Hirdetés

Sötétben is képesek már figyelni az álmodat, és ez nem olyan para, mint amilyennek hangzik



|

Az MIT kutatói rádióhullámok segítségével elemzik az alvási pozíciókat, amely sok komoly területen segíthet, és akár életet is menthet.

Hirdetés

Az emberek alvásának mikéntjéből egy csomó egészségügyi következtetést le lehet vonni, ez már nem újdonság. De nem csak a különféle elektródákkal begyűjtött adatok alkalmasak erre - ami mondjuk nem rossz hír, hiszen így nem kell mindenkinek telepöttyöznie magát szenzorokkal és vezetékek között feküdnie éjszakákon át.

Az MIT kutatói egy olyan berendezést fejlesztettek ki, amely szenzorok és kamerák nélkül vizsgál olyan tulajdonságokat, amelyek szintén sok mindent elárulnak rólunk alvás közben: ez pedig az, hogy milyen pótokat veszünk fel, milyen gyakran forgolódunk és mocorgunk.

Hirdetés

A falra szerelhető készülék neve BodyCompass, és a körülöttünk folyamatosan jelen lévő rádióhullámokat vizsgálja: azt figyeli, ezek hogyan "pattannak le" a testünk különböző részeiről, főként a mellkasról és a hasról. Azért ezekre a testrészekre fókuszál, mert így különbözteti meg az embert a berendezéstől és a lakás többi részétől, hiszen a levegővétel miatt a mellkas és a has folyamatosan mozog.

Az eszköz elemző rendszerét neurális hálózat támogatja, amelyet 26 tesztalany 200 órányi alvásának elemzésével tanítottak be. A rendszer már egy hét után 94 százalékos pontossággal képes a teljes sötétben is megállapítani a test pontos elhelyezkedését, és ez az öntanuló rendszer folyamatos fejlődése miatt egy idő után teljesen "megérti" a tesztalanyát.

Ez a fajta vizsgálat egyrészt konkrét alvási problémák kiszűrésére használható, mint például az úgynevezett alvási apnoé - ez gyakorlatilag egy lélegzetvételt érintő probléma, amely akár halált is okozhat. De ugyanígy következtetni lehet belőle olyan betegségek kialakulására is, mint a Parkinson-kór, amelyet talán az alany még fel sem fedez magán, amikor az új eszköz az alvási mozgások alapján már gyaníthatja a hajlamot.

Természetesen a boltokban egyelőre hiába is keresnénk az eszközt, ez egyelőre prototípus formájában működik, de a megfelelő engedélyeztetési és licencelési folyamatokat követően különféle gyártók logóival megjelenhet a kiskereskedelemben is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.