Hirdetés

Sony NW-A306 Walkman teszt – a kazetta legyen veled!



|

A Sony 21. századi walkmanje egy kazetta képével és prémium hangminőségével próbál rávenni, hogy ne a mobilodon hallgass zenét, hanem külön kütyüt vásárolj ezért.

Hirdetés

Apró, masszív, van kijelzője, mégsem mobiltelefon - a Sony hisz abban, hogy nem mindenki elégszik meg egy okostelefon hangminőségével. Ez eddig rendben is van, nem kell ahhoz tökéletes hallás, hogy a Spotify és egyéb, népszerű streamingszolgáltatások hangminőségét legjobb esetben is csak közepesre értékeld, ahogy az is ismert tény, hogy a legtöbb Bluetooth fül- és fejhallgató sem éppen tökéletes hangzása miatt népszerű. Sajnos a jackcsatlakozó is egyre ritkább a mobilokon, ha pedig mégis van, nem biztos, hogy minőségi fülhallgatót csatlakoztatnak rá a felhasználók. Mit lehet ilyenkor tenni? Például alkotni egy apró, hordozható kütyüt, aminél egyetlen szempont a minél jobb hangminőség. Erre már csak rá kell sütni, hogy walkman, és reménykedni, hogy az emberek vagy a zene szeretete, vagy a "retró coolsági faktor" miatt ezt választják.

Kicsi, kijelzős, mégsem mobil (a fülhallgatót külön kell megvásárolnod hozzá)
Kicsi, kijelzős, mégsem mobil (a fülhallgatót külön kell megvásárolnod hozzá)

Androidos, mégsem mobil

A 113 grammos, igen masszív Sony NW-A306 furcsa egy apróság: vastagabb, mint egy mai okostelefon, előlapját teljes egészében egy 3,6 colos, HD-felbontású, LCD-kijelző foglalja el, jobb oldalon rengeteg gomb sorakozik és hátul nincs kitüremkedő kamerasziget. A Sony kizárólag zenehallgatásra tervezte ezt az eszközt, így rögtön érthető, miért maradt le a kamera sőt, beépített hangszórót és mikrofont sem kapsz. Ugyanakkor egy komplett okostelefon-belső rejtőzik az apró fém dobozban, de nem azért, hogy játssz, böngéssz, vagy chatelj - bár az Android 12 alapok ezekre is lehetőséget biztosítanak. A Sony kifejezetten a hangminőség maximalizálására törekedett, ezért a dobozon is ott virít a Hi-Res Audio és Hi-Res Audio Wireless jelzés, ahogy az LDAC felirat is. Ez a walkman támogatja a 24 bit/96 kHz felbontású hangzást, a közvetlen, módosítás nélkül fejhallgatóra küldött zenét és a normál BT-szabványnál 3-szor nagyobb bitrátát eredményező LDAC tömörítést is.

Hirdetés

A Sony által oly lelkesen hirdetett 360 Reality Audio sem maradt ki, és örömünkre nem hiányzik az aptX HD sem. A jelfeldolgozáshoz használt chipek és az egész walkman belső felépítése is a minél tökéletesebb hangzást szolgálja, legyen szó az áramköri komponensekről, a NYÁK-lapról, vagy a jackcsatlakozóról. Az S-Master HX elnevezésű erősítő szintén nagyfelbontású és teljesen digitális, a Sony állítása szerint alacsony fogyasztás mellett képes erőteljes hangzásra.

Rendezett NYÁK-lap, ahol a kiváló hangzásnak rendeltek alá szinte mindent
Rendezett NYÁK-lap, ahol a kiváló hangzásnak rendeltek alá szinte mindent

Az Android 12-re gyárilag egy kissé módosított kezelőfelület került, de alapvetően nem változott a megszokott irányítás: fentről értesítési panelt húzhatsz le, alulról az appokat hívhatod elő, megváltoztathatod a főképernyő elrendezését stb. A Sony zenei appjai előre telepítve érkeznek, az alapértelmezett zenelejátszó pedig természetesen minden speciális, veszteségmentes tömörítést támogat, beleértve a FLAC-ot is.

Az akkumulátoros üzemidőt is kiemelten kezelték. Miután nincs mobilnet, a 3,6 colos kijelző kicsi és amúgy sem biztos, hogy minden online szolgáltatásodat beállítod rá, akár 36 órán keresztül hallgathatod zenéidet, ha pedig streamelsz, akkor is egészen jó, 26 órás üzemidőt kapsz. Ehhez normál sebességű töltés tartozik, ami 3,5 órás töltési időt jelent a beépített, 3300 mAh-s akkumulátor esetében. A walkman teljes kikapcsolása is időzíthető, ezáltal még takarékosabban használhatod kütyüdet, de azzal számolnod kell, hogy bekapcsoláskor lassan indul be a Google Android OS.

Masszív, prémium külső
Masszív, prémium külső

Jobb oldalon a legfontosabb zenevezérlő gombok sorakoznak. Felül a be- és kikapcsoló, alatta a hangerő, majd a zenevezérlők, illetve alul egy Hold nevű csúszka, amivel zárolhatod a gombokat - hasznos funkció, nem is kérdéses, hogy az NW-A306 tervezői ismerték a múltban már bevált megoldásokat.

Alul a jackcsatlakozó mellett egy Type-C portot találsz, valamint egy mSD kártyafoglalatot. Ez fontos kiegészítés, ugyanis a belső tárhely mindössze 32 GB-os, amiből a rendszer is lecsippent egy szép darabot, így a nagyfelbontású, veszteségmentesen tömörített zenéid pillanatok alatt felemésztik a szabad tárhelyet.

Szoftveres walkman

Az NW-A306 masszív, prémium eszköz, amit biztosan sokan kíváncsian néznek meg a kezedben. A hangzásra valóban odafigyelt a Sony, és a mai okostelefonokkal ellentétben szerencsére a jackcsatlakozó sem maradt le. Érdemes is ezt használni, ha tényleg a legjobb hangminőséget szeretnéd, sőt a hangszínszabályzót és a temérdek hangszínező mesterséges technológiát is lekapcsolhatod szoftveresen. Az viszont kissé szomorú, hogy hiába a hangzatos elnevezésű erősítő, ha megfelelően robusztus hangzásra vágysz, bizony 100-közelébe kell hangosítanod a walkmant - ezt tapasztaltuk mi is a Sennheiser HD 569-es fejhallgatóval párosítva. Amúgy érdekes módon a 100%-os hangerőállás 120-as értéknél van.

A Type-C-t közre fogja a két kötelező kiegészítő: az mSD kártyahely és a jack
A Type-C-t közre fogja a két kötelező kiegészítő: az mSD kártyahely és a jack

Egy ilyen zenelejátszót nem szabad szimpla MP3-akkal használni, vagyis adja magát a FLAC formátum. Ezzel kifejezetten jól szól az A306: részletgazdag, erőteljes (100% közelében), szép a sztereó színpadkép. A teszt során egy vezeték nélküli Sony WH-1000XM5 fejhallgatót is bevetettünk, amivel szintén csodásan szólt a walkman. Ugyanakkor már a zenehallgatás elején két kínos problémába is beleütköztünk. A 32 GB-os tárhelyből nagyjából 18 GB-ot tudsz felhasználni, ami még FLAC esetében is édeskevés, vagyis az mSD kötelezőnek vehető.

A másik kifogásunk a kezelhetőséggel akadt. Nem elvetemült ötlet Androidot telepíteni egy ilyen walkmanre, sok hasznos funkció ezáltal könnyedén megvalósítható - elég, ha a számos streaming szolgáltatással való kompatibilitást említjük. Ugyanakkor a Snapdragon Kryo 250-es központi chipnek (14 nm, 4 mag, 2018-as megjelenés) ez a walkman túl nagy falat még úgy is, hogy odafigyelsz, hogy kizárólag zenehallgatásra használd. Sajnos többször is belefutottunk abba a gondba, hogy a kezelőfelület megakadt egy-egy pillanatra, az applikációk lassabban indultak - szinte mindenhol volt némi érezhető késleltetés. Persze nem egy Snapdragon 8 Gen2-t hiányolunk, de ennél fürgébb, fejlettebb Kryo SoC-t is választhatott volna a Sony - ha már egyszer úgysem a spórolásról szól ez a termék.

Minket ugyan nem zavart, de azért meg kell említenünk, hogy Android OS lévén frissítések néha érkeznek, viszont hiányzik a magyar nyelv, ahogy a kis dobozból a töltőfejet is kispórolták (miként ma már a legtöbb telefonnál így teszik ezt).

Vezeték nélküli fejhallgatókat is jól kezel akár aptX HD-vel is
Vezeték nélküli fejhallgatókat is jól kezel akár aptX HD-vel is

Nézd, egy kazetta!

Tesztünk során gyorsan megkedveltük a Sony NW-A306 walkmanjét, de sajnos több nap után is kellemetlen volt belefutni a bosszantó hibákba, lassú reakcióidőbe. Ha Spotify-on, YT-on streamelt zenét hallgatsz és fej- vagy fülhallgatód sem felső kategóriás, minimálisan fogod csak érzékelni a jobb hangzást. Amennyiben veszteségmentesen tömörített, vagy tömörítetlen zenét hallgatsz megfelelő fülessel, az eredmény nagyon jó, de a hangerővel nem fogsz spórolni - ha pedig még mSD kártyát is használsz, az üzemidő több órával kevesebb lesz, mint a gyárilag megadott.

Érdemes a Sony applikációit mind alaposan megismerni, de a felkínált hangszínező rutinok nagyon megváltoztatják a zenék eredeti hangzását, ami nekünk nem igazán jött be. Ami viszont azonnal levett a lábunkról, az a lejátszás megkezdése után pár másodperccel megjelenő képernyővédő, ami nem más, mint a zene kodekjének megfelelő kazetta animációja. Ez nagyon menőn néz ki, bár különösebb haszna nincs. Ehhez hasonló apró figyelmesség a csuklópánt rögzítéséhez kialakított lyuk a készülék alján.

Amint a kazetta képernyővédő megjelenik kedvenc zenéd lejátszásakor, egy pillanatra elfoghat az érzés, hogy újra menő lesz a walkman és ismét meghódítja a világot, de be kell látnod, hogy ez a kütyükategória már csak rétegtermék - egy egészen vékony réteg játékszere.

170 ezer forintért nagyon drága az NW-A306-os walkman annak, aki nem veszteségmentesen tömörített zenét hallgatna rajta és nincs hozzá prémium fejhallgatója. Nem érdemes rá úgysem tekinteni, mint egy félokos mobiltelefonra, mert az Android lassú, a kijelző kicsi, nincs magyar nyelv és szenzorból sem kapsz túl sokat. A hangzás minősége viszont szuper, a megépítés is prémium szintű, az oldalsó gombsor praktikus, eget rengetően nagy hiányossága nincs az A306-nak, a kisebbek egy része pedig szoftveresen orvosolható.

Sony NW-A306

Ár: 169 900 Ft
Amint a kazetta képernyővédő megjelenik kedvenc zenéd lejátszásakor, egy pillanatra elfoghat az érzés, hogy újra menő lesz a walkman és ismét meghódítja a világot, de be kell látnod, hogy ez a kütyükategória már csak rétegtermék.
  • Snapdragon Kryo 250 SoC
  • 4 GB RAM, 32 GB tárhely +mSD
  • 3,6” LCD, HD-kijelző
  • 3300 mAh akku
  • fizikai vezérlőgombok
  • jack, Type-C, Wi-Fi 5, BT5.0
  • DSEE Ultimate, S-Master HX erősítő, Hi-Res Audio, DSD
  • Android 12 OS
  • 98,4×56,5×11,8 mm, 113 g
PRO
  • kiváló hangzás
  • jack
  • mSD
  • masszív
  • hosszú üzemidő
  • kazetta képernyővédő
Kontra
  • akadozó kezelőfelület
  • alacsony alaphangerő
  • kicsi tárhely
  • magas ár
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8319
    [topic] => 1
    [group] => 16
    [gameinfo_name] => Sony NW-A306
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 40
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-04-24 14:32:45
    [gameinfo_webpage] => https://www.sony.hu/walkman/products/nw-a306
    [gameinfo_tags] => sony, walkman, nw-a306, audio, mobil, teszt
    [gameinfo_url] => sony-nw-a306
    [gameinfo_pro] => kiváló hangzás
jack
mSD
masszív
hosszú üzemidő
kazetta képernyővédő
    [gameinfo_kontra] => akadozó kezelőfelület
alacsony alaphangerő
kicsi tárhely
magas ár
    [gameinfo_data] => Snapdragon Kryo 250 SoC
4 GB RAM, 32 GB tárhely +mSD
3,6” LCD, HD-kijelző
3300 mAh akku
fizikai vezérlőgombok
jack, Type-C, Wi-Fi 5, BT5.0
DSEE Ultimate, S-Master HX erősítő, Hi-Res Audio, DSD
Android 12 OS
98,4×56,5×11,8 mm, 113 g
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 169 900
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Amint a kazetta képernyővédő megjelenik kedvenc zenéd lejátszásakor, egy pillanatra elfoghat az érzés, hogy újra menő lesz a walkman és ismét meghódítja a világot, de be kell látnod, hogy ez a kütyükategória már csak rétegtermék.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 40
            [manufacturer_name] => Sony
            [manufacturer_url] => sony
            [manufacturer_link] => http://sony.net
            [link] => /gyarto/sony
        )

    [link] => /termekinfo/sony-nw-a306-8319.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => kiváló hangzás
            [1] => jack
            [2] => mSD
            [3] => masszív
            [4] => hosszú üzemidő
            [5] => kazetta képernyővédő
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => akadozó kezelőfelület
            [1] => alacsony alaphangerő
            [2] => kicsi tárhely
            [3] => magas ár
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.7
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    6

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    7

  • Kijelző:

    7

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.