szabadon áramlik, ami nagyon kellemes már szimpla séta során is, futásnál, sportolásnál pedig nagyszerű érzés, hogy nem izzad bele semmi sem a füledbe. Ezzel a hallásod is sokkal jobb, pontosabban szinte ugyanúgy hallod a külső zajokat, beszédet, ami szintén előnyös, viszont irodában, zárt térben ezzel nem tudod kizárni a külvilágot, ahogy a zajszűrésnek sincsen értelme ebben az esetben.

A hívások során a LinkBuds hangja abszolút megfelelő, sőt, a másik oldalon is tisztán, érthetően lehet hallani az emberi beszédet. A 12 mm-es, gyűrűs hangszóró és a V1-es processzor nagyon keményen dolgoznak azon, hogy élvezetes zenehallgatásban legyen részed.

Ehhez számtalan hangzásjavító technológiát bevet a LinkBuds és természetesen a Sony Headphones Connect app is kezeli az új fülhallgatót. A gyorskapcsolat hasznos, a vétellel sem volt gondunk (zsebben hordott telefonnal nem volt hangátviteli akadozás), viszont multipontos kapcsolatot nem támogat a LinkBuds (egyszerre több eszközhöz nem tud kapcsolódni), emellett a kicsi és furcsán, gombbal nyitható tokból a Qi-töltés is hiányzik.

Extrák bűvöletében

A Sony több, igen hasznos és néhány hangzatos szolgáltatással is felszerelte a LinkBudsot. Elérhető például a Speak to Chat: a fülhallgató felismeri, ha te megszólalsz, ilyenkor leállítja a zenét, majd ha 15 másodpercig csendben maradsz, folytatja. Szintén menő a speciális vezérlés: a fülkagylód előtti részt kell csupán megpöccintened a fejeden, a LinkBuds ezt felismeri és a megadott parancsot hajtja végre, legyen az számugrás, hangerőszabályzás, vagy a Google Asszisztens/Amazon Alexa aktiválása.

A teszt során ez az igazán menő funkció jól működött, de azért egy kicsit erősebben kell megkocogtatnod a füled előtti részt, hogy pontosan érzékelje a LinkBuds. Szintén a kényelmes, akár egész napos viseletet hivatott megkönnyíteni az adaptív hangerőszabályzás. A fülhallgató érzékeli, ha zajosabb környezetben vagy, ilyenkor a hangerőt automatikusan feltekeri, majd amikor elcsendesül a környék, a hangerőn is szelídít. Ez a funkció még nem minden esetben viselkedett kellemesen és kellő sebességgel, de persze ez egy-egy frissítéssel sokat javulhat és mindenképpen hasznos extra.

Ami már kevésbé jó hír, az az üzemidő. Átlagosan 5,5 órát bír egy töltéssel a LinkBuds, amit 17,5 órára lehet feltornázni a tartóval. A gyorstöltés szerencsére elérhető: 10 perc alatt 90 percnyi használatra elegendő delejt tudsz a fülhallgatóba pumpálni. Ez nem tűnik soknak, de tény, hogy a mindössze 4,1 grammos füldugóktól már ez az üzemidő is szép teljesítmény. Az Apt-X szabvány támogatását nem érdemes keresni, az SBC mellett AAC-t tudsz választani.

Aktív vagy? Helyes!

A LinkBuds valami egészen egyedi és új elgondolás eredménye és a Sony mérnökei mindenképpen elismerést érdemelnek, mert több, hasznos és szerethető tulajdonsága is van az új modellnek. A nyitott kialakítás, a könnyű súly, a rengeteg extra mind vonzóak, de eddig kerülgettük a legfőbb szempontot: a hangzást. A LinkBuds tisztán és szellősen szól és nagy erénye, hogy a sztereó színpadkép egészen jól sikerült. Viszont a hangnak nincsen igazi ereje, a basszus pedig teljességgel hiányzik (ha mégis van valami, az néha még torzított is). Így az összkép hiába tiszta, tompa és nem túl izgalmas, ráadásul kifelé kihallatszódik a zene/beszéd stb, ami különösen irodában, buszon nem túl előnyös.

Utcán, sportoláskor a nyitott kialakítás áldás, de szemtől-szemben beszélgetés során, vagy irodában használva már nem olyan előnyös a gyűrű: beszélgetéshez jobb, ha kiveszed a füledből, irodában pedig ennél nagyobb izolációra van szükség, hogy fókuszálhass a munkádra.

Érdekes kezdeményezés a LinkBuds, nem lepődnénk meg, ha idővel megszületne utóda is, de hiába a néhány elvitathatatlan jó tulajdonsága, nem várható, hogy a konkurensek azonnal másolni kezdik ezt a kialakítást és eljön a LinkBuds-forradalom. Az sem valószínű, hogy mindenkinek ilyen TWS fülhallgatóra van szüksége: egyrészt nem mindenre ajánlható, másrészt igen borsos áron kínálják.

Sony LinkBuds

Ár: 69 900 Ft
A LinkBuds valami egészen egyedi és új elgondolás eredménye és a Sony mérnökei mindenképpen elismerést érdemelnek, mert több, hasznos és szerethető tulajdonsága is van az új modellnek.
  • 12 mm
  • nyitott kialakítás
  • IPX4 vízállóság
  • max. 5,5 óra üzemidő (tokkal 17,5 óra), gyorstöltés
  • BT 5.2 kapcsolat, SBC, AAC szabvány
  • Type-C csatlakozás
  • Google Asszisztens és Amazon Alexa támogatás
  • DSEE, speak-to-chat, Fast/Swift Pair, Spotify Tap, 360 Reality Audio támogatás
  • adaptív hangerőszabályzás
  • cserélhető gumigyűrűk
  • 4,1 gramm/füldugó, 34 g tok
PRO
  • könnyű
  • szellős hangzás
  • jó zajáteresztés
  • szellőző hallójárat
  • sok mindenre képes mobil app
Kontra
  • nem mindenkinek kényelmes
  • gyenge basszus
  • tompa hangzás
  • nincs Qi-töltés
  • nem multipontos
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7859
    [topic] => 1
    [group] => 15
    [gameinfo_name] => Sony LinkBuds
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 40
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-04-25 22:28:42
    [gameinfo_webpage] => https://www.sony.hu/electronics/truly-wireless/wf-l900/buy?dtlinfo=wtb%7Cproduct_details:wf-l900
    [gameinfo_tags] => sony, linkbuds, tws, fülhallgató, teszt
    [gameinfo_url] => sony-linkbuds
    [gameinfo_pro] => könnyű
szellős hangzás
jó zajáteresztés
szellőző hallójárat
sok mindenre képes mobil app
    [gameinfo_kontra] => nem mindenkinek kényelmes
gyenge basszus
tompa hangzás
nincs Qi-töltés
nem multipontos
    [gameinfo_data] => 12 mm
nyitott kialakítás
IPX4 vízállóság
max. 5,5 óra üzemidő (tokkal 17,5 óra), gyorstöltés
BT 5.2 kapcsolat, SBC, AAC szabvány
Type-C csatlakozás
Google Asszisztens és Amazon Alexa támogatás
DSEE, speak-to-chat, Fast/Swift Pair, Spotify Tap, 360 Reality Audio támogatás
adaptív hangerőszabályzás
cserélhető gumigyűrűk
4,1 gramm/füldugó, 34 g tok
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 69 900
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A LinkBuds valami egészen egyedi és új elgondolás eredménye és a Sony mérnökei mindenképpen elismerést érdemelnek, mert több, hasznos és szerethető tulajdonsága is van az új modellnek.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 40
            [manufacturer_name] => Sony
            [manufacturer_url] => sony
            [manufacturer_link] => http://sony.net
            [link] => /gyarto/sony
        )

    [link] => /termekinfo/sony-linkbuds-7859.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => könnyű
            [1] => szellős hangzás
            [2] => jó zajáteresztés
            [3] => szellőző hallójárat
            [4] => sok mindenre képes mobil app
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => nem mindenkinek kényelmes
            [1] => gyenge basszus
            [2] => tompa hangzás
            [3] => nincs Qi-töltés
            [4] => nem multipontos
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.9
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    7

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    9

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    7

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.