Hirdetés

Sony Xperia 1 IV és 10 IV: véresen komolyan gondolja a mobilfotózást a Sony



|

A legújabb Sony okostelefonokkal a képek minden eddiginél jobban sikerülhetnek.

Hirdetés

Sokan elcsodálkoznak manapság, ha megtudják, hogy a Sony még nem dobta be a törölközőt, hanem szorgosan gyártja az okostelefonokat. Pedig ez az igazság, sőt az elnevezésben és a dizájnnyelvben is konzekvens készülékek évről évre jobbak és egyáltalán nincs miért szégyenkezniük a konkurensek mobiljaihoz képest.

Csak hát az a helyzet, hogy a Sony mobilok drágábbak egy kicsit és nem feltétlenül követik vakon a legújabb trendeket sem külsőben, sem szolgáltatásokban. Például a most bejelentett Sony Xperia 1 IV-en van jackcsatlakozó.

Hirdetés

Ami nem a fotózásról szól

A Sony legújabb okostelefonja gyors, méghozzá nagyon gyors. Ez nem csoda, ugyanis a Snapdragon 8 Gen 1-es SoC dübörög az alumínium készülékházban, 12 GB RAM és 256/512 GB tárhely kíséretében. A kijelző szintén a csúcsligába tartozik, a 6,5"-os AMOLED panel ugyanis 4K-felbontású és elődjénél 50%-kal nagyobb fényerőre képes. Ja és természetesen 120 Hz-es frissítésű.

Az Android 12-vel érkező mobil kezelőfelülete nagyon letisztult, nincsenek zavaró kéretlen szoftverek, viszont 3 éven át rendszeresen megkapja a frissítéseket, és fotózáshoz, videózáshoz szükséges profi appok is adottak. Az akkumulátor 5000 mAh-s, PD-gyorstöltésre fogható, így 30 perc alatt 50%-ig lehet tölteni megfelelő töltőfejjel. Hogy ez pontosan mit jelent, azt érdemes ellenőrizni a gyártó weboldalán, sőt, ha már ott vagy, a megfelelő Type-C kábelnek is nézz utána, mert töltő és Type-C kábel sincs a mobil dobozában.

Ettől persze ne reméld azt, hogy majd sokkal olcsóbb lesz a Sony Xperia 1 Mark IV, de a CO2 kibocsájtást sikerült ezáltal 36%-kal csökkenteni. A vízálló telefon minden porcikája a legújabb szabványokat támogatja, és a sztereó hangszórók is sokat javultak a tavalyi modellhez képest.

Minden, ami a fotózásról szól

1400 eurót kérnek a Sony Xperia Mark IV-ért (nálunk 539 999 Ft az ajánlott fogyasztói ára), ami hihetetlenül soknak tűnik, cserébe viszont a fotós részben is kapsz egészen egyedi újdonságot. Utóbbi nem meglepő, mert ezen a területen elég jónak számít a cég, okkal dolgozik a legtöbb mobilban Sony szenzor.

Három kamera került hátulra, amelyeknél az igazán nagy újdonság, hogy mindhárom 12 MP-es, viszont a mobil képes 80-125 mm között fokozatmentes, optikai zoomra is - ilyet telefonban eddig nem kaptunk. Természetesen optikai képstabilizálás is van, a 4K-s videót akár 120 fps-sel rögzíti a telefon, viszont a 8K-t nem érezte annyira fontosnak a Sony. A kamerák működését segíti egy 3D ToF szenzor is, sőt egy RGB infraszenzor is besegít, hogy tökéletes legyen a fókusz akkor is, amikor másodpercenként 20 képet lövünk. És ha már fotózásra hegyezte ki a Sony, értelemszerűen megmaradt a dedikált elsütőgomb is.

A cukormáz

Az 1400 eurós árat néhány akcióval igyekszik a Sony valamelyest enyhíteni. Például ezzel a telefonnal már akkor is azonnal indíthatsz új YouTube-csatornát és akár élő adást is, ha még nincs egyetlen feliratkozód sem. Ezen felül a cég saját filmstreaming szolgáltatásához is hozzáférsz, és 12 hónapig ingyen nézhetsz több száz filmet.

A kis testvér

Az Xperia 1 Mark IV farvizén egy másik mobil is megjelent, mégpedig a Sony Xperia 10 Mark IV, amely a szerényebb képességű Snapdragon 695-ös SoC-re épült. Az elegáns, Gorilla Glass Victusszal védett kijelző OLED, ám csak 60 Hz-en frissül. Cserébe viszont a mindössze 161 grammos készülékbe belefért az 5000 mAh-s akkumulátor.

A főkamera 12 MP-es és OIS-t is kapott, az ultraszéles látószögű 8 MP-es, míg harmadikként egy 2x-es zoomkamera is került a telefon hátlapjára 8 MP-es szenzorral. Jó hír, hogy van jackcsatlakozó és memóriából is jutott 6 GB RAM, sőt az IP68-besorolás és az Android 12 sem hiányzik. Ellenben 4K-videózásra nem tudod bevetni a mobilt, amelyet júniustól 500 euróért (azaz 189 999 forintért) megvásárolhatsz majd magadnak, ha nem riadsz vissza a kategóriájában gyengécskének tekinthető SoC-től, de tetszik a viszonylag erős fotós részleg, a letisztult kezelőfelület és az IP68+jack kombó.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.